Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hazard: Zaručená prehra

.martin Mojžiš .ekonomika .téma

Netreba byť veľkým matematikom na to, aby si človek spočítal, že dlhodobé hranie v kasíne vedie takmer určite k prehre. A vôbec nezáleží na tom, či ide o najväčšie kasíno v Las Vegas, alebo len o jeden mizerný hrací automat.

Hazard: Zaručená prehra Boris Németh Aj takto vyzerajú stroje, ktoré slúžia na oberanie ľudí o peniaze. Kedysi boli aspoň mechanické, dnes už je väčšina hracích automatov digitálnych.

na to, aby sme dospeli k takémuto záveru, nielenže netreba veľkú matematiku, ale dokonca ani netreba vedieť počítať. Stačí úplne elementárna logika a znalosť jedného základného faktu. Tým faktom je, že kasína a hracie automaty nevlastní Santa Claus. Cieľom prevádzkovateľov ľubovoľných hazardných hier nie je peniaze rozdávať, ale získavať. Získavajú ich, samozrejme, od prehrávajúcich hráčov. Bez nich by kasína a hracie automaty vôbec neexistovali – nikto predsa nebude prevádzkovať automat, ktorý neprináša zisk. Hracie automaty sú stroje na výrobu prehrávajúcich hráčov. Tak sú vymyslené, tak sú skonštruované, tak fungujú.

Základným trikom kasína je, že nevypláca matematicky spravodlivé výhry. Pod matematicky spravodlivou máme na mysli výhru, ktorá presne zodpovedá miere rizika, ktoré pri stávke podstupujeme. Skúsme si to vysvetliť na príklade rulety. V rulete si môžete staviť na číslo od 0 do 36 a ak uhádnete, vyplatia vám 36-násobok vkladu. Ak by bolo čísel 36, išlo by o matematicky spravodlivú hru.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite