Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján Kuric: Džentlmen z Rovinky

.časopis .hudba

Keď som bol malý, s otcom sme každú nedeľu počúvali dychovky. Páčilo sa mi to a otec mi kúpil z bazáru pokrčenú krídlovku. Bol som nemilo prekvapený, že fúkať do trúbky nie je len tak a radšej som sa na ňu vykašlal.

.začiatky v Rovinke
Vyrastal som na západnej hudbe, pretože sme v Rovinke chytali rakúsky rozhlas a televíziu. Najprv sa mi páčil Gary Glitter, Slade, Deep Purple a Led Zeppelin. S kamarátmi sme si vyrezali z fošne gitary, hrali sme a hádzali sme sa o zem. Nemohli sme však nosiť dlhé vlasy, Rovinka bola strašne konzervatívna. Lenže v roku 1977 pustili  v rakúskej telke reportáž o začiatku punkrocku. Sex Pistols a The Clash boli ostrihaní na ježka a na sebe mali saká podobné našim, ktoré sme zdedili po starom otcovi.  Už vieme, čo budeme, prebleslo nám hlavou. Stali sme sa punkáčmi.

.sláva s Ventilom RG
V Rovinke nacvičovala v kulturáku miestna kapela. Volala sa Skupina Vlada Praženicu. Obdivovali sme ich. Keby sme tak vedeli hrať! Rozhodli sme sa mať kapelu, ale boli sme z chudobných rodín, nemali sme na nástroje. Napríklad  dedo Oňa Tomčalu bol dedinský hlásnik, z čoho vyplývalo, že Oňo mal predpoklady stať sa bubeníkom. Starý otec mu na rámik mu natiahol kožku zo zajaca a mal bubon. Chceli sme hrať niečo anglické, ale nevedeli sme ako. Jediné, čo sme vtedy vedeli, bol Vysoký jalovec a iné polky. Až potom niekto do novín napísal, že hráme ska. Pôvodne sme sa volali Krach, ale na tú dobu sa to nehodilo. Milan Tomčala, Oňov bratranec, mal ruky stále zašpinené od oleja, pretože chodil na železničnú učnovku, kde čistil ventily na lokomotívach. Premenovali sme sa na Ventil. Prvý koncert sme mali v Dome lodníkov, druhý bol v rámci súťaže talentov vo Véčku. Všetci vedeli hrať, len my nie, no nasledoval veľký úspech, skončili sme druhí. V rámci ceny sme dostali možnosť hrať sériu koncertov v PKO. Na prvý prišlo 20 ľudí, potom 100, 300... Štvrtý koncert nám už eštebáci zrušili. Stali sme sa slávni. Ale neboli sme slávni preto, že sme boli dobrí, ale preto, že sme boli iní.

.sláva s Vidiekom
Musel som ísť na vojnu, Namiesto mňa nastúpil  Robo Grigorov, ktorý tam doviedol ďalších ľudí. A Ventil bol ešte slávnejší. V tom čase som „šúroval" záchody v Liberci v chemickej jednotke. Závidel som im jak sviňa. Keď som sa vrátil z vojny, zistil som, že som niekde inde. Cítil som, že do Ventilu nepatrím. Po koncerte, na oslavách 850. výročia založenia našej obce, som Ventil rozpustil. S Oňom Tomčalom sme pokračovali vo dvojici, neskôr prišiel Kamil Grebeň, ktorý dal tip na gitaristu Richarda Jajcaja. Prvá skladba Vidieka bola Vidiečan. Všetci si myslia, že bola ovplyvnená slovenským folklórom, ale v skutočnosti tá melódia vychádza z folklóru Západnej Samoy, ostrovčeka v Tichomorí! Ich melodika mi pripomínala naše trávnice. S Videčanom sme boli opäť slávni, ale nevedeli sme o tom. S Oňom sme chodili normálne do roboty a nosili montérky.

.ó, Maňo s Věrou Bílou
S Věrou som prvýkrát spieval v rámci televízneho programu pre Českú televíziu. Keď sme sa rozhodli nahrať live album v Zrkadlovom háji, spomenul som si na ňu. Naspievali sme duet starého hitu Mammy Blue s rómskymi slovami, ktoré Věra vymyslela cestou na koncert. História tej piesne bola kostrbatá. Existovalo jedno rádio, ktoré sa v čase mečiarizmu tvárilo proeurópsky. Ponúkol som im tú pesničku, ale nechceli ju, pretože je po cigánsky. Dostal som kultúrnu facku. Ale nakoniec sa presadila sama. Věra je naozajstná Rómka, so všetkými dobrými aj zlými vlastnosťami. A preto je tam, kde je. Na gamblerstve prehajdákala všetko, čo zarobila. Teraz je chudobná, nikto o ňu nezakopne. A pritom je v Česku v rámci popmusic najlepšia speváčka. Všetky jej menovkyne sa môžu ísť schovať.

.druhý dych s Vidiekom
Comeback s Ventilom RG nás tak nakopol, že sme začali s Vidiekom skladať nové pesničky. Už je to takmer celé natočené, ale stále nie som spokojný s niektorými textmi. Aký to bude album? Bude tam cítiť hudbu, ktorá ma sprevádzala po celý život – Jamesa Browna, The Rolling Stones, The Clash, Ninu Simone, world music, ale v každom prípade to bude stále Vidiek.

Ján Kuric /
rodák z Rovinky, spevák a skladateľ slovenskej skupiny Vidiek. Jej predchodcom bola legendárna kapel Ventil RG, s ktorá mala hity ako Fajčenie škodí zdraviu alebo Radšej budem dnes aktívny. Po jej rozpade založil Vidiek, s ktorým hrá dodnes. Kapela nahrala hity ako Vidiečan, Nechajte si ju, Rudy a Hilda alebo Anglická (The Evensong), ktoré sa nachádzajú na  štyroch radových  albumoch a živom koncertnom výbere. Okrem toho Ján Kuric nahral album duetov Cigánsky plač s rómskou speváčkou Věrou Bílou. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite