Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ponížené Slovensko

.štefan Hríb .časopis .editorial

Návšteva prezidenta Medvedeva bola ponížením Slovenska. Kritika sa zúžila na nespomenutie agresie z roku 1968, ale problém je hlbší - okupácia nebola najväčšou vinou Ruska, o ktorej sa malo hovoriť.

Druhá svetová vojna sa vníma ako boj s nacizmom a fašizmom. A do veľkej miery to tak naozaj bolo, pretože Hitler a jeho spojenci (mimochodom, vrátane Slovenska) chceli ovládnuť Európu a vnútiť jej barbarskú ideológiu. V boji proti tomu zvrátenému cieľu Moskva slobodnému svetu naozaj pomohla. Nasadením, utrpením, životmi. Miliónmi ruských životov (neúcta ruských komunistov k životu vlastných ľudí spôsobila, že mnohí vojaci zomierali zbytočne, tradičná ruská krutosť voči vlastným je vec na celkom inú debatu). Jednoducho - k víťazstvu nad hitlerovskými silami Rusko výrazne pomohlo. To, že sa v spoločnom vyhlásení Medvedeva a Gašparoviča hovorí o ruskom podiele na víťazstve ako o najväčšom, je vec vkusu a zdržanlivosti, ale to nie je najväčší problém zlého textu.
Ale nie je ním ani chýbajúca zmienka o ruskej okupácii Československa z roku 1968, hoci práve o tom je celá naša domáca diskusia. Tá zmienka tam pritom, samozrejme, mala byť, pretože agresia Moskvy voči nám je historický fakt, a nie jeden z názorov. Jej vynechanie je hanebným zlyhaním slovenskej vlády a prezidenta, ktorí pred hrdosťou a úctou vlastnej krajiny k pravde uprednostnili ekonomické handlovanie. Ak sa Poľsku podarilo v tom istom čase dostať Putina ku Katynskému lesu, kde boli počas vojny na príkaz Moskvy zavraždené desaťtisíce poľských dôstojníkov, jasná zmienka o okupácii Československa bola minimom, na ktorom malo trvať Slovensko. Netrvalo, pretože Rusi nechceli. A keď oni nechcú, naši komunisti vždy v histórii cúvnu. Aj teraz. Ale ešte raz - ani trápne zamlčanie okupácie z roku 1968 nie je najväčší problém Medvedevovej návštevy a spoločného vyhlásenia.
Tým je až úplné vynechanie podielu Moskvy na samotnom zavedení a udržiavaní komunizmu v Československu. Lebo nie august 1968, ale máj 1945 určil, kto tu bude pánom. Rok 1968 bol len dôsledkom komunistického prevratu v roku 1948, a ten zasa iba dôsledkom toho, že Československo neoslobodili Američania, ale Červená armáda.
Ruskí komunisti Európu nikdy neoslobodzovali, oni ju vždy len zaberali pre seba a svoj zločinecký režim. Odkiaľ vytlačili Hitlera, tam inštalovali Stalina (mimochodom, ešte väčšieho masového vraha). To je skutočný problém spoločného vyhlásenia, nie kozmetika augusta 1968. Stručne - tým, že cez toto územie prešla Červená armáda, nedošlo k jeho oslobodeniu, ale porobeniu. To nie je neúcta k ruským obetiam vojny, naopak, to je úcta k ich utrpeniu, zneužitému ich vlastným režimom.
"Objektívny vzťah k histórii a jej rešpektovanie je meradlom zodpovedných a civilizovaných medzištátnych vzťahov," píše sa vo vyhlásení. Áno, pravdu o minulosti naozaj nemožno kriviť, ak chceme mať dobré vzťahy. Lenže práve pokrivenie pravdy o nedávnej histórii vzťahov Slovenska a Ruska sa tu udialo. Ako možno hovoriť len o oslobodení, a nehovoriť o krutej diktatúre, ktorú nám Moskva už počas vojny naplánovala? Ako možno konštatovať len vzájomnú pomoc, a nespomenúť lágre, do ktorých Moskva unášala našich ľudí, zabudnúť na ruských komisárov a KGB, ktorí tu už pred rokom 1948 terorizovali demokratov a nevšimnúť si rozhodujúci podiel Moskvy na Gottwaldovom víťazstve?
Vyhlásenie si to nevšíma. Rusko je náš osloboditeľ a  máme s ním historicky vynikajúce vzťahy a bodka. Pokračuje sa tým v rovnakom pohľade, aký nám tu pred rokom 1989 vštepovali kolaboranti Moskvy. Tí dnešní tým zo Slovenska znovu urobili sluhu.
Tento časopis je za dobré vzťahy s Ruskom. Práve preto tvrdíme, že treba povedať celú pravdu - Moskva naozaj oslobodila veľkú časť Európy od nacizmu, ale preto, aby nás okamžite uväznila v komunizme.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite