Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hayekovci

.štefan Hríb .časopis .editorial

Spor, ktorý sa rozpútal okolo aktivít Hayekovej nadácie, je poučný. Ukazuje na zvláštne uvažovanie médií, ale aj na dilemu mnohých ekonomických liberálov.

Hayekova nadácia je veľmi užitočná. Ľudia okolo Jána Oravca presadzujú celé roky myšlienky, ktoré posúvajú Slovensko k väčšej slobode a prosperite. Bránia zabudnuté koncepty vlastníckeho práva, demaskujú ničivé dôsledky európskeho socializmu, zasadzujú sa za taký štát, ktorý slobodný trh neničí, ale chráni. Naši hayekovci sú často pioniermi ideí, ktoré sa zdajú revolučné, a pritom sú len návratom k normálnosti.
V čom je teda dnešný problém oravcovcov?
Podľa väčšiny médií už v tom, že za Ficovej vlády, ktorú ostro kritizovali, sa na ministerstve financií uchádzali v tendri o štátnu zákazku. Väčšina médií sa mýli.
V prvom rade – uchádzať sa o štátnu zákazku nie je podpora vlády, takže to nie je v rozpore s jej ostrou kritikou. Alebo si, hádam, niekto vážne myslí, že všetky štátne zdroje počas panovania neslušnej vlády sú pre slušné firmy nedotknuteľné? To by totiž znamenalo, že slušní mobilní operátori mali po víťazstve Fica vypnúť vládne mobily a vypovedať komerčné zmluvy, slušní potravinári mali prestať predávať suroviny Úradu vlády – a slušné noviny mali ministerstvám zrušiť predplatné. 
Táto línia kritiky je zjavný nezmysel. A predsa bola samotná účasť hayekovcov vo vládnom tendri médiami vykreslená ako zlyhanie, ktoré majú riešiť stranícki šéfovia Martina Chrena a Ivana Švejnu. A tu je zjavný ďalší skrat a nerozum „spravodlivo“ rozhnevaných médií. Nemorálnosť toho, že štátny tajomník Martin Chren sa zúčastnil tendra u Počiatka, má riešiť šéf SaS Richard Sulík, ktorý bol nejaký čas priamo Počiatkovým poradcom! Uvažujme – ak sa hayekovci v tendri uchádzali o štátnu zákazku, podporili tým nejako vládu a zvýšili jej šance byť znovuzvolenou? Zlepšili tým imidž Počiatka? Urobili Fica akceptovateľnejším u slušných ľudí? Trikrát nie. A naopak, ak Richard Sulík radil Počiatkovi, aby zmiernil negatíva Ficovej ekonomickej politiky (čo sa mu do istej miery podarilo), nepomohol lepšiemu obrazu vlády, než si zaslúžila? Neodďaľoval tým vytriezvenie Ficových voličov zo svojho guru? Dvakrát áno. A predsa sú na morálnom pranieri médií Chren so Švejnom, a nie Sulík. To kde sme?
A po tretie – aj tá línia kritiky hayekovcov, podľa ktorej sa do tendra síce zapojili tri firmy, ale existuje podozrenie, že boli s hayekovcami prepojené, je úplne jalová. Neviem, či to tak bolo, ale ak to aj tak bolo, nijako by to nezvyšovalo šance hayekovcov na víťazstvo v tendri. Je predsa jedno, či sa v tendri zúčastním jednou, alebo sto vlastnými firmami. Dôležité je, či sa tendra zúčastní moja reálna konkurencia a či ponúkne štátu lepšiu cenu. To sa zjavne nestalo. Iné by, samozrejme, bolo, keby hayekovci alebo Počiatek zamedzili konkurencii v účasti na tendri. Ale o tom nie je žiadny dôkaz (reči o  podmienkach, nastavených na mieru, neobstoja, pretože tender bol medzinárodný, takže podmienky mohli hravo splniť stovky firiem). 
Poviem to rovno – zdá sa mi, že tu vinou viacerých lotrovských vlád vzniklo nezdravé garde, v ktorom sú politici z definície považovaní za podvodníkov a seriózne médiá z definície za obhajcov férovosti. Nie je to tak a nikdy nebolo. Ani v tomto senzačnom prípade.
A predsa majú dvaja hayekovci problém. Ak naozaj získali štátne zdroje už počas obdobia, keď boli štátnymi tajomníkmi, a dokonca priamo z ministerstva jedného z nich, potom to nie je iba konflikt záujmov. A je úplne jedno, či len nestihli z Hayek Consulting odísť a či je zmluva tejto firmy so štátnou agentúrou pre štát rozumná (tipujem, že je). Až toto je pole, kde je hodné zviesť s hayekovcami zaujímavú bitku – je svet len o slobodnom trhu, alebo aj o čomsi viac? Čo poviete, Martin a Ivan?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite