Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Objem úspor v druhom penzijnom pilieri presiahol 13 miliárd eur

.sita .ekonomika

Za nárastom úspor stoja nielen nové príspevky, ale aj zhodnotenie fondov.

Objem úspor v druhom penzijnom pilieri presiahol 13 miliárd eur unsplash

sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri majú na svojich účtoch už viac ako 13 miliárd eur. Ako pre agentúru SITA uviedol predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Miroslav Kotov, za nárastom úspor sporiteľov stoja nielen ich nové príspevky, ale aj zhodnotenie jednotlivých fondov. 

Takmer všetky dôchodkové fondy sú podľa neho od začiatku tohto roka v zisku, pričom rast je silný predovšetkým v indexových a akciových fondoch. „Práve do indexových fondov začali dôchodkové správcovské spoločnosti v júli presúvať majetok sporiteľov z garantovaných fondov, čo prispeje k dlhodobej lepšej výkonnosti a výhodnosti druhého piliera,“ povedal.

Od začiatku júla sa v druhom dôchodkovom pilieri začal presun úspor pasívnych sporiteľov z dlhopisových do indexových fondov. Presuny sa týkajú viac ako 706-tisíc sporiteľov a objem majetku predstavuje viac ako 3,7 miliardy eur. Návratku o tom, že sa nechcú presunúť do indexových fondov, totiž do konca mája tohto roka do dôchodkových správcovských spoločností zaslalo len zopár tisíc sporiteľov.

Od mája tohto roka sa zaviedla predvolená investičná stratégia (PIS), ktorá riadi rozloženie majetku sporiteľa počas celého času sporenia. Zvoliť si ju môže každý sporiteľ a rovnako každý sa z nej môže vyviazať. Táto stratégia zohľadňuje princíp, že do veku 50 rokov by mali byť úspory v indexovom fonde a potom sa zastúpenie indexového fondu znižuje o štyri percentá ročne v prospech dlhopisového fondu, až kým jeho zastúpenie neklesne na nulu alebo sporiteľ nepožiada o dôchodok. 

Pasívni sporitelia sú tí, ktorí boli v roku 2013 presunutí do garantovaných fondov a odvtedy nespravili žiadnu zmenu týkajúcu sa úspor. Dôchodkové správcovské spoločnosti do konca mája tohto roka takto evidujú viac ako 706-tisíc pasívnych sporiteľov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite