Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bola by som veľmi sklamaná

.jozef Majchrák .časopis .kauza

Poslankyňa Jana Dubovcová (SDKÚ) verí, že jej stranícki kolegovia nezvolia do čela prokuratúry Dobroslava Trnku, ale Jána Hrivnáka.

.čo ste si pomysleli, keď poslanec Stanislav Janiš na zasadnutí Poslaneckého klubu SDKÚ oznámil, že navrhne Dobroslava Trnku na post generálneho prokurátora?
Udialo sa to veľmi rýchlo. Keď avizoval, že podá tento návrh, zasadnutie sa už končilo. Bola som prekvapená. Dovtedy sa na klube o kandidátoch na post generálneho prokurátora nediskutovalo. Preto som aj ja vzápätí oznámila, že na tento post tiež navrhnem kandidáta. Vtedy som ešte nepovedala, že pôjde o Jána Hrivnáka, pretože som na to nemala od neho súhlas.

.opýtal sa niekto Janiša, prečo navrhuje práve Trnku?
Nie. Ani na to nebol čas, zasadnutie sa už končilo a všetci sa rozchádzali.

.čo si myslíte, prečo ho navrhol?
Nešpekulovala som nad tým, zrejme na to mal nejaké dôvody. Ani som sa s ním doteraz o tom nerozprávala.

.v médiách a v kuloároch sa hovorí o tom, že je to politická hra Mikuláša Dzurindu.
Keď sledujem, čo médiá píšu o Dzurindovi, tak stále hovoria, že hrá nejaké hry. V podstate už nemôže urobiť žiadnu aktivitu, aby sa nešpekulovalo, že zase ide o nejakú jeho hru. Najlepšie bude spýtať sa priamo jeho, alebo pána Janiša.

.je pre vás pán Trnka neprijateľný kandidát?
Nikdy som to tak neformulovala. Svoj postoj som však vyjadrila tým, že som na tento post navrhla iného kandidáta. Ponuku kandidovať za SDKÚ som prijala aj preto, lebo som ju chápala ako šancu zaoberať sa v parlamente témami, ktoré súvisia s justíciou a spravodlivosťou. Rozhodovanie o generálnom prokurátorovi k týmto témam patrí. Som tiež presvedčená o tom, že na tomto poste treba zmenu.

.aké sú nálady v klube SDKÚ? Nájdu sa podľa vás poslanci, ktorí podporia Dobroslava Trnku?
Myslím, že klub bude podporovať môjho kandidáta. Som o tom presvedčená.

.konzultovali ste nomináciu pána Hrivnáka v prostredí strany?
Konzultovala som to s ministerkou spravodlivosti. S inými poslancami som o tom nehovorila, pretože som čakala na definitívny súhlas kandidáta. Moja predstava bola taká, že potom budeme o jeho podpore diskutovať v poslaneckom klube a následne s koaličnými partnermi.

.ste známa dlhoročným bojom za transparentnosť justície. Čo by pre vás znamenalo, keby sa generálnym prokurátorom stal opäť pán Trnka aj vďaka hlasom SDKÚ?
Bola by som z toho veľmi sklamaná. Jedným z programových cieľov SDKÚ a tejto vlády je obnova dôvery v inštitúcie tohto štátu. Prokuratúra má, podobne ako súdy, nie práve najlepší imidž, má však potenciál to zmeniť. Ale len s novou tvárou na čele.

.ostalo by len pri sklamaní, nevyvodzovali by ste iné dôsledky?
Mojím veľkým cieľom sú zmeny v justícii. Preto hovorím, že by to bolo veľké sklamanie, ale stále by som ešte videla šancu prispieť k týmto zmenám.

.neuvažovali by ste teda napríklad o odchode z Poslaneckého klubu SDKÚ?
Nie. Opakujem, vidím veľký potenciál tejto koalície prispieť k navráteniu dôveryhodnosti súdnictva. Ak by v tejto oblasti došlo k nejakým kotrmelcom, tak by som z toho dôsledky určite vyvodila. Funkcia generálneho prokurátora však pre mňa z tohto pohľadu nemá až taký význam, aby som robila také radikálne rozhodnutia. Nakoniec, neverím, že pán Trnka má šancu získať toľko hlasov, aby bol zvolený.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite