Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Táto situácia trvá už dlho

.eva Čobejová .časopis .téma

Rozprávame sa so šéfredaktorkou časopisu Slovak in Ireland Evou Kapičákovou o náladách a situácii Slovákov žijúcich v Írsku.

.ako pociťujete finančnú krízu v Írsku?
Krízu v Írsku určite cítia Slováci, tak ako všetci ostatní, ktorí tu žijú. Pociťujú ju však už dlhšie obdobie. Začalo sa to už minulý rok, keď bolo prepustených mnoho Slovákov. Najmä tých, ktorí pracovali v stavebnom priemysle, o prácu prišli robotníci na stavbách, ale aj architekti a všetci, ktorí boli nejakým spôsobom prepojení so stavebníctvom, a to má dosiahnuť svoje dno v roku 2011. Budúci rok má podľa odhadov prísť o prácu ešte ďalších 52-tisíc ľudí zamestnaných v stavebnom priemyslu a v odvetviach, ktoré s ním súvisia. Pre Írsko sú teraz typické tzv. Sídliská duchov (Ghost Estates), sú to nové, moderné sídliská, ktoré boli postavené v období najväčšieho boomu pre zákazníkov, ktorí nikdy neexistovali.
.do Írska však odchádzali aj Slováci s vyšším vzdelaním. Aká je ich perspektíva?
Prepúšťalo sa napríklad aj v sektore IT. Prepúšťali firmy ako INTEL, IBM, DELL. Ja osobne mám skúsenosť s Intelom, kde som pracovala dva a pol roka a vo februári 2009 som dostala odstupné. Intel prepúšťa naďalej, niektoré časti už zatvorili, znížili výrobu a dokonca časť produkcie presunuli do Poľska a do Ázie. Podobne je to v IBM a v Dell.
.ako sa teraz v Írsku žije?
V tejto atmosfére žijeme už dlhší čas, ale teraz sa tým začínajú zaoberať médiá viac. To vytvára ešte viac sfarbený obraz o Írsku a ako jeden náš čitateľ poznamenal: „zbytočne sa prilieva olej do ohňa.”
.nie je to teda až také zlé?
Aj napriek kríze, v ktorej Írsko je, si nemyslím, že by situáciu Slováci vnímali veľmi zle alebo pesimisticky. 
.je riešením aj návrat domov?
V skutočnosti tu ľudia, ktorí majú prácu, naďalej zostávajú. Mnohí tu majú celé rodiny. Len v minulom roku porodilo v Írsku viac ako 230 Sloveniek, za tri mesiace v roku 2010 to bolo 85 detí. Tí, ktorí majú prácu, žijú solídne a sú aj sociálne zaradení – tí nevidia dôvod na odchod. „A čo na Slovensku?” je ich častá odpoveď. „Pokiaľ je práca, príjem a spokojnosť – zostávame…“ 
.máte informácie o tom, koľko ľudí sa vracia domov?
Podľa našich zistení a štatistík z írskych úradov sem od vstupu Slovenska do EÚ do októbra 2010 prišlo legálne viac ako 40-tisíc Slovákov. Presné čísla ohľadom odchodu nie sú. Odhaduje sa, že zhruba polovica už odišla v predchádzajúcich rokoch. Čo sa týka roku 2010, zo skúseností prepravnej spoločnosti môjho manžela, ktorá sa špecializuje  na Írsko – Slovensko, približne 1 000 ľudí odišlo tento rok. Ale to je naozaj iba hrubé číslo. Takže ľudia odchádzajú. Osobne si myslím, že po Novom roku veľa ľudí odíde, pretože Írsko čaká na začiatku decembra najdrsnejší rozpočet. Bol schválený aj úsporný plán na štyri roky, minimálna mzda sa bude znižovať a náklady každého, kto žije v tejto krajine, budú rásť, zatiaľ čo mzdy a sociálne dávky budú klesať.
.aká je v Írsku nálada voči cudzincom?
Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že keď bola vo firme situácia na prepúšťanie, vyslovene sme cítili, kto je tu doma. Vytvárali sa také nevypovedané sociálne skupiny – „my Íri proti tým ostatným“. Bol veľký tlak zo strany zamestnancov – Írov, pretože išlo o veľa. Je to pochopiteľné, tí ľudia tu majú rodiny, pôžičky na predražené nehnuteľnosti, ktoré nakúpili za čias blaha, a život pred sebou. Takto to vníma väčšina. Ale je to individuálne a závisí to od situácie, okolností aj etnického zloženia zamestnancov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite