Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď štát povie: Prepáčte!

.štefan Hríb .časopis .editorial

Slobodný štát sa od neslobodného líši napríklad v pochopení, že viac ako celý štát je spravodlivosť pre jedného človeka. Ak sa teda Slovensko ospravedlní Hedvige Malinovej, dokáže, že je slobodné?

Slovenská republika sa dohodla s Hedvigou Malinovou, že sa jej ospravedlní, čím sa vyhne medzinárodnému súdu v Štrasburgu. Je to dobrá správa?
Určite áno. Minimálne v tom, že táto vláda, ktorá ospravedlnenie schválila, má cit pre realitu. Prehra Slovenska v Štrasburgu bola pri poznaní celého procesu vyšetrovania neodvratná. V tom vláda postupovala v záujme Slovenska.
Ale dúfam, že je to ešte lepšia správa. Je možné, že väčšina tejto vlády chápe aj to, že spravodlivosť pre jedno maďarské dievča je viac, než záujem Slovenska neprehrať. Dúfam, že to tak je. Dúfam, že táto vláda ešte nie je kopa cynizmu, haleného národnou vlajkou, že ju ešte stále tvoria aj ľudia, ktorým svedomie hovorí, že Hedviga si ospravedlnenie zaslúži, pretože ju napadli a ona hovorí pravdu.
Najlepšia správa, ktorú si viem predstaviť, by to však bola v prípade, že sa ospravedlnením Hedvige vláda dištancuje od celej tejto prokuratúry a všetkých tých vyšetrovateľov, znalcov a Labašov, ktorí Hedvigu trápili a na objednávku spochybnili. To by som bol príjemne prekvapený.
Ale nie je to ešte víťazstvo. To by sa nesmela ospravedlniť vláda, ale verejnosť. Lebo na tú sa pozrel Fico, keď sa úplne na začiatku rozhodoval, čo vlastne o Hedvige povie. A keď zazrel nechuť k Maďarke, povedal: Klamárka. A čo dnes vraví táto verejnosť?
Dalo by sa to sformulovať všelijako. Sestra Stana Radiča mi napísala toto:
Denník Nový čas uverejnil v piatok anketu s otázkou: Má sa SR ospravedlniť Hedvige Malinovej? Výsledok? Až 52 percent ľudí si myslí, že nie. A to po zverejnení informácií o „vyšetrení" celého prípadu policajnými orgánmi, o nečinnosti súdov, o politickom tlaku a zásahu najvyšších miest do celého vyšetrovania. Títo ľudia sa ani na chvíľu nezamysleli, ako v právnom štáte, za aký sa Slovensko považuje, môže vtedajší premiér Fico a vtedajší minister vnútra Kaliňák vyhlásiť ešte pred vyšetrením celého prípadu, že Malinová klame a všetko si vymyslela? Vedia títo ľudia, že ide o zneužitie moci a porušenie zákona? Títo páni sú ešte právnici? Boh nás všetkých žehnaj!
Až 37 percentám je to podľa výsledkov ankety jedno. A čo keď sa niečo podobné stane im alebo ich blízkym? Aj vtedy im to bude jedno? Bude im jedno, keď im bude vypracúvať odborný posudok dekan Lekárskej fakulty docent Labaš, ktorý svojím posudkom na objednávku poprel nielen svoje odborné, ale aj ľudské renomé? Na koho sa títo ľahostajní ľudia obrátia, ked sa budú chcieť dovolať spravodlivosti?
Iba 9 percent oslovených si mysli, že je potrebné sa ospravedlniť. Iba 9 percent! Len menej ako pol milióna ľudí v tejto krajine si uvedomuje, čo sa stalo v tomto prípade, že sa porušilo všetko, čo sa porušiť dalo, že zlyhala polícia, najvyššie miesta, že lekárovi, ktorý sa mal odborne vyjadriť, záležalo viac na jeho poste dekana ako na pravde.
Najhoršie zistenie je, že Fico a Kaliňák vedeli a vedia manipulovať masami. Vedeli a vedia, čo ľudia chcú počuť – a to im aj povedali. Vytiahli maďarskú kartu, a tá na Slovensku, bohužiaľ, vždy zaberá.
Toto je realita. Vyrástli sme v komunistickom režime, kde sa spravodlivosť, ľudské práva, slušnosť zamieňali s korupciou, klientelizmom, bezohľadnosťou. Potrvá veľmi dlho, kým sa zmení myslenie ľudí. Toto je zo všetkých cieľov Nežnej revolúcie ten najťažší. Nebáť sa a nekradnúť nestačí. Treba premýšľať!
Drahomíra Mayerová Radičová, Banská Bystrica Podpisujem, pani Drahomíra.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite