Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svätý hurhaj

.michal Lipiak .časopis .náboženstvo

Španielsko je krajina kontrastov a pápeža Benedikta XVI. tu počas Dní mládeže nevítala len elita, ale aj protesty. Najmä sa však zišlo vyše milióna nadšených ľudí.

Sedel som, stál, spieval i modlil sa medzi nimi: v autobuse, v parku či v uliciach. V krajine, ktorá práve prežíva hospodársku i hodnotovú krízu.
Tradícia Svetových dní mládeže, ktorú zanechal Ján Pavol II., prečkala jeho smrť i vyhlásenie za blahoslaveného. Už to nie je len púť, ale otvorený „happening“, čo povzbudzuje mladých ľudí z celého sveta, aby sa nebáli angažovať v Katolíckej cirkvi a deliť o vieru v Krista.
Sydney, Kolín, Toronto, Rím, Manila... Všade tam mladí prekonávali nekonečné kilometre na mori i po súši, autom, autobusom i lietadlom. Pridal sa k nim aj Madrid. .slovenskooo!
Nadšenie na tomto svetovom „stretku“ nebolo nacvičené a bolo to vidieť aj pri mikrofónoch médií. Mladí spontánne ďakovali za svoju misiu, svojim krajinám, ale najmä svojej viere, o ktorej hovoria ako o nezaslúženom dare. „Sme zo Slovenska, prišli sme modliť spolu s pápežom,“ s úsmevom povedala do mikrofónu jedného televízneho štábu na hlavnom námestí rehoľná sestra z Indie. Z Nitry prišla na oslavu, na ktorú ju pozval pápež.
Spevy, skandovanie a nutkanie ukázať či vymeniť svoje tričko, odznak, klobúk i vlajku premohli všetkých. Znelo aj to hokejové „Slovenskooo“, pridávali sa pokriky z ďalších krajín. Veľkomestá sa ocitli v kriku a bohatý program čakal na účastníkov všade, kam vkročili. Pri ruženci na pláži, na koncerte na námestí i omšiach. V kostoloch i letisku. „Myslím, že to bol taký svätý a až dojímavý hurhaj. Od tých, ktorí šantia po Bohu. Odovzdali sme to, čo je v nás, pre tých, čo to od nás potrebujú,“ hodnotí pre .týždeň bratislavský eparcha Peter Rusnák. „Je to šanca pozývať iných k tomu, v čo veríme. Bude otázkou času, či si z toho krajina niečo zoberie, alebo nie,“ pridáva názor žilinský biskup Tomáš Galis. Títo dvaja duchovní sa venovali slovenským pútnikom osobitne s provinciálom Saleziánov Karolom Maníkom a ďalšími kňazmi. .choďte domov! 
Sedím na tráve, učím sa užívať španielsku siestu. Nohy vo fontáne, príjemný pocit. A v hlave otázka: Prečo sa dejiskom týchto Dní mládeže stalo práve Španielsko?
Odpovede môžu byť rôzne. „My sme vás sem nevolali, choďte domov aj s tým vaším pápežom,“ hlása transparent, ktorý drží staršia pani.
„My sme mládež pápežova – my sme mládež Kristova,“ pridáva sa do debaty mladý Talian, ktorý dorazil s dvojtisícovou partiou. „Zo Sicílie,“ odpovedá na jednu z najčastejších otázok mladých Odkiaľ si. Pýta sa tiež a rád by spoznal vlasť tých, ktorí Talianov vyradili na majstrovstvách sveta vo futbale.
„Španielsko bolo katolícke, ale dnes – ako hovoria štatistiky – má silnú laicistickú kultúru. Potrebuje povzbudiť, že len vďaka viere sa môže dostať na správnu cestu,“ odpovedá Fernando na otázku, prečo sa Dni mládeže konajú práve tu. Je jedným zo zelených dobrovoľníkov – voluntariov. Pri odsudzujúcom transparente v rukách dôchodkyne sa však zastavuje. Bez slova si ho prečíta. Neodsudzuje, len dáva žene leták, ktorý o tomto podujatí povie viac.
„Vieme sa prejaviť, ukážme svoju vieru. Zápal, ktorý tu vymiera,“ pridáva 43-ročný Marek Šefčík. S valaškou, na ktorej veje slovenská zástava, tancuje a spieva už na svojich piatych Svetových dňoch. Cíti, že španielska spoločnosť je značne sekularizovaná a špeciálne katolicizmus práve na tomto mieste potrebuje „povzbudenie a entuziazmus“ a „zapálenie a nadšených iných“. Aj biskup Galis hovorí: „Krajina zažíva neduhy, aké sa nevyhýbajú ani nám. Keď však zažije aj inú alternatívu, zanechá to tu určitý obraz a niečo sa môže zmeniť.“ .iný Madrid, plný všade
Madrid sa zmenil. Ulice plné mladých, propagačné bilbordy, letáčiky, zástavy na stĺpoch, veľtrh povolaní, otvorené múzeá, „hudobné“ metro či parky plné vlajok. „Nie je to len snaha, je to úprimné, je to pohostinnosť a otvorenosť, ktorá nás tu privítala,“ hovorí pre .týždeň 29-ročný Marián Baleja z Martina. Do Madridu prišiel pomáhať ako dobrovoľník. „Možno nie vždy viem, čo mám robiť, ale teším sa z prítomnosti toľkých nadšených ľudí. Slováci sa z tejto krajiny môžu učiť, ako nebyť ustráchaní a ponúknuť svetu svoje talenty a jazykovo zdatných ľudí,“ dodáva. 
Vplyvné mesto v centre Španielska, kde v aglomerácii žije viac ako šesť miliónov ľudí, privítalo dočasných obyvateľov s vášňou a impulzívne. Nechýbali balíčky pútnika, vďaka ktorým sme rozoznávali, kto je pútnik a kto nie. „Madrid zažil veľkú porciu od tých, ktorí žijú svoj život inak – vo svetle pravdy a lásky. Bol nimi naplnený,“ povedal mi jeden z tých vyše 4 600 mediálnych pracovníkov, čo sa na Svetové dni mládeže akreditovali.  V porovnaní s blahorečením Jána Pavla II. je to viac než dvojnásobok. Akútny nedostatok novinárskych miest priamo na miestach konania akcií však tento muž nespomenie. „Nie je to len púť, je to evanjelizácia v praxi. Zvykli sme si, že Španieli nie sú schopní pre nás garantovať miesta pre všetkých,“ pridáva sa k nemu Poliak Jaczek. Hnevá ho, že väčšina materiálov pre novinárov je iba v španielčine, ale oceňuje, že je takmer v online spojení s vlasťou. „Dôležitá je snaha ukázať mladú a živú cirkev a nadšenie mladých a živých kresťanov. Nejde o to, či máme alebo nemáme miesto,“ hovorí Jaczek. .manifest viery pre svet
Do Madridu Benedikt XVI. prišiel podľa vlastných slov preto, aby „utvrdil všetkých vo viere...  aby dal podnet na budovanie Božieho kráľovstva vo svete, medzi nami“. Prvýkrát v histórii pápež osobne niekoľko mladých aj vyspovedal.
A ako ho vnímajú v porovnaní s Jánom Pavlom II.? „Je iný ako jeho predchodca, ale je náš a my ho budeme nasledovať, nech nás pozve kdekoľvek,“ hovorí taliansky študent Marco a dodáva, že Španielsko si veľmi oceňuje.
Pápež tiež: podľa neho je to ohromná krajina, ktorá vie a dokáže dosahovať pokroky bez toho, aby sa zriekala svojho hlboko náboženského a katolíckeho ducha.
„My sme to zažili v Ríme, oni teraz v Madride,“ dodal Benedikt XVI. a madridské stretnutie vyhlásil za „podivuhodnú manifestáciu viery pre Španielsko a predovšetkým pre celý svet.“ Autor je absolvent žurnalistiky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite