Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Verejná lož tejto koalície

.štefan Hríb .časopis .editorial

Väčšinou to býva tak, že keď slušnejší politici klamú, robia to tak, aby to nebolo ľahké dokázať. Preto je prichytenie slušnejšieho politika pri lži výzvou pre každého novinára. Teraz sa to zmenilo.

To, že Trnku volia jednotne Smer a SNS, je zatiaľ nepovšimnutý dôkaz o diskvalifikácii súčasného generálneho prokurátora. Ale je vlastne logické, že sa nad tým nikto priveľmi nevzrušuje – Smer a SNS nepatria do slušnej spoločnosti, tak prečo by volili slušnejšieho GP? Nikto to od nich nečaká. Horšie je, že aj slušná spoločnosť sa zopsula, divie a v priamom prenose prijíma znaky a spôsoby darebákov.
To, čo sa stalo minulý týždeň, má hrozný dôsledok – brutálna lož už nie je výsadou SNS a Smeru, priamo a verejne už klamú aj „naši“, západní, tolerantní, reformní premianti. A prichytenie tejto koalície pri lži už zrazu nie je zaujímavá novinárska výzva, ale čisto matematická práca.
Celá koalícia, všetci jej lídri, tvrdia, že ich poslanci hlasovali za Čentéša. Pritom je matematicky jasné, že štyria či piati koaliční poslanci v skutočnosti hlasovali za Trnku, čiže za odchod premiérky Radičovej. A keďže platí matematika, nie reči koaličných politikov, máme úplnú istotu, že klamú. Klamú verejne seba, nás, celé Slovensko. A keďže štyria či piati poslanci tejto koalície nie sú žiadnym izolovaným ostrovčekom náhodne hlasujúcich ľudí, ale skôr nástrojom silnej skupiny v pozadí, jasné je toto: koalícia na čele s Radičovou nemá v parlamente väčšinu, pretože niekto mocný si ju už neželá a má na to v rukách päť poslaneckých hlasov. Ak sa to nepodarí pri voľbe GP, podarí sa kedykoľvek, keď príde dôležitý zákon.
Kto je teda ten mocný?
Podľa mňa je to Dzurinda. On celú túto hru začal, on nevidel nič zlé na sedemročnom pôsobení Trnku, jeho poslanec Janiš potom Trnku navrhol, je navyše jasné, že Radičová mu prekáža. A súčasne je Dzurinda politik, ktorý už preukázal schopnosť manipulovať jednotlivých poslancov aj z iných strán, keď to potreboval na vládnutie. Čo viac treba hovoriť?
Sú, samozrejme, aj iné možnosti. Niekto tvrdí, že je za tým Trnkov emisár Kočner, iný, že miliardári, iný, že financovanie Smeru a SDKÚ. Ale nie je podstatné meno ani pohnútky ničiteľa tejto koalície. Dôležité – a zničujúce – je, že lepšia časť tejto krajiny, ktorá mala po štyroch rokoch Ficovho a Slotovho primitivizmu opäť na chvíľu väčšinu v parlamente, ju už nemá. Slovensko akoby nemalo na viac, než na primitívnu vládu, ktorá je vždy na chvíľu vystriedaná nádejou na zmenu, a tá rýchlo zhasne. Teraz zhasína už po piatich mesiacoch.
Čo s tým?
Ukazuje sa, že s SDKÚ pod Dzuridnovým vedením sa nedá počítať pri budovaní tohto štátu. Komunálne voľby aj voľba GP usvedčujú tohto bývalého miláčika elít z nekonečného sebectva, ktoré už nejde len na úkor koaličných partnerov či celej pravice, ale na úkor spravodlivosti v štáte.
Ukazuje sa tiež, že aj v KDH sú poslanci, ktorí nehlasujú v záujme lepšieho riešenia, naopak, konajú bezohľadne, zištne, proti záujmom celku. Muránsky naozaj nie je jediný. Napokon, ukazuje sa, že ani Most, ktorý som volil, nerozlišuje lepšie a horšie Slovensko, pretože inak by nemohol predložiť niektoré nominácie a nemohol by ani podporiť Smer v Košiciach.
Ak vírus lži, ktorý fatálne napadol Radičovej koalíciu, nemá rozvrátiť všetky šance Slovenska byť lepšie fungujúcim štátom, musia sa zdravé zvyšky koalície nanovo spojiť a energicky proti vlastnému morálnemu rozpadu zakročiť. Hoci aj za cenu veľkého konfliktu a strát. Inak budú všetci stiahnutí do bahna, v ktorom sa zrodí nová Ficova vláda.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite