Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nehnuteľnosti po deviatich rokoch rastu cien prvýkrát medziročne zlacneli

.sita .ekonomika

V porovnaní s rokom 2010 sú nehnuteľnosti stále drahšie o 78 percent.

Nehnuteľnosti po deviatich rokoch rastu cien prvýkrát medziročne zlacneli SITA/Jana Birošová

nehnuteľnosti medziročne zlacneli po deviatich rokoch nepretržitého rastu cien. Vyplýva to z aktuálnej správy Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) o vývoji realizačných cien nehnuteľností určených na bývanie v druhom štvrťroku 2023. Podľa nej sa nehnuteľnosti na jar predávali lacnejšie, a to tak v krátkodobom porovnaní so začiatkom roka, ako aj v porovnaní so situáciou pred rokom. Na regionálnej úrovni boli ceny v medziročnom porovnaní vyššie už len v dvoch z ôsmich krajov Slovenska.

Realizačné ceny všetkých nehnuteľností na Slovensku podľa ŠÚ SR v druhom štvrťroku 2023 medzikvartálne klesli o 3,9 percenta, čím sa potvrdil avizovaný trend poklesu cien zo záveru minulého roka. „Zlacnenie zaznamenali obe sledované kategórie – ceny existujúcich nehnuteľností poklesli o 4,1 percenta a ceny nových nehnuteľnosti o 3,2 percenta," konštatuje štatistický úrad.

Zníženie cien na celoslovenskej úrovni nastalo aj v referenčnom medziročnom porovnaní, pričom kupujúci platili za domy a byty v priemere o 1,9 percenta nižšie sumy ako pred rokom. „Bol to prvý pokles po deviatich rokoch nepretržitého vzostupu cien," poznamenal ŠÚ SR s tým, že tento zlom sa prejavil výraznejšie pri cenách nových nehnuteľností, ktoré boli o 3,6 percenta nižšie. Existujúce nehnuteľnosti medziročne zlacneli o 1,5 percenta. V dlhodobom porovnaní s priemerom roka 2010 boli aktuálne ceny nehnuteľností vyššie o 78 percent.

„Nové nehnuteľnosti medzikvartálne padali rýchlejšie ako existujúce, pokles cien sa prejavil vo všetkých krajoch SR s výnimkou Trnavského," konštatuje ŠÚ SR s tým, že najvýraznejšie zlacneli v Trenčianskom a Žilinskom kraji, o viac ako 7 percent. Z existujúcich nehnuteľností sa pokles cien v porovnaní so začiatkom roka prejavil v piatich krajoch, najdynamickejšie v Bratislavskom a Žilinskom kraji o viac než 6 percent. Zníženie cien evidovali aj v Trnavskom, Trenčianskom a Košickom kraji. Tri regióny, kde ceny vzrástli, ale len veľmi mierne, boli Nitriansky, Banskobystrický a Prešovský kraj.

V porovnaní s cenami spred roka kupujúci stále platili v priemere viac už len v dvoch spomedzi ôsmich krajov SR. „Pri nových nehnuteľnostiach bol medziročný vývoj cien v rozpätí od poklesu 13 percent v Banskobystrickom regióne až po rast + 7,5 percent v Trnavskom kraji," poznamenal štatistický úrad s tým, že pokles cien nových nehnuteľností sa prejavil aj v Bratislavskom kraji. Naopak, medziročne vyššie ceny nových nehnuteľností zotrvali s Trnavským aj v Nitrianskom a Prešovskom regióne.

Dynamickejší rozpätie vývoja cien nehnuteľností sa na regionálnej úrovni prejavil pri existujúcich bytoch a domoch, od poklesu na úrovni 20 percent v Žilinskom kraji až po rast 11,5 percenta v Trnavskom kraji. „Vyššie ceny nehnuteľností starších ako tri roky boli stále v štyroch krajoch, a to okrem spomínaného Trnavského aj v Prešovskom, Bratislavskom, a Trenčianskom kraji," dodal ŠÚ SR.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite