Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jeho zločiny

.časopis .téma

Usámu bin Ládina ovplyvnilo arabské národné uvedomenie, takzvaná salwa, a k ceste bojovníka ho inšpiroval vplyvný palestínsky intelektuál a aktivista Abdulláh Azzám, člen Moslimského bratstva. V roku 1979 obsadili Sovieti nepokojmi zmietaný Afganistan a moslimskí bojovníci vyhlásili džihád.

Proti Sovietom získali nielen podporu moslimského sveta, ale aj mocností Západu – USA a Veľkej Británie. Usáma bin Ládin podniká cesty do Pakistanu, podporuje mudžahedínov materiálne a aj na bojiskách v Afganistane. V 80. rokoch zakladá výcvikové tábory, v roku 1986 stavia prvú vojenskú základňu na východe Afganistanu.
V roku 1988 zakladá Usáma bin Ládin celosvetovú organizáciu al-Qá’ide al-askaríja, čo v preklade znamená „vojenská základňa“. Dejinná náhoda chce, aby sovietske vojská opustili Afganistan v roku 1989 práve v deň jeho narodenín. Po ich odchode sa vráti Usáma triumfálne do Saudskej Arábie a privádza tam aj stovku mudžahedínov.
V roku 1990 vstupujú vojská Saddáma Husajna do Kuvajtu a Usáma bin Ládin chce proti Husajnovi bojovať so svojimi mudžahedínmi. Ponúka pomoc saudskoarabskej kráľovskej rodine, tá ho odmieta – a dovoľuje USA vytvoriť koalíciu proti Husajnovi. V tej koalícii sú moslimské i i nemoslimské krajiny a Usámu takýto postup rozzúri. Následkom je roztržka s kráľovskou rodinou a jeho odchod do Sudánu.
V Sudáne pokračuje v zhromažďovaní a zbrojení mudžahídov. V roku 1992 sa odohrá teroristický útok na hotel v Jemene, pri ktorom zahynú dvaja rakúski turisti, podľa expertov je to prvá podobná akcia al-Káidy.
V roku 1993 zaútočia Usámovi ľudia na humanitárnu misiu vlády USA a zabijú 18 vojakov. V roku 1996 vydáva Usáma bin Ládin Deklaráciu džihádu a s rodinou sa sťahuje do Afganistanu. O dva roky neskôr vydáva fatwu na Ameriku. V roku 1998 sa udejú bombové útoky na veľvyslanectvá USA v Keni a v Tanzánii, zanechá vyše dve stovky mŕtvych a viac ako 4 500 zranených. V roku 2000 príde bombový útok na americkú vojenskú loď Cole v jemenskom Adene, pri ktorom zahynulo sedemnásť amerických námorníkov. Dňa 11. septembra 2001 svet zmeravie v šoku po útoku na budovy World Trade Center, takzvané Dvojičky, ktorého výsledkom je 2 752 obetí, ktoré pochádzali zo 70 krajín. Ďalších 184 ľudí zahynulo pri súčasnom útoku na Pentagón. Až v roku 2004 sa Usáma bin Ládin na nahrávke priamo prihlási k zodpovednosti za tieto útoky, už predtým však bola jeho vina jasne preukázaná.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite