Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zoznámte sa: Jobbik

.katarína Ďurica .časopis .téma

V čase uzávierky .týždňa ešte nebolo jasné, koľko percent získali extrémisti z Jobbiku. Jasné bolo len to, že zisk tej strany môže ovplyvniť aj slovenskú predvolebnú kampaň. Čo je to vlastne za stranu?

"Len strana Jobbik môže zachrániť Maďarsko pred nákazou. Jobbik má riešenie kriminality Cigánov. Jobbik sa postará o to, aby Maďari neboli Palestínčanmi vo svojej vlastnej krajine. Potkani na ňu útocia, ale Maďari stranu Jobbik milujú. Maďarsko patrí Maďarom!" Vyššie citované vety, ktoré vyriekli vedúci predstavitelia Jobbik Krisztina Morvai a Gábor Vona, sú, takpovediac, programovým vyhlásením tejto strany.

.taký ako my
Hoci lídri strany na svojich mítingoch a v rozličných straníckych dokumentoch zdôrazňujú potrebu radikálnych zmien, ich skutočný volebný program je tak málo konkrétny, že je ťažké ho vôbec zaradiť. Chcú spísať novú ústavu, o ktorej vieme len toľko, že ju chcú založiť na tradíciách Svätej koruny. Zdanili by vyššie príjmy. Skoncovali by s daňovými prázdninami pre zahraničných investorov, ale v prechodnom období by im pomáhali prispôsobiť sa, aby sa zaradili do domáceho daňového prostredia a obmedzili by skupovanie úrodnej pôdy zahraničnými kupujúcimi. O tom poslednom hovoril Gábor Vona, hlavný kandidát strany do vlády, na tohtoročnom sviatočnom príhovore 15. marca: "Nech si nemecký občan, povedzme, že sa volá Samuel (tu sa v desaťtisícovom dave ozvalo pískanie a hanlivý pokrik), môže kúpiť úrodnú pôdu v Maďarsku iba vtedy, ak vie preukázať, že už 10 rokov v Maďarsku žije, nech vyštuduje poľnohospodársku vysokú školu, ktorej skúšobný systém ešte doladíme. A jednu skúšobnú otázku už máme: vymenuj kráľov z rodu Árpádovcov aj s rokmi ich vlády za jednu minútu počnúc od posledného. A keď to zvládneš, tak zájdi do Paláca republiky za Dr. Krisztinou Morvai, ktorá má 2 rôzne pečiatky: "taký ako my" a "taký ako my". A ona rozhodne, do ktorej skupiny patríš... ale nebránime ti, aby si si kúpil pôdu." (Z prejavu predsedu strany Gábora Vonu).
Jobbik má aj iné nápady: na základe verejného referenda chce zrušiť členstvo Maďarska v EÚ, predtým by však ešte znova otvorili rokovania o "nepriaznivých" podmienkach prijatia. V prípade cezhraničných Maďarov by sa zmierili s autonómiou a dvojitým občianstvom. Potlačili by sektárstvo, posilnili historické cirkvi. Zaviedli by žandárstvo a trest smrti. Zakázali by komerčné televízie, ich sídla by zrovnali so zemou a z ruín by postavili pomník s nápisom: tak dopadne každý, kto ponižuje Maďarov v Maďarsku. "Nech Boh dá, aby raz mohli rozhodovať o svojich koncesionárskych právach," hovorí Gábor Vona.

.študenti
Budapešť nazývajú Judapešťou, stranu Fidesz stranou Jidesz. Na mítingy Jobbiku chodia desaťtisíce prívržencov, mnohí majú oblečený odev do terénu s plynovou maskou, ktorý pokrýva celé telo  terénne nohavice, vojenskú bundu, baretku. Mávajú vlajkou s árpádovským pruhom a vyvolávajú strach.
Jobbik má prekvapivo vysokú podporu medzi vysokoškolskými študentmi, napokon, celá strana vzišla z univerzitného prostredia. Maďarský týždenník Magyar Narancs sa nedávno pýtal na politické názory dnešných vysokoškolákov, ktorí sa narodili v období pádu komunizmu. Väčšina z nich sa vyjadrila, že bude voliť stranu Jobbik, alebo aspoň sympatizuje s jej politikou. Ide najmä o poslucháčov historických alebo politologických odborov. Ich politické názory do veľkej viery ovplyvnil chýrny Gyurcsányov prejav ("Klamali sme ráno, večer aj v noci"). Rok 2006, v ktorom predniesol ten prejav, bol pre mnohých mladých mužov rokom veľkej voľby. "Bol to vlastne rok 68 našej generácie. Vtedy sme sa prvýkrát rozhorčili. Nemôžeme uveriť, že veci nemajú následky," hovorí študent histórie z budapeštianskej univerzity ELTE. Viacerých jeho priateľov zasiahli slzným plynom, jedného dokonca previezli do nemocnice, pretože mal dorezaný lakeť. Chodil na cirkevnú školu, je konzervatívny, nepochádza z politicky angažovanej rodiny a vo svojom okolí vlastne ani nepoznal žiadneho ľavicovo či liberálne zmýšľajúceho človeka. Do roku 2006 sympatizoval s Fideszom, ale po pouličných incidentoch, ktoré nasledovali po zverejnení Gyarcsányovho prejavu, ktorý bol pôvodne určený len straníkom, názor zmenil. Polovica jeho priateľov odišla v minulých rokoch do zahraničia a ani sa neplánujú vrátiť, iní zápasia s vážnymi existenciálnymi starosťami: nemajú žiadnu nádej odsťahovať sa z domu. Znovuotvorenie otázky takzvanej cigánskej kriminality považuje za významný krok strany: podľa jeho názoru práve vďaka strane Jobbik je možné otvorene hovoriť o skutočných problémoch.  
Ďalší študent, Adam, študuje politológiu na vysokej škole Kráľa Žigmunda, ale z finančných dôvodov musel rok vynechať. "Rok 2006 bol pre mňa ako očistec. Veľmi mladí ľudia boli zlomení kvôli tomu, čo sa deje v ich krajine. Pred daným prejavom som kritizoval sociálnych liberálov iba z diaľky, ale tá reč spustila vo mne lavínu. Nie preto, čo Gyurcsány povedal, to už predsa nebolo nič prekvapivé, ale preto, čo nasledovalo: nič."

Autorka je novinárka, pôsobí v Maďarsku
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite