Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Radšej necestujte

.eva Čobejová .časopis .téma

Egypt sa stal pre Slovákov krajinou, ktorú si môžu ako dovolenkovú destináciu dovoliť aj stredné vrstvy. Vidno to aj na zvyšujúcich sa počtoch našich turistov v Egypte. Kým v roku 2007 strávilo dovolenku pod pyramídami 59 891 turistov, v roku 2008 to bolo až 73 119 ľudí. Egypt ako dovolenková destinácia už predbehol obľúbené Bulharsko a zaradil sa za Chorvátsko a Grécko.

Dovolenka v rozvojovom svete má však svoje úskalia. Ukázal to práve Egypt. V čase, keď sa v krajine zhoršila bezpečnostná situácia, sa tam nachádzalo okolo 120 turistov a desiatky ďalších sa k Červenému moru práve chystalo. Bola to sobota, keď sa situácia výrazne zhoršila. Ministerstvo zahraničných vecí si pochvaľovalo svoju komunikáciu s cestovkami, ale zrejme až príliš vnímalo ich záujmy, keďže vydalo v sobotu len opatrné varovanie, aby občania zvážili cesty do Egypta. Zároveň turistom odporúčali, aby sa vyhýbali demonštráciám a zvýšili opatrnosť. Ešte aj v nedeľu ministerstvo iba odporučilo „zvážiť cestu do Egypta“, hoci Američania už vyzvali svojich občanov, aby Egypt opustili a cestovali do krajiny len v nevyhnutných prípadoch. Turecko poslalo po svojich ľudí tri lietadlá a Japonsko žiadalo Egypt o pomoc pri evakuácii svojich turistov.
V tejto situácii zo Slovenska cez víkend odcestovala do Egypta väčšina dovolenkárov, ktorí mali zájazd objednaný (údajne odmietla vycestovať tretina dovolenkárov). Tí, ktorí ísť nechceli, museli zaplatiť storno poplatok. Pre mnohých ľudí to bola voľba neľahká, pretože išlo o nemalé peniaze. Nerobme si však ani ilúzie o tom, ako naši ľudia sledujú situáciu vo svete a ako dôverujú médiám. Kamera Markízy zachytila na letisku bezstarostný párik, ktorý akoby ani nerozumel otázke týkajúcej sa rizika cestovania. Mladý muž sebavedomo zahlaholil, že sa teší na Hurghadu.
V pondelok – keď už boli turisti preč – však bolo všetko inak. MZV zvýšilo varovanie a neodporučilo v najbližších dňoch cestovať do Egypta. Zároveň sa bránilo, že slovenská legislatíva im neumožňuje zakázať vycestovanie do niektorej krajiny. Nebolo však treba legislatívny zákaz, stačilo jasné slovo a ľudia, ktorí mali kúpený zájazd, by mali silný argument pri rušení zájazdu.
Je tu teda nová skúsenosť, ktorá pri dovolenke v rozvojovom svete radí nehrať sa na hrdinov, teda ak netúžime po adrenalínovej dovolenke v rozbúrenej krajine.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite