Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vážení čitatelia .týždňa,

.štefan Hríb .časopis .editorial

keďže sa v posledných dňoch udialo niekoľko dôležitých vecí a padlo niekoľko dôležitých rozhodnutí, ktoré priamo súvisia s týmto časopisom, chcem vás o nich informovať práve na tomto mieste.

V prvom rade sa chcem poďakovať všetkým vám, čitateľom .týždňa, za priazeň a vernosť. Prvý rok krízy je takmer za nami. Nebol to pre nás ľahký rok – mnoho pripravených vecí sme pre celoplošný pokles inzercie museli oželieť, siahli sme na viaceré potrebné výdavky, uskromnila sa celá redakcia aj vydavateľstvo. Bolo to ťažké, ale napokon aj užitočné obdobie. Mediálny trh sa postupne čistí, navyše my v .týždni sme si v zlomovej chvíli ujasnili svoje základné motivácie. Dnes sme vnútorne silnejší než pred rokom. A je to tak aj vďaka tomu, že vy ste ostali pri nás. Ďakujem vám za to.
A teraz zopár aktuálnych informácií. Začnem súdmi. Pred časom sme podali odvolanie na Ústavný súd SR proti rozsudku vo veci sudcu Minárika (ide o článok, v ktorom sme opísali utrpenie človeka, ktorého komunistický režim dlhodobo prenasledoval, a nakoniec ho ako emigranta uniesol z Rakúska a cestou komunistickej justície posadil opakovane do väzby). Ústavný súd naše odvolanie zamietol. Tým sme vyčerpali všetky možnosti dovolať sa spravodlivosti doma. Súčasne tým však bola splnená podmienka, aby sme sa mohli obrátiť na Európsky súd v Štrasburgu ako na poslednú inštanciu. Urobíme to, pretože sme presvedčení, že rozsudok je zjavne nespravodlivý.
V týchto dňoch bol vynesený aj ďalší rozsudok proti .týždňu – Okresný súd Bratislava 2 rozhodol, že sa máme ospravedlniť generálnemu prokurátorovi za editorial, v ktorom bola uverejnená kritická úvaha o jeho činnosti vo viacerých kauzách. Aj v tomto prípade sme sa odvolali, pretože si myslíme, že tým verdiktom bola okrem iného porušená sloboda slova.
Do tretice – nedávno bolo vytýčené prvé pojednávanie v našom spore s arcibiskupom Jánom Sokolom, ktorý sa týka narábania s peniazmi bývalej bratislavsko-trnavskej arcidiecézy. O tomto pojednávaní a zisteniach, ktoré už máme zhromaždené alebo na ktorých ešte pracujeme, vás budeme počas konania súdu informovať. Niektoré informácie prinesieme už v najbližších vydaniach. Zatiaľ poviem len to, že to vyzerá na dramatický a veľmi poučný súdny proces.
Ale nielen súdmi sme tento rok živí. S radosťou oznamujem, že film Dobré ráno, Slovensko, ktorý naše vydavateľstvo pripravilo k 20. výročiu pádu komunizmu, a ktorý bol odvysielaný v rámci našej Lampy na Joj plus a minulý týždeň aj samostatne na ČT2, si je už možné aj kúpiť. DVD s dokumentom Fedora Gála a Petra Zajaca v réžii Martina Hanzlíčka, ktorý je správou o zrode slobody na Slovensku, si možno objednať priamo na adrese našej redakcie (.týždeň, Partizánska 2, 81103, Bratislava) alebo mailom na adrese vallova@tyzden.com (cena bez poštovného je 9 eur, pre predplatiteľov 6 eur). Sme veľmi radi, že ako prvý dokument sme vydali práve tento film a práve s týmito autormi – najmä kvôli mladým ľuďom, ktorí chcú vedieť, čo to bol komunizmus a ako na Slovensku padol.
Na záver chcem upozorniť na dôležitú aktivitu, ktorá s .týždňom priamo súvisí. Náš redaktor Martin Mojžiš je jedným zo štyroch iniciátorov petície, ktorá bola odovzdaná na Generálnej prokuratúre SR. Petícia, ktorú už podpísalo 1 500 ľudí, upozorňuje na možnú nezákonnosť posudku, ktorý v kauze Malinová vypracoval doktor Labaš. Petícia je stále otvorená, jej obsah si môžete prečítať a svoj podpis pripojiť na stránke www.changenet.sk. Myslíme si, že táto petícia je nielen účinný právny nástroj, na ktorý prokuratúra musí odpovedať, ale aj dôležitý prejav solidarity s dievčaťom, ktoré už tri roky vzdoruje ohováraniu a zneužívaniu moci zo strany štátneho aparátu.
Želám vám pekný .týždeň.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite