Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z čoho sa Fico najviac tešil?

.martin Hanus .časopis .týždeň doma

Hurá na Dzurindu!
Robert Fico sa počas uplynulých štyroch rokov necítil asi nikdy tak dobre, ako keď koncom januára na troch tlačovkách ničil SDKÚ za staré hriechy. Aj keď – trochu to prehnal.
Nebol to dobrý pohľad: poslanci SDKÚ vyzerali na prelome januára a februára ako nemé tváre bez duše. Premiér Robert Fico už niekoľko dní zvolával novinárov (ktorým za iných okolností zvykne nadávať do hyen a hadov) na Úrad vlády a podrobne ich informoval o schránkovom financovaní SDKÚ.  „Existuje vážne podozrenie, že SDKÚ vyviezla do zahraničia provízie z privatizácie strategických podnikov, prikryla ich fiktívnymi firmami a dnes ich používa na financovanie svojich aktivít,“ znelo jedno z Ficových obvinení. Aby bolo jasné, že bojuje s Dzurindovou mafiou, tajomne vyhlásil, že vzhľadom na všetko, čo o financovaní SDKÚ vie, sa bojí o vlastný život. 
Ľud híkal a nad SDKÚ sa sťahovali čierne mračná. Premiér bol v tom čase na vrchole blaha. Jednak má pomstychtivú povahu a nezabudol, ako ho Dzurinda svojho času – hoci nie veľmi úspešne – trýznil za osemárovú vinicu. A vypustiť svorku investigatívnych novinárov na svojho najväčšieho politického nepriateľa, to musí byť číra rozkoš. Navyše, premiér prekryl aj kauzu predraženého a spackaného mýta. Tri muchy jednou ranou. Radosť gradovala. Ľudsky sa to dalo pochopiť. Marketingový premiér sa už-už nevedel dočkať najbližších prieskumov verejnej mienky, ktoré zrazia SDKÚ na kolená a možno o nejaké percentíčko pomôžu vlastnému Smeru. Lenže keď sa Robert Fico priveľmi teší, robí chyby. 
V SDKÚ nadobudli po kobercovom nálete dojem, že Fico ešte neskončil a novinárom podhodí ďalšiu potravu. Predseda a volebný líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda, o ktorom každý predpokladal, že je na svojich postoch priklincovaný, sa preto radšej rozhodol odstúpiť z čela kandidátky. Fico bol v šoku. A onemel. V Smere zasadali krízové štáby, čo ďalej. Fico dovtedy tvrdil, že financovanie SDKÚ je najväčším škandálom v celej Európe, a chcel zvolávať mimoriadnu schôdzu. Od pádu Dzurindu, ktorý bol za financovanie politicky zodpovedný, si však na kauzu, ktorá mu vraj ohrozovala život, viac nespomenul. Divadlo malo dobrý priebeh, ale zlý záver – pre Fica. Chcel ponížiť SDKÚ a poslať ju ako celok do minulosti. Namiesto toho poslal do minulosti iba Dzurindu. Naopak, do takmer zdecimovanej SDKÚ sa odrazu počas straníckych primárok vrátil život. A nádej, že „miliónová“ prezidentská kandidátka Iveta Radičová, ktorú si straníci zvolili za líderku, prinesie SDKÚ viac hlasov než opotrebovaný Dzurinda.   
Ešte krátko po odstavení Dzurindu sa zdalo, že Fico si dá tentoraz načas a na Radičovej stranu hodí krátko pred voľbami novú bombu. Ale s tým by už bol smiešny: predseda Smeru čelí v súvislosti so sponzorskými zmluvami, keď výmenou za desiatky miliónov korún dosadzoval do čela strany a štátu nastrčených ľudí od sponzorov, oveľa väčšiemu škandálu. 
Robertovi Ficovi to teda celkom nevyšlo. Ale za tých pár januárových dní nepretržitej radosti mu to asi stálo – je možné, že sa už v politike nebude nikdy tešiť tak ako vtedy. My mu to naozaj úprimne doprajeme.
Hovorcovia
Robert Fico si nemohol vybrať lepšiu trojicu. Braňo Ondruš, píšuci aj pod pseudonymom Jakub Topoľ, Katarína Kližanová-Rýsová, rozosielajúca parádne vianočné pohľadnice a Silvia Glendová s prepichujúcim pohľadom dávajú nám novinárom riadne zabrať.  
Futbal
O 10 rokov už možno maturanti nebudú vedieť, kto bol R. Fico. Budú si ho však pamätať malí aj veľkí futbalisti, vďaka miništadiónom, ktoré dal z rezervy premiéra systematicky stavať po dedinách: v rámci výdavkov na predvolebnú kampaň. 
Oslabené médiá 
Finančná kríza výrazne zasiahla médiá. Tie tlačené bojovali s poklesom čitateľov a všetkým médiám klesli príjmy z inzercie. Tlač bojovala o život, elektronické médiá zas o sledovanosť. Takže dominovala zábava, lifestyle a bulvár. Premiér je spokojný.

Lekári mlčali 
Pre moc je nepríjemné, keď protestujú lekári. Z rezortu zdravotníctva sa však nešírili žiadne reformné nápady, iba sa udržiaval status quo, a tak sa aj napriek čudnému sanitkovému tendru žiadne veľké vzbury nekonali. Predvolebný bod pre premiéra.

Herci sú spokojní 
A sú aj plne saturovaní, lebo točia v komerčných televíziách lukratívne seriály a zábavné programy. Zrazu je dosť kšeftov pre každého a aj novostavba SND je dostavaná, takže niet dôvod robiť politiku či organizovať protestné akcie.
 
Popularita
Hoci Smer–SD mal aj ružovšie časy, premiér Robert Fico sa stále teší veľkej popularite. Niet sa čo čudovať, za štyri roky prechodil Slovensko hore-dolu, porozdával tisíce ruží, oslávil desiatky prvých májov a otvoril desiatky multifunkčných ihrísk. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite