Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Záchrancovia Slovenska

.štefan Hríb .časopis .editorial

Škandál Smeru so sponzormi pripomína, že od začiatku nejde o stranu, ale o obchodnú spoločnosť. A Bohumil Hanzel, ktorý to celé vytiahol, je zrazu hrdina. Lenže lacný hrdina. Bižutéria.

Opakuje sa to stále znovu - keď je Slovensko na križovatke, keď ide o všetko, nezachraňujú ho len ľudia s charakterom, ale aj morálni invalidi. Bez nich to ešte nikdy nešlo.
Začalo sa to už krátko po novembri 1989. Prvé slobodné voľby nevyhrala protikomunistická VPN, ale prizvaní komunisti na jej kandidátke. Čič, Mečiar a im podobní karieristi síce pomohli VPN zvýšiť percentá, ale neskôr ju rozložili, aby na dlhé roky zamorili Slovensko oportunizmom a pustým videním sveta. Ich pozvanie na kandidátku bolo najväčšou chybou ľudí Novembra, ale bol to aj obraz tejto krajiny, ktorá nerada volí ľudí jasných slov a činov, pretože najradšej má osobnostnú púšť.
Pokračovalo to aj v čase, keď znovu raz išlo o všetko, a preto bolo potrebné poraziť Mečiara. V roku 1998 ho opäť neporazili jeho najväčší odporcovia, ale Mečiarovi spojenci, ktorí od neho urazene odišli. Prezident Kováč, minister Kňažko, vylúčený poslanec Gaulieder, a vlastne celý svet Demokratickej únie bol tým jazýčkom, ktorý spolu s komunistami zo SDĽ prevážili Mečiarove percentá. Bolo to pre Slovensko dôležité víťazstvo, ale cenou bolo ďalšie nakazenie novembrového priestoru. Lebo ľudia, ktorí išli po roku 1991 s Mečiarom, boli pre SDK nákazou, po ktorej sa už neplnili dohody, ale radšej kasy.
Keď prišli voľby v roku 2002, a ukázala sa šanca na skutočné reformy ekonomiky i právneho štátu, znovu to nebolo možné bez morálnych invalidov. Bola potrebná strana televízie Markíza, a jej podarený riaditeľ. Reformy prebehli, a to nie je málo, ale znovu sa výrazne znížila citlivosť lepšieho Slovenska na korupciu a zneužívanie štátu.
Obávam sa, že niečo podobné sa deje práve teraz. Hitom posledných dní je Bohumil Hanzel, zakladateľ Smeru, vplyvný muž, ktorý vytiahol neuveriteľné informácie o tom, ako Ficova strana získavala peniaze a čo všetko za to nielen sľubovala, ale rovno zmluvne podpisovala. Samozrejme, je iba dobré, že to všetko vychádza na povrch. Smer je od začiatku podivná strana, ktorá hovorí o sociálnom štáte a pritom nekŕmi núdznych, ale veľkopodnikateľov. Bolo to jasné od okamihu, keď Smer vznikal, keď sa okolo neho začali točiť bývalí "poctiví podnikatelia mečiarovci", keď jeho spôsoby určoval Fedor Flašík a zázemie ľudia ako Široký či Poór. Ak to niekto dodnes nepochopil, potom sú Hanzelove objavy užitočné.
Ale čosi v tom celom stále uniká. Totiž samotný Hanzel.
V prvom rade - prečo bol tento muž pred rokmi zakladateľom Smeru? Teda strany, ktorá si nepamätá November, združuje najmä exkomunistov a okrem populizmu už nič iné veľmi neovláda? Ak je toto svet Bohumila Hanzela, čomu sa dnes vlastne čuduje? Ak sa mu nehnusilo zakladať Smer, prečo sa mu hnusí predávanie štátnych funkcií za prachy na kampaň? Veď to je presne to, čo zakladal.
Po druhé - tie zmluvy a kšefty a stámilióny Smeru, o ktorých hovorí, a ktoré má vraj dokonca vo forme dôkazov, sa podpisovali a dohadovali a platili pred ôsmimi rokmi. A Bohumil Hanzel bol pri tom. Nie pasívne, aktívne. Tak nad čím sa dnes poburuje? Veď ak išlo o nemorálne kšefty so štátnymi funkciami, alebo rovno trestné činy vrátane obchádzania daní, potom sú to aj jeho činy. To sa má zabudnúť, lebo dnes pomáha dobrej veci? Nech sa tak nikdy nestane. Mimochodom, on sám bol práve vďaka týmto činom poslancom za Smer v rokoch 2002 až 2006. Vtedy mu Fico a jeho spôsoby neprekážali?
Tomuto človeku dnes tlieska lepšie Slovensko?
Bude veľmi dobré, ak Ficova vláda nebude pokračovať. Bude však veľmi zlé, ak sa tak znovu stane vďaka morálnym invalidom. Nemáme na viac?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite