Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Pokračuje pokles cien benzínu a konečne aj nafty

.dáta bez pátosu .ekonomika

Výrazne klesá cena ropy, tak BRENT, ako aj URAL. Ural je dnes nižšie ako začiatkom októbra pred rokom. Naďalej pokračuje pokles cien palív: benzínu a konečne aj nafty.

Dáta bez pátosu: Pokračuje pokles cien benzínu a konečne aj nafty

zásoby plyn, cena plynu, ohrev a kúrenie 

Zásoby plynu narástli na 88% kapacity zásobníkov v EÚ a hlavne na Slovensku na 81% kapacity. Zásoby predstavujú 66% ročnej spotreby Slovenska a samotné postačia do konca marca. Samozrejme, plyn naďalej priteká a už 2/3 z Nórska a z LNG.

Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Holandsko sú nad 90% kapacity zásobníkov. Vývoj je veľmi dobrý a čoskoro budú zásobníky technicky takmer plné. https://gas.kyos.com/gas/eu

Cena plynu klesla na približne polovičku z maximálnych hodnôt takto pred mesiacom. Udialo sa tak napriek tomu, že zrovna pred mesiacom bol zastavený tok cez Nordstream I. a plynu malo byť menej a cenou zakývali výbuchy v Baltskom more. 

Po náraste ceny sme naspäť na hodnotách v dobe pred výbuchmi. Rusko dodáva na dennej báze asi 7% importu EÚ a je to 1/5 dodávok z minulých rokov.

elektrická energia

Cena elektrickej energie „base load“ klesla rovnako, asi na tretinu z maximálnych hodnôt takto pred mesiacom. Nie viac ako 700, ale menej ako 300 je správna hodnota v € za 1 MWhodinu. Cez víkend bola elektrina v Nemecku priemerne za menej ako 150 eur. Výborné správy.

EUR/USD 

Všetky energetické suroviny sú kótované v USD a preto pokles kurzu takmer o 20% medziročne je samo o sebe veľmi zlou správou, ale trend za posledný týždeň (+2%) je pre EÚ priaznivý. (https://finance.yahoo.com/quote/EURUSD=X/)

Dávame sem srdiečko, lebo väčšina fundamentálnych faktorov sa vyvíja DOBRE a ceny klesajú. Je to v dôsledku rastu ponuky a niekde aj v kombinácii s poklesom dopytu. Týka sa to ropy, palív, plynu a aj elektrickej energie. Výnimkou je výmenný kurz EUR/USD, ktorý lieta a ostáva trápením.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite