Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vážená pani premiérka, milá Iveta,

.štefan Hríb .časopis .editorial

keď si oznámila, že vo voľbách nebudeš kandidovať za SDKÚ, nebolo to asi veselé. Ale nebol to logický koniec Tvojho úprimného pokusu nasadiť lepšiu, vľúdnejšiu tvár straníckemu cynizmu?

Nikdy som celkom nerozumel, ako mohla slovenská intelektuálna elita v roku 1998 naletieť Mikulášovi Dzurindovi, že práve a najmä on je to vysnené slušnejšie Slovensko. Ale vôbec nechápem, že svoje zlyhanie naša ctihodná elita dodnes opakuje. Scenár je ako cez kopirák – osobnosti sa nadchnú, roky Dzurindu bránia, potom prekvapene zistia, že ich len použil a zahodil, odvrátia sa, ale potom znovu naletia. Kde je odhad, no najmä elementárna sebaúcta?
Priznám sa Ti, že som tak nejako chápal Tvoj vstup do SDKÚ.
V roku 2006 si predsa musela vedieť, s kým máš tú česť. Ak by som si mal myslieť, že nie, podceňoval by som Ťa. Prečo si teda po toľkých rokoch dôkazov vošla do spolku Palackov, Ščurkov a iných figúrok, ťahaných Dzurindovou rukou? Myslím si, že to bolo takto: nepatríš k ľuďom, ktorí iba zdiaľky kritizujú, a súčasne patríš k ľuďom, ktorí veria, že veci sa dajú zmeniť, ak sa naozaj chce. A ty si naozaj chcela. Mýlim sa?
Tvoj vstup do SDKÚ som chápal aj širšie. Videl som ho ako posledný pokus veľkej časti našej elity urobiť niečo s tým skazeným straníckym prostredím, ktoré táto elita sama zrodila. A tu sa priznám druhýkrát. Hoci som nikdy SDKÚ nevolil, a tento zvyk si podržím, celkom som Ti a vám všetkým v tej misii držal palce. Slovensko akútne potrebuje slušnejšie reformné strany, a ak by sa SDKÚ aj Tvojím pričinením prečistila, tlieskal by som naozaj úprimne.
Ale od začiatku ma v tom pokuse vyrušovalo čosi, čo som cítil ako nefér. SDKÚ nesie Dzurindov rukopis, je to jeho dieťa s jeho spôsobmi a energiou. V tom je vnútorná slabosť tejto intrigánskej strany, ale aj jej vonkajšia sila, ktorá SDKÚ otvára brány parlamentu a vlád. Ty si chcela prevziať silu Dzurindovej firmy a naplniť ju iným obsahom, čo vyzerá pekne, no ja to poviem takto: kto chce do politiky vniesť nový obsah, musí najprv získať novú silu. Svoju, nie Dzurindovu silu.
Vo všetkom ostatnom si mala pravdu Ty, nie šéf SDKÚ. V spore o Trnku, v spore o daňový biznis, v dôraze na otvorenosť, v pokuse zmenšiť korupciu na možné minimum. Viac ako rok som to zblízka sledoval, a to, čo som videl, bol občas až heroický boj jednej ženy o charakter štátu. Robila si chyby, ako každý, a ulietavala si, ako len ty vieš. A vraj ani manažovanie koalície nebolo to pravé orechové. Ale celkovo to bol Tvoj dobrý, spravodlivý a čestný zápas s našou národnou povahou aj s vlastnou stranou. Tu to poviem takto: od vzniku Slovenska sme nemali slušnejšieho premiéra.
Je iróniou osudu, že Tvoja vláda nepadla na spore o Trnku či korupciu, ale na eurovale. Mnohí si myslia, že k spojeniu hlasovania s dôverou vláde Ťa šikovne dotlačil Dzurinda, a tak sa Ťa elegantne zbavil. Ja si to nemyslím, hoci viem, že sa o to veľmi pokúšali. Myslím si, že Ťa už skôr uštvali, a preto si to napokon sama ukončila.
Teraz všetko vyzerá čierne. Fico sa zrejme vracia, pravica sa rozsekla, eurozóna vŕši záruky a úmysly, nie riešenia. Ale nie je všetko čierne. V prvom rade sa ukázalo, že každý ďalší pokus o čistejšiu tvár reformného Slovenska nemôže prebiehať na stratenom území. To je veľmi dôležité poznanie.
Ale najmä: Tvoj pokus o nekorupčné Slovensko nebol vôbec márny. Bol, naopak, hlboko správny a práve svojou historickou ojedinelosťou ostane dôležitou súčasťou našej mentálnej výbavy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite