Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministerstvo financií mlčí o drahom tankovaní — čo to znamená podľa Eugena Kordu

.sita .eugen Korda .ekonomika

Ako opozičný politik Robert Fico pri cene benzínu 1,53 eur za liter nahrával video, v ktorom sa sťažoval, že vtedajšia vláda nič nerobí s cenami pohonných látok.

Ministerstvo financií mlčí o drahom tankovaní — čo to znamená podľa Eugena Kordu SITA/AP Photo/David Zalubowski

slovenskí motoristi si zrejme musia na drahé tankovanie zvyknúť. Slovenská vláda nateraz totiž s najväčšou pravdepodobnosťou neplánuje žiadne kroky, ktoré by korigovali ceny benzínov a motorovej nafty na slovenských čerpacích staniciach. Úrad vlády a ministerstvo hospodárstva dávajú od toho ruky preč. Ministerstvo financií zaujalo v otázke drahých pohonných látok pozíciu mŕtveho chrobáka.

„Vaše otázky, prosím, adresujte na kompetenčne príslušné rezorty financií a hospodárstva,“ reagoval pre agentúru SITA tlačový odbor úradu vlády na otázky ohľadom prípravy možných opatrení na zníženie cien benzínov či nafty. Ministerstvo hospodárstva nám odkázalo, že v tejto otázke nemá kompetencie konať. Ministerstvo financií na poslané otázky vôbec nereagovalo, a to ani po opakovanom dopytovaní sa odpovedí. Všetkých troch štátnych inštitúcií sme sa opýtali, či sa neplánujú niečo robiť s vysokými cenami pohonných látok. Od ministerstva financií sme sa ešte chceli dozvedieť, či náhodou neplánujú znížiť spotrebnú daň na benzíny a naftu.

V súčasnosti tankujú slovenskí motoristi benzín 95 za priemernú cenu 1,7 eur za liter a naftu za 1,57 eura za liter. Ešte ako opozičný politik Robert Fico pri cene benzínu 1,53 eur za liter nahrával video, v ktorom sa sťažoval, že vtedajšia vláda nič nerobí s cenami pohonných látok. „Chcem naozaj vyzvať vládu nech sa preboha prebudí, a začne pre ľudí na Slovensku konečne niečo robiť,“ povedal pred približne dvoma rokmi Fico vo videu. „Pán predseda tu im trošku krivdíte. Veď naša vláda vyrokovala tak úžasnú zmluvu pre amerických vojakov a amerických dodávateľov, že oni si za benzín nezaplatia ani spotrebnú daň, ani DPH, to znamená, že samotný benzín budú mať za veľmi príjemných 70 centov,“ dodal vo videu ironicky podpredseda strany Smer-SD Erik Kaliňák.

.vysvetlenie Eugena Kordu:

Obraz prvý: benzínová pumpa pred dvomi rokmi. Osoby a obsadenie, Rbert Fico a Erik Kaliňák. Predseda Smeru hovorí  „Chcem naozaj vyzvať vládu nech sa preboha prebudí, a začne pre ľudí na Slovensku konečne niečo robiť,“ a druhý Robert ironicky sekunduje „Pán predseda tu im trošku krivdíte. Veď naša vláda vyrokovala tak úžasnú zmluvu pre amerických vojakov a amerických dodávateľov, že oni si za benzín nezaplatia ani spotrebnú daň, ani DPH, to znamená, že samotný benzín budú mať za veľmi príjemných 70 centov,“.  

Bola to doba, keď benzín stál 1,53 EUR za liter. Dnes stojí okolo 1,70 EUR a pri benzínových stojanoch týchto dvoch pánov nenájdete. Všetky inštitúcie,  majú hlavy strčené v piesku aj predsedovi vlády aj ministrovi obrany z neho trčia len zadky. Majú to ťažké, chlapci. V štátnej kase je málo peňazí a tak je každý cent, ktorý vygeneruje benzín na nezaplatenie. 

O čom však takéto správanie svedčí? Nuž len o tom, že tejto vládnej koalícii ani pred voľbami a ani po nich o blaho ich voličov nešlo ani náhodou. To, čo ich teraz zaujíma v prvom rade, nie je drahota. Sú to ich majetky, ich moc a ich sloboda. Benzín nech si robí, čo chce. Na benzínovej pumpe ich opäť neuvidíme ani náhodou a pricupitajú tam, až keď sa budú potrebovať vrátiť k moci. Vedia totiž, že pamäť voliča je krátka.

 Svojou nečinnosťou v otázke drahých pohonných látok dala vláda Roberta Fica príležitosť pre opozíciu predkladať viac či menej populistické návrhy na zníženie ich cien. Strana SaS už aj predložila do parlamentu dva návrhy zákonov, ktorými sa podľa liberálov ceny za benzín znížia takmer o 20 centov na liter. Ide o návrh zákona na zníženie spotrebnej dane z benzínu a nafty a návrh zákona na zníženie DPH z benzínu a nafty.

Situácia na Slovensku nie je podľa poslanca NR SR za SaS Mariána Viskupiča taká, aby sme si mohli dovoliť mať najdrahší benzín v okolí. Veľa Slovákov preto tankuje v zahraničí. „V našom prvom návrhu znižujeme sadzbu spotrebnej dane na najnižšiu možnú hodnotu schválenú Európskou úniou, čo zabezpečí zníženie cien benzínu približne o 20 centov na liter a vieme tak byť najlacnejšou krajinou v rámci V4,“ povedal Viskupič. Druhým návrhom je zníženie DPH z benzínu a nafty z 20 na 8 percent, na čo síce treba schvaľovanie úniou, no dočasne to vie podľa neho urobiť vláda aj schválením zákona. „Ide o dočasné riešenia,“ poznamenal.

Liberáli ponúkli vláde aj rady, ako vykryť výpadok financií zo štátneho rozpočtu spôsobený znížením daní na pohonné látky. „Máme pre Fica zároveň aj dve rady. Nech zruší ministerstvo športu, v prípade ktorého sa náklady vyšplhali na 150 až 200 miliónov eur. Keď ho zruší, hneď bude mať vykrytý výpadok. Rovnako môže nahradiť vlaky zadarmo výraznou zľavou, aj tam sa ušetrí veľa peňazí,“ povedal poslanec NR SR za SaS Richard Sulík s tým, že ak bude menšia daň na benzín, peniaze zostanú u ľudí, ktorí ich vytvorili.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite