Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mazel tov!

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Tie vyššie napísané dve slová sú bežnou židovskou frázou. Na židovskej svadbe ženích rozbije čašu a hostia zvolajú: „Mazel tov!“ Pri bar micva sa mladíkovi prihovárajú: „Mazel tov!“ Študentke po skúške, športovcovi po vyhraných pretekoch, oslávenkyni na narodeninovej párty ostatní hovoria: „Mazel tov!“

Mazel tov však neznamená vždy iba vyjadrenie pochvaly, gratulácia k niečomu dobrému, čo sa už stalo. Niekedy má to slovné spojenie iný zmysel: „Veľa šťastia!“ Čiže je prianím dobrého, ktoré sa ešte neuskutočnilo. 
Neuplynulo veľa času od predposledného filmu bratov Ethana a Joela Coenovcov – skvelého Po prečítaní spáľte (2008) – a máme tu ďalšieho koňa z ich rodinnej stajne: Seriózneho muža, americko-britsko-francúzsku komédiu, ako inak, o obyčajných ľudkoch v coenovskom štýle. Tentoraz v menej dravom podaní, bez bláznivých úletov, akoby sa autori naschvál snažili ostať pri zemi, bližšie k realite – ale i tak im to svedčí, svedčí to ich výtvoru, nebráni to mnohorakému diváckemu pochechtávaniu sa v kinosálach takmer od začiatku filmu až úplne do konca. Napriek tomu – nejde o veselý film.
Prológ snímky, zakotvený v minulosti,  privádza na scénu dybbuka – v židovskej tradícii ducha mŕtveho človeka, schopného pripútať sa k telu živého a prebývať v ňom. Potom začína samotný príbeh filmu, odohráva sa koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia a my môžeme premýšľať, či je dybbuk ešte stále na plátne. Či je v hlavnom hrdinovi Larry Gropnikovi, univerzitnom profesorovi fyziky, ktorý možno čo nevidieť dostane definitívu a chodí k lekárovi. Alebo je v jeho žene Judith, nespokojnej s partnerstvom? Je v Larryho synovi Dannym, ktorý má problémy s prerasteným spolužiakom,  chystá sa na bar micva a ešte predtým mu učiteľ v škole zhabe tranzistorák? Alebo v dcére Sarah, večne odutej pubertiačke hovoriacej stále o dolároch? V divnom bratovi, kresliarovi čudesných obrázkov? V policajtoch? Možno v mohutnom Syovi Ablemanovi, čo celej rodine sakramentsky komplikuje život... Možno v študentovi, čo dáva úplatky... V prsnatej unudenej susede... Možno v pisateľovi očierňujúcich anonymných listov... 
Možno v chlapíkovi z komisie na udeľovanie definitív, ktorý často s Larrym vedie rozhovory plné zlovestných narážok  a hovorieva, že: „Mazel tov!“ Larry potom celý nesvoj sedí za svojím pracovným stolom a akoby premýšľal, ako to kolega myslel. To mazel tov. Či do minula, alebo do budúcna. Či sa to dobré už stalo, alebo ešte iba má stať.
Larry sa domnieva, že toho nechce od života veľa. Chce byť  seriózny muž v serióznom svete medzi serióznymi ľuďmi.  Ale Larrymu sa začne rúcať existencia. Postupne, sprvu to nevyzerá nijako hrozivo. Larry sa čuduje, Larry nerozumie, rád by sa Boha opýtal, čo má robiť, ako to zastaviť, kde spravil chybu. Nevie. Tak hľadá pomoc u rabína. U rabínov. Troch. Ako v serióznej  rozprávke. Tam predsa dobro víťazí nad zlom. Joel a Ethan Coenovci nezvyknú nakrúcať rozprávky.
V Serióznom mužovi sa skrýva kus osobných zážitkov bratov Coenovcov.  Židovská náboženská komunita, religiózni rodičia, otec učiteľ, predmestie... Odohráva sa v čase, keď boli malými chlapcami. Ale je o čase, v ktorom sú už veľkými mužmi.
Mazel tov, brothers!
Seriózny muž (A serious man). USA, Veľká Británia,  Francúzsko 2009. Námet, scenár, réžia, strih, produkcia: Ethan Coen, Joel Coen. Kamera: Roger Deakins. Hudba: Carter Burwell. Hrajú: Michael Stuhlbarg, Sari Lennick, Fred Melamed, Richard Kind 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite