Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozemky I.

.jozef Majchrák .časopis .téma

Prideľovanie pozemkov v réžii Slovenského pozemkového fondu (SPF) sa stalo nočnou morou tejto vlády. Bolo aj v pozadí doteraz najväčšej koaličnej krízy, ktorej musela táto zostava čeliť.

V novembri 2007 zverejnil denník Sme informáciu o tom, že námestník riaditeľa SPF a nominant HZDS Branislav Bríza podpísal počas neprítomnosti šéfa tejto inštitúcie zmluvu, podľa ktorej reštituenti z východného Slovenska získali lukratívne pozemky v obci Veľký Slavkov. Išlo o viac ako milión štvorcových metrov v atraktívnej lokalite pod Tatrami. Reštituenti tie pozemky vzápätí predali firme GVM, ktorá na nich plánovala postaviť hotel a golfové ihrisko. Za tou firmou stál podnikateľ Milan Bališ, ktorý má blízko k predsedovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi. Samotný Bališ potvrdil, že sa s Vladimírom Mečiarom stretáva. Spoločnosť GVM kúpila pozemky vo Veľkom Slavkove za necelých trinásť miliónov korún, hoci podľa vtedy medializovaných odhadov sa ich trhová cena mohla pohybovať až okolo jednej a pol miliardy korún.  
Po vypuknutí škandálu Bríza oznámil, že z funkcie námestníka SPF odchádza. Ficovi to však nestačilo. Celú transakciu označil za zlodejinu a žiadal hlavu vtedajšieho ministerstva pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, ktorého do funkcie nominovala Mečiarova strana. Jeho požiadavku HZDS striktne odmietlo, Fico však podal prezidentovi návrh na Jureňovo odvolanie a minister sa tak mohol svojou rozlúčkovou tlačovou konferenciou v maštali vo Vajnoroch zapísať do dejín. O niekoľko dní sa konala koaličná rada, z ktorej Mečiar predčasne odišiel a vyhlásil, že Smer už nechce pokračovať v tejto podobe vládnej koalície. Dráma sa však nakoniec nekonala. Mečiar na druhý deň zvolal tlačovú konferenciu, kde pokorne povedal, že obidve sa strany sa v noci stretli a dohodli. 
V januári 2008 vláda odvolala členov Správnej a dozornej rady SPF. Došlo aj k zmene zákona  a k novému personálnemu obsadeniu orgánov fondu. Hoci sa do rady SPF dostala aj opozícia, vládna koalícia tam stále mala väčšinu. Obchod vo Veľkom Slavkove napadol pre procesné pochybenia prokurátor a katastrálny úrad v Poprade prevod pozemkov na reštituentov zastavil. Pozemky sa tak vrátili späť štátu. 
Takmer presne dva roky od kauzy Veľký Slavkov vypukol ďalší pozemkový škandál, ktorý tomu prvému akoby z oka vypadol. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite