Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Emisnú normu Euro 7 bude v roku 2035 na cestách EÚ spĺňať iba 10 % áut so spaľovacím motorom

.sita .ekonomika

Výrobcovia automobilov upozorňujú, že v prípade jej schválenia by sa priemerná spotrebiteľská cena nového auta mohla zvýšiť o 2 000 eur.

Emisnú normu Euro 7 bude v roku 2035 na cestách EÚ spĺňať iba 10 % áut so spaľovacím motorom SITA/AP Photo/David Zalubowski

emisnú normu Euro 7 bude v roku 2035 v Európskej únii (EÚ) spĺňať iba 10 % áut so spaľovacím motorom. Ako upozorňuje Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA), celkovo by podľa odhadov mohlo v tomto období po cestách EÚ jazdiť asi 312 miliónov vozidiel. Viac ako polovicu z nich budú tvoriť automobily s nulovými emisiami, okolo 13 % bude spĺňať normu Euro 6 a iba okolo 10 % spomínanú normu Euro 7.

ACEA pritom poukazuje na štúdie, podľa ktorých nová emisná norma povedie k zníženiu emisií oxidov dusíka najviac o 4 %. Samotný výrobcovia však upozorňujú, že v prípade jej schválenia by sa priemerná spotrebiteľská cena nového auta mohla zvýšiť o 2 000 eur. „Napriek minimálnym environmentálnym prínosom by tak norma mala významné dopady na spotrebiteľov a investície výrobcov do technológií s nulovými emisiami," konštatuje asociácia.

Pripravovanú emisnú normu Euro 7 kritizujú aj zástupcovia Zväzu automobilového priemyslu SR. Ako pre agentúru SITA ešte začiatkom marca uviedol generálny sekretár zväzu Viktor Marušák, aktuálne ich ohrozuje omnoho viac ako medializovaný zákaz predaja áut so spaľovacím motorom po roku 2035. Podľa neho má totiž potenciál spôsobiť nezvratné škody na európskom automobilovom priemysle a spomaliť transformáciu dopravy k plne bezemisnej.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite