Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Genocída na druhú

.jozef Majchrák .jaroslav Daniška .časopis .téma

Rozhovor s lekárom a pedagógom Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Vladimírom Krčmérym.

.angažujete sa v humanitárnej pomoci v rôznych krajinách sveta. Plánujete aj nejaké aktivity na pomoc prenasledovaným kresťanom? 
My ich už robíme. Máme humanitárny projekt v Bejrúte, v rámci ktorého tam priamo na mieste pôsobí jeden náš lekár a sociálna pracovníčka. Funguje už dva roky a pomáhame kresťanom, ktorí v dôsledku otvorenej genocídy utekajú z Iraku. Utekajú cez Sýriu aj do Libanonu. Priamo v Bejrúte, vo štvrti, kde sa ukrývajú títo utečenci, máme jednu ambulanciu. Druhú prevádzkujeme spoločne so sestričkami z rehole Malých sestier Ježišových, čo je jediná katolícka rehoľa, ktorá spolupracuje s moslimami v moslimskom svete na ochrane kresťanských menšín. 
.aká je situácia týchto utečencov?
Zlá. Svojím si prejdú už v Iraku. Vyháňajú ich z domov a robia to veľmi rafinovane. Zabijú otca a matke s deťmi nechajú list na dverách, že sa musia do 24 hodín vysťahovať. Žiaľ, keď títo kresťania prídu do Libanonu, žijú tam v absolútne neľudských podmienkach. Minulý rok v marci som túto misiu navštívil a bol som zdesený. Podmienky, v ktorých žijú kresťania, ktorí utekajú z Iraku pred genocídou, sú oveľa horšie ako v slumoch v Nairobi alebo v Sudáne. Žijú natlačení v malých priestoroch, pričom v jednej izbe sú často aj tri generácie. Za takéto priestory musia platiť obrovské nájomné, pričom ich tak často zdierajú libanonskí kresťania. Preto hovorím, že mnohí irackí kresťania zažívajú genocídu na druhú. 
.aké aktivity presne v Libanone robíte? 
Poskytujeme tým ľuďom bezplatnú zdravotnícku starostlivosť, pretože tá je v tejto krajine veľmi drahá. Sociálna pracovníčka tiež navštevuje rodiny utečencov. Denne ošetria okolo tridsať-štyridsať ľudí. 
.čo je podľa vás dôvodom, že násilie voči kresťanom na Blízkom východe sa v poslednom období stupňuje? 
 Hoci je to často skryté za náboženstvo a reči o vytvorení islamského štátu, hlavný dôvod je podľa mňa pragmatický, a to olúpiť týchto ľudí o majetok. Kresťania na Blízkom a Strednom východe patria k strednej a vyššej vrstve a veľká časť ľudí sa preto snaží získať ich majetok. Keď vyženiete celú rodinu, získate nielen ich dom, ale aj ekonomický priestor, teda zbavíte sa konkurencie. V Bejrúte som sa stretol asi s dvadsiatimi rodinami utečencov, ktoré pochádzali z obchodníckych kruhov a príchod do Libanonu bola pre nich jedna obrovská tragédia. Prišli do krajiny, ktorú považovali za kresťanskú, ale Libanončania sa k nim nesprávajú práve najlepšie. Využívajú ich na podradné práce za nízku mzdu a ich deti nemajú prístup k vzdelaniu. Ťažký je pre nich aj prístup k zdravotnej starostlivosti. Ešte horšie je, že tie rodiny sú neúplné. Otcovia boli väčšinou zavraždení. 
.čo môže urobiť krajina ako Slovensko, aby týmto ľuďom pomohla? 
Okrem zdravotníckej starostlivosti tam organizujeme aj adopcie rodín utečencov. Ak nejaký Slovák chce, môže si na diaľku adoptovať takúto kresťanskú rodinu. Ja sám som si adoptoval jedno dievčatko, ktorému naša rodina platí školu. Každý Slovák môže niečo podobné urobiť. Naša škola tam má misiu a je možné kontaktovať jej pracovníkov, ktorí chodia priamo do rodín a najlepšie poznajú situáciu. 
jm, jd 
 
Záujemcovia o pomoc rodinám kresťanských utečencov z Iraku môžu kontaktovať Vysokú školu zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite