Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo som na strane Richarda Sulíka

.štefan Hríb .časopis .editorial

Šéf SaS práve zisťuje, aké to je, ostať sám. Kopú doňho médiá, politici aj mnohé osobnosti. Extrémista, zradca, Judáš? Nie, to len väčšinové stádo organizuje ďalšiu úbohú štvanicu Made in Slovakia.

Richarda Sulíka poznám niekoľko rokov. A väčšinu toho času som ho kritizoval. Najprv za to, že po pôsobení u Mikloša radil aj Počiatkovi. Potom za to, že sa mimoriadne necitlivo vyjadroval k odporcom interrupcií. A napokon za priveľa populizmu v kampani za referendum. Richarda Sulíka som nevolil, nemám s ním rovnaký názor na viaceré etické otázky, a jeho stranu považujem za príliš ekonomistickú.Ale teraz cítim, že sa ho musím nahlas zastať. Prečo?
Pre vzťah k Európe. Je pre mňa neprijateľné, aby sa slobodne vyslovený kritický názor na euroval považoval za protieurópsky či dokonca extrémistický. Sulík preferuje, aby kľúčové banky (lebo najmä o tie ide) boli zachraňované inak ako celoeurópskou vynútenou zbierkou. Čo je na tom hriešne? Veď to je skôr rozumné! Navyše, kto už môže veriť novým a novým návrhom európskej elity, ktorá sa počas celej krízy opakovane a fatálne mýli? Odmietnuť v hlasovaní euroval bolo, mimochodom, sväté právo nášho parlamentu, dané pravidlami eurozóny. Ak je v Európe využitie práva dôvodom na izoláciu, či dokonca vylučovanie, aká je naša Európa? Ak sa šestnásti zhodnú, sedemnásty stráca hlas? To je čo za uvažovanie, že malý sa musí poddať, inak sa ohrozuje? Veď presne to urobil Beneš, Tiso aj Dubček. Toto chceme? Európska únia, v ktorej sa pripúšťa len jeden spôsob hlasovania, inak príde trest, bude čoraz viac neslobodná a nevydrží súťaž so svetom tak, ako nevydržali všetky neslobodné spoločenstvá.
Pre vzťah k Ivete Radičovej. Kto vedome ohrozil jej vládu návrhom Trnku na generálneho prokurátora? Páni z SDKÚ. Kto bol dôvodom, že sama odmietala viesť vládu pri kauze daňového riaditeľstva? Páni z SDKÚ. A kto bol v oboch najťažších chvíľach premiérky najhlasnejšie na jej strane? Strana Richarda Sulíka. Toto je konanie zradcu? Alebo sme už na to všetko zabudli? Iveta Radičová padla, lebo spojila hlasovanie o eurovale s dôverou vláde. Nemusela, ale bolo to jej právo. No nijako nemožno tvrdiť, že Sulík chcel jej pád, preboha.
Pre vzťah k Ficovi a Smeru. Viem, že Richard Sulík nepôjde so Smerom, a vidím, že ostatní sa mu už vrhajú do náručia. Denník SME to dokonca chápe a vciťuje sa do uvažovania SDKÚ, KDH a Mostu. Nech sa páči, páni a dámy, pokojne zabudnite na Hedvigu Malinovú, emisie, hlas podobný Ficovi, a celú mentálnu výbavu ľudí, ktorí si nevšimli November. Slobodne si zvoľte trvalý euroval a centralizáciu EÚ v spolupráci s Ficom radšej, než spoluprácu so Sulíkom. Ale potom neblúznite o Sulíkovom extrémizme. Lebo zabudnúť na minulosť a povýšiť eurovaly až tak, že to bude znamenať zotrvanie Harabina, odstránenie Spišiaka a návrat kšeftov do srdca politiky je extrémizmus par excellence. Medzi nami: tipujem, že o pár mesiacov bude celý vypečený euroval vo víre nových problémov Európy zabudnutý, takže pád Radičovej vlády vyznie ešte absurdnejšie.
Štvanica na Richarda Sulíka je už súčasťou volebnej kampane, pretože ponúknuť verejnosti vinníka je najľahšia cesta zvyšku pravice k jeho voličským percentám. Ale je to krajne neférová cesta. Sulík nie je Judáš, on je len politik, ktorý vidí liečbu eurozóny inak než mainstream. To nie je hriech, ale vítaný príspevok k hľadaniu riešenia.
Veľmi vyčítam celej pravici vrátane Sulíka, že sa nedohodli úplne inak, že vnútorné egoizmy povýšili nad náš spoločný záujem a že s nimi Fico fešácky vybabral. Pravica tým zahodila šancu, ktorú sme im všetci v roku 2010 dali. Ale hovoriť, že na vine je len a práve Richard Sulík, je zákerná lož.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite