Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nik nevie, čo Fidesz urobí.

.jozef Majchrák .časopis .téma

Rozhovor s politológom Attilom Juhászom z inštitútu Political Capital v Budapešti.

.čím sú zaujímavé tieto voľby?
Novým rozložením síl. V rokoch 1990 - 2000 existovalo v Maďarsku šesť relevantných strán a žiadna úplne nedominovala. Od roku 2000 sa polarizovala nielen spoločnosť, ale aj politika. Vytvorila sa silná socialistická strana a jej silný protipól Fidesz. To trvalo približne desať rokov, a teraz tu máme akýsi trojpólový systém. Silnú pravicu, slabú ľavicu a pomerne silnú extrémistickú stranu.

.čo sa zmení v Maďarsku, ak Fidesz vyhrá voľby a zostaví vládu?
Z ekonomického hľadiska sa veľké zmeny nedajú očakávať. Nová vláda zdedí zadlženú krajinu a rozpočet v takom stave, že nebude môcť vyskakovať ani robiť príliš razantné hospodárske zmeny. Fidesz však zatiaľ ani žiadne svoje plány neprezradil, pretože ak by išiel do podrobností, mohol by stratiť časť svojich prívržencov.

.nie sú však reformy nutné práve preto, aby sa Maďarsko dostalo z hospodárskych problémov?  
Existujú oblasti, ktoré nová vláda bude musieť zreformovať. Týka sa to najmä zdravotníctva a daňovej sféry.

.aké zmeny v tých oblastiach navrhuje Fidesz vo svojom volebnom programe?
Vo svojom programe Fidesz na tú tému nič konkrétne neuvádza. Z výrokov starých niekoľko rokov sa však nejaká ich predstava dá zrekonštruovať. Chcú napríklad znížiť odvody pre malých a stredných podnikateľov. Pôvodne to Orbán avizoval hneď po víťazných voľbách, potom však vzhľadom na stav rozpočtu začal hovoriť o horizonte  štyroch až šiestich rokov. Na zmenách v zdravotníctve sa zatiaľ nevedia dohodnúť ani politici Fideszu. Aj preto radšej o tej téme verejne nehovoria. V minulosti podporovali vstup súkromného kapitálu do zdravotníckych zariadení, neskôr zistili, že to nie je príliš populárne, tak sa od toho dištancovali. Aj preto dnes vlastne nik poriadne nevie, čo chce Fidesz po voľbách robiť.

.dá sa  odhadnúť, ktorí ľudia zaujmú po voľbách kľúčové vládne posty?
Ministrom zahraničných vecí bude určite János Martonyi. Ostatné posty si netrúfam odhadnúť. Celkom určite však dôjde k zlúčeniu niektorých ministerstiev, napríklad hospodárstva a energetiky.

.trochu to vyzerá, akoby sa v tejto zlej hospodárskej situácii Fideszu do vlády ani veľmi nechcelo...
Veľmi na výber už nemajú, pretože veľká časť obyvateľstva ich vládnutie berie ako samozrejmosť. Hospodárska situácia Maďarska však nie je až taká katastrofálna. Za posledné obdobie došlo k stabilizácii a krajina sa určite finančne nezrúti.

.aká nebezpečná je účasť Jobbiku v parlamente?

Určitá časť voličov Fideszu sympatizuje aj s Jobbikom. Keď bude Fidesz vládnuť, bude musieť robiť aj nepopulárne opatrenia a časť jeho voličov môže prejsť k Jobbiku. V zásade existujú dva možné scenáre. Buď Jobbik zotrvá v súčasnej extrémnej pozícii a zostane stabilný a rovnako silný, alebo sa posunie viac do stredu a v ďalších voľbách môžu predstavovať vážnu hrozbu pre Fidesz.

.ktorý z tých scenárov je podľa vás reálnejší?
Bolo by od nich rozumné, keby sa presunuli do stredu. Aj preto, že Fidesz je centrálne riadený a už dvadsať rokov v ňom nedošlo k obmene generácií. Stranu riadi Orbán a niekoľko ľudí okolo neho. Mnohí politici z dnešného Jobbiku sú bývalí členovia alebo priaznivci Fideszu, ktorí sa v tejto strane nedokázali presadiť. Existujú signály, že Jobbik sa vyberie práve touto cestou a začne vytláčať Fidesz.

.nie je reálna aj možnosť, že sa Jobbik rozpadne?
Doterajšie skúsenosti ukazujú, že je to stabilná strana. Ani škandály z posledného obdobia ju nerozložili.

.na Slovensku niektorí politici hovoria, že ak voľby vyhrá Fidesz a Jobbik sa dostane do parlamentu, tak sa máme na čo tešiť. Ako sa zmenia vzťahy Maďarska s krajinami, kde žije maďarská menšina?

To, že Jobbik bude v parlamente, vzťahy nijako neovplyvní. Tí ľudia nebudú na žiadnych dôležitých postoch. Pokiaľ ide o Fidesz, dá sa očakávať, že niektoré reakcie maďarskej zahraničnej politiky na kroky, ako bol napríklad váš jazykový zákon, budú razantnejšie. Orbánova vláda bude chcieť ukázať, že je v tých otázkach tvrdšia ako boli socialisti.

.čo bude so socialistami po voľbách?
Môže sa stať, že strana sa po voľbách aj rozpadne. V parlamentnej frakcii sa možno nájde politik, ktorý sa odhodlá na to, že stranu úplne zmení, alebo rozbije a vytvorí novú. V tejto súvislosti sa najčastejšie spomína Ferencz Gyurcsány.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite