Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cena ceny

.štefan Hríb .časopis .editorial

Minulý týždeň sa udiali dve významné veci pre tento časopis – zapojili sme sa do systému Piano, ktorým sa spoplatňuje časť internetových stránok novín, a získali sme svetové ocenenie.

Začnem Pianom.
Internet je skvelá vymoženosť. Uľahčil získavanie informácií, zrýchlil ich tok, a v dôsledkoch (napriek častým zneužitiam) pomohol slobode. Aj pre médiá je internet výrazným pomocníkom. Vieme informovať omnoho presnejšie, z viacerých zdrojov, plastickejšie. Navyše, internetové stránky novín a časopisov sa postupne stávajú samostatným svetom, ktorý je s tlačeným médiom spojený len voľne, takže mediálny svet je omnoho farebnejší ako pred internetom.
Ale niečo ani internet nezmenil – dobré noviny, ani tie na internete, nevznikajú zadarmo. .týždeň má spoplatnenú časť svojej stránky (konkrétne články z tlačeného vydania) už dlho. Keď sme to pred rokmi urobili, vysmievali nás. Vraj sme nechápali novú dobu, v ktorej bude na internete všetko zadarmo. Ale my sme novú dobu, aj rolu internetu v nej, chápali. Len sme neuverili, že na internete zavládne socializmus. Ukázalo sa, že nezavládol. Všetko má svoju cenu.
V Piane sme z dvoch dôvodov. Prvý – veríme, že .týždeň ako tlačené médium má veľkú budúcnosť, a preto nechceme, aby to, za čo sa v stánkoch platí, bolo na internete zadarmo. Nemá to logiku a nebolo by to pre našu víziu rozumné. Nechceme byť internetovými novinami, chceme byť tlačeným časopisom, ktorý má kvalitnú internetovú stránku. Druhý dôvod –myslíme si, že Piano je projekt, ktorý pomôže skvalitniť aj našu internetovú stránku. Je iné robiť videá, blogy či denník redaktorov s vedomím, že celá stránka je voľne dostupná. Nevyhnutne tým vzniká pocit doplnkovosti. Ale je celkom iné vedieť, že niektoré rubriky www.tyzden.com sú spoplatnené. Prečo? Pretože tým vzniká tlak na kvalitu našej ponuky.
Po našom vstupe do Piana bude na našej internetovej stránke spoplatnené toto: videá (okrem troch týždenne), celé tlačené vydanie (predplatiteľ ho má prístupné od pondelka, platiteľ Piana ho od štvrtka 12.00) a možnosť diskusie. Denník redaktorov, blogy, správy, ankety a informácie o našich akciách sú naďalej voľne dostupné. Myslíme si, že je to rozumný mix.
A ešte čosi k internetu – stránka www.tyzden.com práve dostáva mierne upravenú podobu. Pozývam vás na návštevu.
A teraz k úspechu, ktorý vyzerá ako zázrak, ale nie je to zázrak. Zo svetovej fotožurnalistickej súťaže The Best of Photojournalism si .týždeň znovu odniesol ocenenia za obrazové editovanie časopisu, pričom získal 10 zo 46 udelených cien a skončil tak hneď za National Geographic (ten získal 23 cien). Ďalšími ocenenými sa stali Sports Illustrated s piatimi a The Seattle Times so štyrmi cenami, Newsweek získal dve ocenenia, St. Petersburg Times a Mother Jones po jednej cene.
Konkrétne – prvé a tretie miesto v kategórii Profil osobnosti alebo životný príbeh získala editorská dvojica časopisu .týždeň Robert Csere a Vladimíra Pčolová s fotografiami Andreja Bána a Matúša Zajaca. Naši editori obsadili v tejto kategórii aj zostávajúce druhé miesto a spolu s fotografiami Alana Hyžu a Borisa Németha získali aj dve čestné ceny. Ďalších päť čestných cien získali obrazoví editori .týždňa za titulnú stranu časopisu, za otváracie strany článkov a za tematické prílohy s úvodnými ilustráciami Natálie Ložekovej.
Len na pochopenie toho, čo sa vlastne stalo – súťaž The Best of Photojournalism organizuje americká National Press Photographers Association, najväčšie fotožurnalistické združenie na svete. The Best of Photojournalism je spolu s World Press Photo a Pictures of the Year International považovaná za najprestížnejšiu svetovú fotožurnalistickú súťaž (aj z tohtoročného Pictures of the Year International si .týždeň odniesol prvé miesto za obrazové editovanie v kategórii Spravodajský príbeh pred americkým týždenníkom Time).
Ďakujem tým, ktorí tento časopis tvoria – redakcii aj čitateľom. Toto nie je zázrak, toto je cena ľudí .týždňa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite