Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo môže generálny prokurátor?

.jozef Majchrák .časopis .kauza

Zjednodušene sa dá povedať, že prokuratúra v trestnom konaní dozerá na policajtov, ako vyšetrujú trestné činy. V rozsahu, ktorý jej predpisuje zákon, môže aj sama vyšetrovať. Vznáša obžalobu, ktorou sa začína súdny proces, v rámci ktorého zastupuje pred súdom štát.

Moc generálneho prokurátora v trestnej oblasti práva je obrovská. Vyplýva z postavenia prokuratúry v našom právnom systéme, ale aj z postavenia generálneho prokurátora v samotnej štruktúre prokuratúry.
V trestnom konaní môže prokurátor napríklad nariadiť, aby sa nezačalo trestné stíhanie, alebo rozhodnúť o jeho zastavení. Môže zrušiť obvinenie, alebo uzavrieť s páchateľom dohodu o vine a treste, ktorou sa páchateľ vyhne pojednávaniu na súde. Generálny prokurátor môže ešte napríklad podať Najvyššiemu súdu návrh na predĺženie väzby, sťažnosť na porušenie zákona voči právoplatným rozhodnutiam orgánov činných v trestnom konaní a v občianskom konaní môže podať mimoriadne dovolanie voči právoplatným rozhodnutiam súdov. 
Silné postavenie osoby generálneho prokurátora vyplýva aj z faktu, že naša prokuratúra je monokratická inštitúcia. O všetkom de facto rozhoduje jeden človek – generálny prokurátor. Priamo zo zákona vyplýva, že generálny prokurátor riadi a kontroluje činnosť všetkých prokurátorov vrátane vojenských prokuratúr. Robí tak prostredníctvom vydávania služobných predpisov, príkazov a pokynov, ktoré sú záväzné pre všetkých prokurátorov, právnych čakateľov prokuratúry a všetkých jej zamestnancov. Záväzné pokyny svojim podriadeným môže vydávať každý nadriadený prokurátor, z čoho vyplýva, že generálny prokurátor tak môže urobiť vo vzťahu ku všetkým prokurátorom s výnimkou prokurátorov špeciálnej prokuratúry. 
Čo teda môže nadriadený prokurátor svojmu podriadenému nariadiť? V trestnom konaní napríklad už spomínané zastavenie trestného stíhania či zrušenie obvinenia. Môže tiež vykonávať úlohy namiesto podriadeného prokurátora alebo prideliť kauzu inému prokurátorovi. Pokyn podriadenému prokurátorovi musí mať písomnú formu a ten ho môže odmietnuť len v prípade, ak by tým spáchal trestný čin, alebo priestupok, ohrozil svoj život alebo život blízkej osoby. Ak je pokyn v rozpore s právnym názorom podriadeného prokurátora, môže požiadať svojho nadriadeného, aby mu kauzu odňal. Ten ju môže prideliť inému prokurátorovi alebo ju riešiť sám. 
Spomedzi ostatných kompetencií môže ešte generálny prokurátor napríklad podať sťažnost na neústavnosť alebo nezákonnosť volieb do parlamentu a do orgánov územnej samosprávy, alebo tiež podať návrh na rozpustenie politickej strany alebo hnutia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite