Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pochod či provokácia?

.jozef Majchrák .časopis .téma

V žiadnej demokratickej krajine sa nedá zabrániť tomu, aby sa nejaká skupina ľudí nezhromaždila, neprotestovala proti krivdám, reálnym aj domnelým, či nepresviedčala verejnosť, že je absolútne nutné podporiť ich požiadavky.

Robia to odborári, študenti, živnostníci, ochranári, bojovníci proti potratom, nespokojní šoféri kamiónov, ľavičiari, pravičiari, anarchisti či nacionalisti. Deje sa tak denne všade na svete a keď sa pri tom neporušuje zákon, tak je to nielen úplne v poriadku, ale často je to užitočné. Moja osobná skúsenosť s pochodom homosexuálov však skôr hovorí o tom, že  účastníkom tohto typu akcií o upozornenie na svoje bôle či lobovanie za svoje práva až tak veľmi nejde.
Pred niekoľkými rokmi som trávil jedno víkendové popoludnie v neďalekej Viedni a náhodou som sa stal svedkom takéhoto pochodu. Nikdy predtým (a radšej už ani potom) som nič podobné nevidel, tak som spolu s množstvom ďalších zvedavcov zostal a pozoroval. Vôbec som však nenadobudol dojem, že tým tisíckam pochodujúcich ide o vyvolanie diskusie či presadzovanie nejakých požiadaviek. Aj keď  akési to heslo o legalizácii homosexuálnych manželstiev sa kde-tu objavilo, veľkému množstvu sporo odetých žien a mužov išlo o niečo celkom iné. Prišli provokovať. Provokovať tých, ktorých považujú za svojich najväčších nepriateľov, teda nechutných, prehnitých, buržoáznych malomeštiakov. Obscénne gestá a okázalé bozkávanie akurát, keď okolo prechádzal párik hlavou krútiacich dôchodcov či zablúdená rodinka s malými deťmi neboli výzvou na diskusiu ani presviedčaním o krivdách, boli to gestá výsmechu. My sme tu, moji milí, neprišli s vami diskutovať a polemizovať, my sme sa vám prišli vysmiať do tváre a odsúdiť váš svet. To, čo niektorí (hoci nie všetci) účastníci predvádzali, určite nebol pochod hrdosti, ako organizátori tie akcie s obľubou nazývajú, ale skôr pochod vulgárnej trápnosti. Netolerancia v priamom prenose od tých, čo po tolerancii zvyčajne najhlasnejšie volajú.
Dnes sa ešte nedá povedať, aký bude pochod homosexuálov v Bratislave. Ak by sa však podobal tomu viedenskému, tak by to určite nebola oslava otvorenosti a občianskej spoločnosti, ale skôr hviezdna hodinka všetkých jej nepriateľov. Ján Slota a jemu podobní na to už netrpezlivo čakajú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite