Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odmeny v tieni

.jozef Majchrák .časopis .téma

Neprejde takmer ani deň, aby sa nehovorilo o tom, ako by si poslanci parlamentu či ministri mali znížiť platy, a tým demonštrovať počas hospodárskej krízy solidaritu s občanmi.

Novinári pozorne sledujú, ako pokročili koaličné rokovania o znížení platov členov parlamentu, informujú o rôznych modeloch, napríklad o tom, či príjem poslanca naviazať na deficit, alebo jednorazovo plošne zoškrtať o nejaké to percento. Ak sa nejaký poslanec odváži o nutnosti znižovať platy verejne zapochybovať, môže si byť istý, že ho pri odchode z rokovacej miestnosti zastaví televízny štáb s otázkou, prečo odmieta byť solidárny. Áno, politici by mali byť počas krízy solidárni s občanmi. Ale všetci.
Na Slovensku totiž existuje veľká skupina politikov, ktorých príjmy ani hospodárska kríza nezmenila. A na rozdiel od tých v parlamente takmer nikdy nemusia verejnosti svoje príjmy vysvetľovať. Sú totiž trochu mimo svetiel televíznych reflektorov.
Kto by si urobil len krátky monitoring odmien, ktoré niektorým starostom a primátorom nadelili zastupiteľstvá, mohol by nadobudnúť dojem, že slovenských miest a obcí sa hospodárska kríza nedotkla. Niekoľko príkladov z miest, ktoré nepatria k práve bohatým veľkomestám. Ide o ročné odmeny udelené v rokoch 2007 – 2009. Primátor chudobných Medzilaboriec Demko dostal odmenu 8 800 eur, primátor Považskej  Bystrice Adame dokonca viac ako 19-tisíc eur. Jeho kolega Michalec zo susedného Púchova dostal takmer takú istú sumu.  Primátorovi Spišskej Novej Vsi Voľnému pridelili poslanci odmenu viac ako 13-tisíc eur a primátorovi Hlohovca Dlhopolčekovi zase viac ako 10-tisíc eur. V tomto zozname by sa dalo ešte pokračovať. 
Výška odmeny pre primátora je najmä v rukách mestských a obecných poslancov. Závisí teda najmä od ich rozhodnutia a ešte od platu primátora, pretože podľa zákona sa môže odmena vyšplhať až do polovice súčtu platov primátora za obdobie, za ktoré poslanci odmenu navrhujú. Mestskí a obecní zastupitelia pritom môžu primátorovi navrhnúť odmenu za čokoľvek a nemusia ju nijako zdôvodňovať.
Ak má zmysel viazať odmenu na deficit, tak je to veľmi zmysluplné práve v prípade starostov a primátorov. Hlava mesta má totiž na hospodárenie obce oveľa väčší vplyv ako opozičný poslanec na hospodárenie štátu. Aj v tomto prípade však platí, že väčší deficit nemusí v každom prípade znamenať zlé hospodárenie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite