Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

A je tu gastrosexuál

.eva Čobejová .časopis .téma

Psychológovia, mudrujúci nad rozpadajúcimi sa manželstvami, odporúčajú, aby sa v domácnostiach rovnomernejšie delili úlohy.

Lebo zatiaľ čo v spoločnosti sa ženy prudko emancipovali, v rodinách je ten emancipačný proces oveľa pomalší a komplikovanejší. A tak hoci ženy vedú banky, riadia lietadlá, ostáva na nich aj veľká časť povinností zabezpečujúcich chod domácnosti. A muži sa doma nudia, pozerajú telku, čítajú noviny, zájdu za kamarátmi, v horšom prípade za milenkou. Máloktorý muž by sa donedávna hrdo priznal, že doma varí. Situácia sa však začala rapídne meniť najmä televíznym kuchárom s veľkým sexuálnym potenciálom. Na scénu tak nastupuje nový typ muža, ktorý už má aj svoje označenie: gastrosexuál. 
Tento pojem sa v médiách začal objavovať v roku 2008 po zverejnení štúdie, ktorú si objednala potravinárska spoločnosť PureAsia. Podľa hovorcu tejto spoločnosti je typickým gastrosexuálom muž vo veku od 25  44 rokov, zaujíma sa najmä o ázijskú kuchyňu (zrejme to tak vyšlo preto, že objednávateľom výskumu je PureAsia). K vareniu sa gastrosexuál údajne dostal tak, že dlhší čas musel žiť sám alebo s partnerkou, ktorá je pracovne vyťažená. Prípravu jedla však chápe ako vzrušujúcu zábavu a rád sa predvádza so svojím varením aj v spoločnosti. Zásadne používa vyberané suroviny a varenie chápe ako kreatívnu činnosť, tvorbu, nie ako nevyhnutný domáci úkon. 
Nebolo treba ani toho výskumu, už nástup charizmatického a fotogenického šéfkuchára bez čapice Jamieho Olivera, ktorý rád varil v rifliach či mikinách, menil verejnú mienku o kuchároch. Zatiaľ čo Jamie Oliver mohol osloviť najmä chlapcov a mladších mužov, muž ostrých čŕt a hlbokých vrások v tvári – Gordon Ramsay, pripomínajúci Clinta Eastwooda, môže byť vzorom aj pre mužov strednej generácie.
Nástup gastrosexuálov, ktorí určujú nový trend – muž v kuchyni nie je nič ponižujúce či zvláštne – tak môže blahodarne pôsobiť aj na súdržnosť rodín. Ženám ubudne povinností a muži sa doma prestanú  nudiť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite