Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemáme dôveru

.štefan Hríb .peter Bálik .časopis .rozhovor

Keď sme mu povedali, že sedí na stoličke, ktorá je druhým najsledovanejším postom na Slovensku, hneď po predsedovi vlády, súhlasne sa usmial. Nový šéf futbalového zväzu to bude mať veľmi ťažké, v slovenskom futbale je roboty ako na kostole. Ján Kováčik.

.predsedom futbalového zväzu si dva týždne. Ešte stále dobrý pocit?
Vedel som, do čo ho idem. Nič ma výrazne neprekvapilo. Ani pozitívne, ani negatívne.

.pohybuješ sa v podnikateľskej sfére, kde fungujú normálne pravidlá. Zisk, strata a tak ďalej. Ale futbalový biznis tak nikdy nefungoval. Je to iný svet?
Je to najväčšie športové združenie na Slovensku. Bol by som rád, keby sa správalo štandardne. Bude mojou úlohou zaviesť štandardné pomery, aby sme dokázali profitovať. Nie je však dôležité tvoriť zisk, ale získať zdroje a z nich niečo vybudovať. Štadióny, školské ihriská, mládežnícke akadémie.

.v podnikaní, keď máš nejaký nápad a zdroje, tak za tým ideš. Vo futbalovom hnutí nápad a zdroje nestačia. Musíš presvedčiť veľa ľudí. Je to pre teba ako podnikateľa vítaná zmena, alebo to berieš ako nutné zlo?
Keďže ide o vec verejnú, tak som s tým rátal, že sa nemôžem rozhodovať ako vo svojej firme. Sú tam procesy, ktoré sú zložitejšie. Je tu výkonný výbor, ktorý je najvyšším výkonným orgánom medzi konferenciami. Je tu rada slovenského futbalového zväzu. Všetko, čo vymyslím alebo vymyslíme, musí odsúhlasiť výkonný výbor. Ale verím, že sú tam schopní a kompetentní ľudia, ktorí nebudú mať problém odsúhlasiť dobrý projekt.

.čo rozhodlo o tom, že si sa rozhodol kandidovať na šéfa futbalového zväzu?
Som súčasťou tohto hnutia. Desať rokov ako majiteľ futbalového klubu, predtým som pracoval na zväze v iných pozíciách. Veľmi ťažko som znášal, že som súčasťou niečoho najväčšieho, čo by malo mať nejaký vhodný priestor v rámci spoločenského rebríčka a nemá. Nevidel som možnosť, že sa to môže udiať iným spôsobom. Neberte to ako neskromnosť, rozhodol som sa to skúsiť. Pokúsim sa zaviesť do hnutia normálne spôsoby a systémy, podľa ktorých sa budeme správať. Chcem, aby sme boli dôveryhodní a dostupní, aby verejnosť nemala pocit, že niečo robíme za zatvorenými dverami.

.vedel by si byť konkrétnejší. Čo si ťažko znášal?
Na Slovensku je 402-tisíc registrovaných futbalistov. Nemáme infraštruktúru a nikto nás neberie vážne. Je tu 8 075 registrovaných hokejistov. Majú lepšiu infraštruktúru, lepšie postavenie v spoločnosti. To sa všetko odvíja od ľudí. Veľa gólov sme si dali vlastných. Keď bola korupcia, neriešili sme to, ako sme mali. Mali sme sa k tomu postaviť razantnejšie. A sú tu ďalšie negatíva, ako napríklad vysielanie medzištátnych zápasov. Všetkým dávame zámienku, hlavne tým, ktorí nám majú byť nápomocní, aby nás spochybňovali.

.verejným tajomstvom je aj to, že vo väčšine života prebehli reformy, ktoré zmenili komunistické uvažovanie na normálne. Je podozrenie, že futbal je posledným segmentom, ktorý funguje so starým myslením. Je to tak?
Nie je to tak úplne. Pred niekoľkými rokmi sme prešli veľkou reorganizáciou. Všetky prvoligové kluby sa museli stať akciovými spoločnosťami. Dnes musíme plniť licenčné podmienky UEFA. Licenčná komisia, fungujúca pri zväze, už nedáva výnimky. Dostali sme sa do štádia, kde desať z dvanástich štadiónov má kamerový systém. Nemáme status moderného progresívneho hnutia, ale nemôžem povedať, že všetko je zlé.

.čo je podľa teba hlavná vec medzi moderným hnutím a starým systémom?
Sú úkony, ktoré sa dajú urobiť bez potreby veľkých peňazí. Že budú pracovať progresívni ľudia. Aj UEFA sa správa progresívne.

.áno?
Z môjho pohľadu áno. Keď sa pozrieš na ich stránku, je jedna z najlepších. Keď sa potom pozrieš na stránku slovenského futbalu, to je ako exkurzia do starých časov. To je zásadný rozdiel. Vo všetkých okolitých krajinách futbalové hnutie funguje. Aj v Česku, kde majú tiež svoje problémy. Slušne to funguje v Rakúsku alebo Maďarsku. Netreba veľa vymýšľať, aby to fungovalo aj u nás.

.čo všetko musíš urobiť, aby to tak bolo aj u nás?
V prvom rade musíme byť dôveryhodní, potom môžeme osloviť politikov, samosprávy, sponzorov. Oni nebudú mať pocit, že futbal je niečo, s čím by sa nemali spájať. Chýba profesionalita.

.to hovoria všetci. Ale aký je rozdiel medzi profesionálnym funkcionárom a neprofesionálnym?
No pozri sa na stav, aký vládne teraz. To je ten rozdiel. Prečo ľudia nedôverujú futbalu? Prečo máš ty zlý pocit z futbalu?

.pre ľudí, ktorí ho reprezentujú. Ja sa pýtam teba, keď si zoberieš moderného a nemoderného funkcionára, v čom sa líšia?
V myslení. Ja nie som teoretik, ale praktik. Mám jasnú predstavu, akoby tá firma mala vyzerať. Bol si niekedy v sídle slovenského futbalového zväzu?

.bol.
No vidíš. Takto nemôže vyzerať sídlo najväčšieho športového zväzu na Slovensku.

.teraz si použil slovo firma.
Áno.

.to je ten rozdiel? Ty sa na moderné futbalové hnutie pozeráš ako na fungujúcu firmu. Tí predtým sa pozerali na to ako? Ako na štátny podnik?
Neviem, záujmové združenie. Má to status futbalového združenia, ale ja chcem, aby to bola dobre fungujúca firma.

.aby firma bola dôveryhodná, tak musí byť čistá. Fanúšikovia často hovoria že na ligu nechodia, pretože je všetko kúpené. Je to extrémny pohľad, v skutočnosti to tak nie je. Ale ten pohľad nejako vznikol.
V deväťdesiatych rokoch sa v slovenskom futbale odohralo niekoľko podivných zápasov s podivuhodnými výsledkami.

.no nič sa nestalo. V normálnom živote by sa určite niečo stalo.
Nestalo. Chodím po Slovensku a počúvam, že v predchádzajúcom období sa rozkradli miliardy a boli ľudia, ktorí pýtali provízie za eurofondy. Ty môžeš riešiť problém, keď máš konkrétny prípad. Môžeš riešiť konkrétny úplatok, keď máš konkrétneho starostu, ktorý ho zobral. Vo futbale, keď taký konkrétny prípad bude, tak uvidíš, ako ho radikálne budeme riešiť.

.spomínam si na zápas Trnavy s Rimavskou Sobotou, po ktorom sama Trnava vyhodila vlastných hráčov, ktorí nehrali tak, ako mali hrať. A boli to aj známi hráči ako napríklad Šimon a podobne. Samotný klub niečo urobil a polícia nič.
Je to stále v rovine dohadov. Niekto musí dať podnet.

.no klub.
Áno, klub.

.a ten podnet nedal.
Môžeš vyšetrovať vtedy, keď máš dôkaz, že niekto niečo urobil. Nemôžem paušálne povedať, že vo futbale je korupcia. Vo futbale je korupcia ako na všetkých úrovniach našej spoločnosti.

.čiže je.
Je.

.čo sa s tým dá robiť? Čo urobíte, aby si to ľudia prestali myslieť a začali chodiť opäť na štadióny?
Preventívne budeme na to upozorňovať. Urobíme nejaký etický kódex pre rozhodcov, delegátov, funkcionárov. Máme to v pláne  a budeme chcieť, aby si ho osvojili. Keď ho ktokoľvek poruší, tak to môžeme riešiť.

.vieš si predstaviť spoluprácu s políciou?
Samozrejme.

.je zväz za?
Som otvorený všetkému. Nemám s tým problém. Keď bude akékoľvek podozrenie, budeme konať.

.nepríjemnou vecou je prípad medzinárodne uznávaného rozhodcu Šramka, ktorý sa po skončení kariéry stal šéfom rozhodcovskej komisie, a potom ho na ulici zbili. Vtedy vyhlásil, že už s futbalom nechce mať nič spoločné. Vraj to bol čestný človek. Čo sa s tým prípadom stalo? Asi nič, však?
Išlo to dostratena. Nenašiel sa vinník. Tomu by som v budúcnosti rád zabránil. Aby ľudia nemali problém ísť do takýchto pozícií. Jeho je obrovská škoda. Pred štyri a pol rokmi som na konferencii presadzoval jeho zvolenie a on aj vyhral.

.ponúkli by ste mu návrat do zväzu?
Niektorí ľudia s ním už hovorili, ale myslím, že neboli úspešní.

.ďalšou vecou sú štadióny. Je kríza. Asi sa nedá čakať od štátu, že dá peniaze na štadióny, keď musí šetriť. No ty máš teraz funkčné obdobie a chceš s tým niečo urobiť. Pôjde to?
Môžeme presvedčiť štát, samosprávy, mestá, vyššie územné celky, aby za minoritnej účasti podporili stavbu štadiónov. Presvedčiť všetkých, aby už teraz v období krízy začali s ich výstavbou.

.kto by tie peniaze dal?
Mala by to byť kombinácia zdrojov štátu, samosprávy a súkromného sektoru. Možno by stačila záruka štátu rozložiť zdroje na niekoľko rokov.

.vidíš ako podnikateľ, že je to realisticky zvládnuteľné?
Keďže ako podnikateľ robím aj zábavu, viem, že keď mestá a štát zainvestovali do divadiel, mali by zainvestovať aj do infraštruktúry a štadiónov. My, čo robíme profesionálny futbal, tam budeme robiť profesionálnu činnosť. Nikto z nás si za to nebude pýtať peniaze. Česť výnimkám, v Košiciach je mesto veľkým akcionárom. Ak nám mesto nejaké peniaze dá, tak len za infraštruktúru alebo na mládež.

.koľko futbal potrebuje, aby mohol fungovať?
Na taký štadión, ako má pražská Slávia, budeme potrebovať 42 až 45 miliónov eur. To platí pre štadión v Bratislave. V ďalších rokoch by sa mali začať zrekonštruovať alebo postaviť štadióny v krajských mestách. Napríklad v Košiciach potrebujem pre 15-tisíc ľudí, v Banskej Bystrici pre 10 a tak ďalej. Tam by stačili menšie investície.

.pôjde to?
Áno. Všetci zainteresovaní by si mali uvedomiť, že futbal spôsobil to, že po osemnástich rokoch už nemusíte v zahraničí vysvetľovať, že sme bývalé Československo a že nie sme Slovinsko. Teraz sa vie, že sme tí, ktorí hrali proti Talianom.

.slovenská reprezentácia je dnes šestnástou najlepšou vo svetovom rebríčku. Je to svojím spôsobom zázrak. Ty si prišiel do funkcie, keď sme na tom veľmi dobre, ale reálne máme na menej. Nebojíš sa, že ti budú vyčítať, že to tvojou vinou padlo?
Už som na to upozornil, že nemusíme mať také výsledky, ale po štyroch rokoch môžeme mať dobre fungujúci zväz.

.čo to znamená?
Vieme, že budeme mať dobré nové ročníky a tým pádom aj úspechy v mládežníckych kategóriách. Výkonný výbor UEFA odsúhlasil, že o tri roky budú u nás majstrovstvá Európy do 17 rokov. Maďari majú dlhodobo neúspešnú seniorskú reprezentáciu, no ich dvadsiatka sa dostala do semifinále MS. Tým pádom vieme, že seniori budú dobrí. Aj my musíme mať vytvorené podmienky pre mládež, ktorú by mali trénovať charizmatickí a skúsení tréneri. Tých však teraz nevieme zaplatiť. Treba vytvoriť aj technicko-materiálne podmienky, čiže akadémie. V Maďarsku už existuje niekoľko špičkových akadémií, jednu vlastní aj premiér Viktor Orbán. Toto musí vyrásť aj u nás.

.hovorí sa o federálnej lige. Bude, nebude?
Myslím, že slovenská liga je dnes lepšia ako pred piatimi rokmi. Dôkazom toho sú hráči, ktorí odchádzajú do kvalitných líg, a nie na Cyprus alebo do Grécka ako v minulosti. Československá liga je dobrý projekt, pomôže to slovenskému, ale aj českému futbalu. Aj UEFA s tým súhlasí, pretože chce, aby sme boli alternatívou k silným európskym mužstvám. My však nie sme pripravení. Nemáme štadióny.  Česi áno. My máme Žilinu a Trnavu, inak nič.

.no ale zápas by mohol prebehnúť.
Ale nebolo by to dôstojné. Keby sme chceli hrať v novembri a bude zlé počasie... Všetky české trávniky sú vyhrievané, u nás sú iba v Žiline a v Trnave. Hrali by sme na blate.

.v akom časovom horizonte by sa to dalo uskutočniť?
Do troch rokov. Som však odporcom toho, aby sme šli do toho takto pripravení. Mali by sme byť rovnocenným partnerom.

.myslíš, že do troch rokov sa postavia nové slovenské štadióny?
Nemusia sa hneď všetky postaviť, niektoré stačí zrekonštruovať.

.hovoríš, že štadióny majú kamerový systém, ale aj keď dôjde na štadióne k násilnostiam, tak chytia len jedného človeka.
Kamerový systém je jedna vec, legislatíva druhá. Nemáme zákon, na základe ktorého by dostal trest taký závažný a pred druhých taký odstrašujúci,  ako sa to stalo v Anglicku.

.pracujete na tom?
Áno.

.to však stále neznamená, že na ligu začne chodiť desaťtisíc ľudí. Čo treba urobiť? Ako ich vrátiť  na tribúny?
S obdobiami, keď sa chodilo húfne na Slovan a Trnavu, by som dnešok neporovnával. Dnešný pomer počtu divákov na štadiónoch a počtu obyvateľov v Nemecku a na Slovensku je v podstate rovnaký.

.v susednom Maďarsku chodí viac ľudí. Prečo?
Pretože majú nové štadióny. Slovenskí diváci musia uveriť, že na futbal sa oplatí ísť. Som presvedčený, že ľudia musia mať komfort, že na nich nebude pršať, že budú bloky pre rodičov s deťmi, že fanúšikovia, ktorí majú svojské spôsoby, budú niekde na opačnej strane, tak potom prečo by to nemohlo fungovať. Marketingovo sa dá dosiahnuť, že futbal môže mať dobrý imidž. Bude opäť miestom, kde sa budú stretávať priatelia, tak ako to bolo v minulosti.

Ján Kováčik / začínal ako podnikateľ zo stavebným materiálom. Dnes je majiteľom produkčného domu Forza a bol aj významným spolumajiteľom televízie Markíza. Okrem toho je spoluvlastníkom divadla L+S  spolu s Milanom Lasicom. V slovenskom futbale pôsobí od roku 1992, posledných desať rokov je majiteľom klubu Dukla Banská Bystrica. Vo výkonnom výbore SFZ pôsobil do roku 2007, no odstúpil.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite