Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Iveta, Rišo, Ján a Béla,

.štefan Hríb .časopis .editorial

viem, že teraz píšete spoločný program na štyri roky a rozmýšľate, ako zostaviť vládu tak, aby boli všetci ako-tak spokojní. Nechcem Vás pri tom vyrušovať. Len mám pre každého z Vás zopár návrhov.

Pani premiérka Iveta. Hneď na úvod poviem, že som za lepšieho kandidáta SDKÚ na lídra považoval Ivana Mikloša. Vaša strana, a potom voľby rozhodli inak. Dovoľte mi teda zopár dobre mienených postrehov.
Najskôr médiá - nebuďte voči nim arogantná, odpovedajte na všetko a nepoučujte ich o lepších otázkach. Novinári sú občas neznesiteľní, občas manipulujú, občas sa nafukujú, ale zneste  to. Nebuďte ich nepriateľkou. Počas celého volebného obdobia chodievajte do televíznych diskusií s Robertom Ficom.
Teraz SDKÚ - už v zárodku riešte podozrenia z korupcie, čudných praktík a kontaktov. S Kubovičom ste to nestihli, s Palackom už hádam stíhať netreba, ale tým, ako obaja vieme, sa nič nekončí. Budete premiérkou krajiny, ktorá miluje podvodné tendre, ale aj alternatívne ponuky či tunelovanie tunelov. A budete premiérkou za SDKÚ, ktorej širšie prostredie v tom všetkom vie chodiť. Dokážete kšeftom vzdorovať? Toto, nie potrebné reformy, považujem za Vašu najdôležitejšiu úlohu.
A napokon vláda. Nechcite nikdy nikomu z koalície diktovať. Neberte ich správanie osobne. Nikdy nikoho neponižujte. A držte dané slovo a dohody. Neopakujte chyby vašich dvoch predchodcov.
Pán minister Richard. Hneď na úvod poviem, že som stále nezabudol, ako si pred štyrmi rokmi nastúpil k Počiatkovi zachraňovať rovnú daň, čím si pomohol vylepšiť pokrivenú tvár Smeru. Toho Smeru, ktorý si už ako predseda SaS tak jasne - a správne - odmietol.
Ale k veci. Tvoja SaS je nová strana. A s takými tu nie je dobrá skúsenosť. SOP bola výťahom nomenklatúrneho komunistu do prezidentského úradu, ANO bola cestou podivného majiteľa Markízy ku kšeftom. SaS bude cesta koho a k čomu? Ak to bude naozaj cesta k daňovému bonusu a rozumnejšej sociálnej politike, zatlieskam. Ale dovoľ mi, Rišo, základnú pochybnosť - kto sú Tvoji poslanci a ako budú narábať s ľuďmi, ktorí prídu za každou novou stranou vždy, keď zacítia korisť? Toto, nie odvodový bonus, rozhodne o úspechu SaS. Moja rada je triviálna - ak chceš budovať SaS dlhodobo, odsekávaj burinu okamžite. Okamžite. A ešte čosi osobné - budeš silný minister. Ale neuver funkcii.
Pán predseda Ján. Hneď na úvod poviem, že si stále myslím, že lepším šéfom KDH by bol Vladimír Palko a že Tvoje hnutie sa k nemu a Františkovi Mikloškovi nesprávalo v roku 2006 slušne.
Ale k budúcnosti. KDH je tradičná strana, a je dobre, že bude v novej vláde. Tí liberáli, ktorí KDH nemajú radi, zabúdajú, že bez KDH by mnohí tradiční kresťania v menších mestách a obciach volili populistov a liberáli by tak nemali s kým vládnuť. Moja rada je preto takáto - nech Tvoje KDH napriek tlaku médií a Európy neopúšťa svoj konzervatívny charakter, nech silno presadzuje výhradu vo svedomí, tradičnú rodinu, ochranu života aj rovnoprávnosť cirkevných škôl. Nebuď už európsky diplomat. A ak má mať Tvoja strana v tejto koalícii váhu, a nemá byť nudná, nestavaj ju na Froncoch, Brockoch či Sabolových.
Napokon pán podpredseda Béla. Hneď na úvod poviem, že si bol vždy omnoho lepší líder strany ako Csáky a že úspech Mostu a neúspech neférových útokov SMK na Teba ma osobne potešil.
Ale - prečo sú vo vyjednávacom tíme Mostu traja Maďari, ak je to naozaj projekt slovensko-maďarskej spolupráce? A prečo až taká nervozita z toho, že sa na Tvojej kandidátke prekrúžkovali do parlamentu hneď štyria členovia OKS? Lebo Béla? Moja rada znie - nevracaj už Most ku konceptu menšinovej strany, naopak, ešte viac ho otvor Slovákom. Len tak môžeš o štyri roky bojovať vo voľbách o druhé miesto.
Iveta, Rišo, Ján, Béla, máte to vo svojich rukách.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite