Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prokurátorské šachy

.jozef Majchrák .časopis .kauza

Parlament zatiaľ generálneho prokurátora nezvolil. Začína sa ďalšie kolo.

Skupinu poslancov SDKÚ, ktorí minulý utorok, deň pred voľbou generálneho prokurátora, prichádzali na zasadnutie svojho klubu, veľmi nezaujímali vízie kandidátov, ktorí sa do klubu prišli predstaviť. Skôr boli zvedaví, čo im povie premiérka Iveta Radičová. Práve od nej sa v ten večer očakávalo jasné slovo, čo bude nasledovať, ak generálnym prokurátorom aj s pomocou hlasov jej kolegov z SDKÚ ostane Dobroslav Trnka. 
Takmer po troch hodinách rokovania prichádza premiérka s úľavou pred novinárov a oznamuje im, že strana už nemá dvoch kandidátov na post generálneho prokurátora, ale len jedného, Jána Hrivnáka. Za podporu Hrivnákovi vraj hlasoval aj poslanec Stanislav Janiš, ktorý ešte pred časom navrhol Trnku. Premiérka povedala ešte kľúčovejšiu vetu: táto voľba je pre ňu vraj natoľko zásadnou, že v prípade Trnkovho zvolenia by zvažovala demisiu. 
Úľavu vidno aj na neďaleko stojacej ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej. „Dobré, nie?,“ hovorí smerom k ministrovi financií Ivanovi Miklošovi, ktorý spokojne prikývne. Spokojne odchádzajú aj  viacerí poslanci. Síce s pocitom, že počínanie predsedu Dzurindu či kolegu Janiša doteraz nepochopili, ale nakoniec sa to pre stranu všetko dobre skončilo. Veď teraz stačí, keď koaliční partneri dodržia to, čo už naznačoval šéf Mostu Béla Bugár a stiahnu svoju kandidátku Evu Mišíkovú. Nový generálny prokurátor tak môže byť už zajtra na svete. A nebude to Dobroslav Trnka. Už najbližšie hodiny však ukážu, že takto jednoducho to v slovenskej politike nefunguje. 
.nedohoda 
Ešte v ten istý večer zvyšné strany koalície oznámili, že Mišíkovú nestiahnu. Hrivnák tak na druhý deň získal len hlasy poslancov za SDKÚ a do druhého kola voľby postúpili Trnka a Mišíková. V tej chvíli sú jasné dve veci. Ak chcel niekto v SDKÚ zahrať hru, ktorej výsledkom mal byť Trnka vo funkcii do roku 2017, tak pod dojmom Radičovej ultimáta a mediálneho tlaku od nej upustil. Pravdepodobnosť, že by sa k tejto hre niekto z SDKÚ ešte po kongrese strany vrátil, nateraz významne klesla. Škody v podobe politického chaosu a poškodenia imidžu, ktoré by po Radičovej demisii a páde vlády nasledovali, by už boli takmer nenapraviteľné. Voliči dali vláde mandát, aby uskutočnila v tejto krajine zmeny, a nie, aby sa rozpadla po zákulisných intrigách. 
Druhou jasnou správou je, že dohoda na koaličnom kandidátovi na generálneho prokurátora vôbec nebude ľahká. Asi najlepšie sa to dá ilustrovať na postojoch koaličných strán k dvom jednoduchým otázkam, ktoré pravdepodobne napadli každému, kto voľbu generálneho prokurátora sledoval. 
.nie Hrivnákovi 
Prečo KDH, SaS a Most nestiahli kandidátku Mišíkovú a nepodporili kandidáta SDKÚ Hrivnáka? V takomto prípade by bol generálny prokurátor zvolený už minulý týždeň. Navyše, tieto tri strany SDKÚ dlhší čas vyzývali, aby prišla s jedným, kvalitným kandidátom. To, že Hrivnák takýmto kandidátom je, v kuloároch pripustili viacerí politici týchto troch strán, ktorých vraj Hrivnák svojím vystupovaním presvedčil viac ako Mišíková. Lídri KDH, SaS a Mostu svoje rozhodnutie zdôvodňujú tým, že SDKÚ s takýmto kandidátom prišla neskoro. Pracovná skupina koalície, na ktorej ministerka Žitňanská nedokázala napriek opakovaným výzvam partnerov povedať, koho by jej strana chcela na tento post, sa totiž stretávala niekoľko týždňov. Potom nasledovalo stretnutie predsedov strán, na ktorom Mikuláš Dzurinda po návrate zo zahraničnej cesty v USA zablokoval akúkoľvek šancu dohodnúť sa. Ďalším argumentom je, že 51 poslancov KDH, SaS a Mostu, ktorí podporili kandidatúru Mišíkovej, už nemohli len tak od nej odstúpiť – bolo by to ľudsky nekorektné. 
Oveľa tichšie sa hovorí o ďalšom dôvode, ktorý mal na nezvolenie Hrivnáka ešte dôležitejší vplyv. S Hrivnákom malo totiž problém KDH, pretože v minulosti ako prokurátor obžaloval za korupciu ich člena, starostu Rače Pavla Bielika. Toho neskôr súd oslobodil. 
.nie Mišíkovej 
Ďalšou otázkou je, prečo poslanci za SDKÚ po tom, čo v prvom kole vypadol ich kandidát, nedali v druhom kole hlas Eve Mišíkovej. Aj v tomto prípade by sme už dnes mali generálneho prokurátora. Poslanci za SDKÚ najčastejšie hovoria, že ich o svojich kvalitách nepresvedčila a nie je zárukou, že by na Generálnej prokuratúre dokázala uskutočniť potrebné zmeny.
Oveľa bližšie k pravde je však to, že v rozhodovaní SDKÚ oveľa viac zavážili argumenty mocenské ako odborné. Strana na post generálneho prokurátora jednoducho podporí len svojho kandidáta a nepripustí, aby tú pozíciu obsadil kandidát niektorej inej koaličnej strany. A už vôbec nie kandidát, s ktorým by prišlo KDH. 
.kto to bude? 
Aj po prvej voľbe generálneho prokurátora ostáva v hre Dobroslav Trnka, aj keď jeho kurz, najmä vďaka Ivete Radičovej, klesol. Mimo hry však už pravdepodobne zostávajú dvaja kvalitní prokurátori. A to aj vďaka čudným zákulisným hrám niektorých ľudí z SDKÚ. Koalícia tak stojí pred úlohou nájsť prokurátora, ktorý bude musieť byť kandidátom SDKÚ, ale zároveň aj KDH a Mostu. Musí byť kvalitný a nekompromisný, ako si to vyžaduje deklarovaná zmena charakteru vládnutia. Ale pomohlo by, keby nejakým spôsobom dal najavo, že v prípade istých káuz vládnych strán až tak veľmi nekompromisný nebude. Povedané inak: mal by vyhovovať Ivete Radičovej aj Mikulášovi Dzurindovi. Existuje vôbec takýto človek? 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite