Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inflácia v júli klesla po vyše roku na jednocifernú hodnotu

.sita .ekonomika

Stále sa však drží na veľmi vysokých úrovniach.

Inflácia v júli klesla po vyše roku na jednocifernú hodnotu unsplash

celková inflácia klesla v júli už piaty mesiac po sebe. V medziročnom porovnaní boli tovary a služby drahšie o 9,7 %. Spomalenie na jednocifernú hodnotu prišlo po viac ako roku. Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú stále ceny potravín s nealko nápojmi, ktoré spolu s bývaním a energiami tvoria dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Dynamika rastu cien potravín sa spomaľuje už štyri mesiace. V júli boli medziročne drahšie o 16,5 %. Dobrou správou podľa úradu tiež je, že tempo medziročného rastu sa spomalilo vo všetkých deviatich zložkách potravín. Viac ako 20-percentný rast cien pretrval už len pri zelenine a váhovo menej významných zložkách, ako pochutiny, cukor, džem a cukrovinky.

Prvýkrát po vyše dvoch rokoch dokonca poklesli ceny jednej z deviatich tried potravín. Oleje a tuky zlacneli o 3,3 %. Bolo to však podľa úradu dôsledkom najmä minuloročného vysokého júlového rastu cien masla a olejov.

Rast cien v odbore bývanie a energie v júli klesol na 8,4 %. To bola najnižšia hodnota od decembra 2021. Nad úrovňou 15 % sa však stále udržali rasty cien tepelnej energie. Takmer o tretinu boli stále medziročne vyššie ceny pevných palív.

Bázický efekt, teda zvýšenie cien v predošlých mesiacoch, ktoré sa prejavuje celých nasledujúcich dvanásť mesiacov, ovplyvňoval infláciu pri mnohých položkách spotrebného koša. Rast nad 20 % si aj v júli udržali naďalej ceny napríklad tovarov a služieb na bežnú údržbu domácností, primárneho a predprimárneho vzdelávania. Rast nad 10 % si zachovali aj ceny v reštauráciách a kaviarňach, ubytovacích službách, dovoleniek, ako aj tovarov a služieb osobnej starostlivosti.

Tlmiaci účinok mal najnovšie aj pokles cien rekreačných služieb a kultúry ovplyvnený zrušením koncesionárskych poplatkov. Z minulých mesiacov pretrval aj tlmiaci efekt medziročne lacnejších pohonných látok, o 16,3 %.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite