Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec?

.róbert Csere .časopis .téma

Na začiatok by som rád podotkol, že všetky tie premúdrené úvahy o blížiacom sa konci periodickej tlače sú od základov akési pomýlené. Po prvé, už samotná otázka, či prežijú tlačené médiá v dnešnej dobe kompjútrov-trov-trov je totiž zbytočná.

Neprežijú. Skôr či neskôr zaniknú tlačené denníky, po nich týždenníky a mesačníky. Prečo? Veď ani tento článok neryjem na hlinenú tabuľku, ani nepíšem husacím brkom a ani na písacom stroji. Po druhé, takéto úvahy často pôsobia dojmom, že zánikom tlačených médií dôjde na konečnú aj samotná žurnalistika. Nedôjde. K tejto teórii o dvojitom zániku stačí potom len vygenerovať ďalšie poznanie, že novinára vlastne vytvorilo kríženie nemeckého Gutenberga s čínskym papierom, neskôr ho rozmnožila americká rotačka a teraz ho vykynoží svetový web, a apokalypsa je hotová. Tým študovanejším a pobožnejším potom lutherovské slová „kníhtlač je posledný a najväčší Boží dar” alebo „je to posledný žiarivý plameň pred zánikom tohto sveta” musia doslova strach naháňať pred satanským internetom. Ach, akoby dejiny novinárskeho remesla boli len dejinami tlačiarenských vynálezov bez príbehov trubadúrov a ostatných instatných filozofov...
Otázka stojí inak. Poznáte pesničku skupiny The Buggles spred tridsiatich rokov Video Killed the Radio Star? No, odkedy sa začala dať hudba aj pozerať, začali ju počúvať skoro všetci. A odkedy sa dá aj sťahovať, počúvajú ju všetci. Tak dôjde teda v tej dnešnej dobe kompjútrov-trov-trov k podobnému rozmachu internetových novín a časopisov, aký bol v prípade ich predchodcov po rozšírení rotačnej tlače v predminulom storočí? Dôjde. Napríklad taký londýnsky denník The Times v tom storočí rotačky narástol viac ako desaťnásobne. Vďaka zvýšenému tlačenému nákladu, zníženým tlačovým nákladom a klesajúcej cene výtlačkov. Internet je však väčší vynález ako rotačka. Dnešné internetové denníky a týždenníky totiž pojem náklad už vôbec nepoznajú. A ani tlač. S ostatnými nákladmi to už však nevyzerá tak ružovo. Aj keď podľa tej nulovej ceny, čo si pýtajú internetové médiá za svoje majstrovstvo, by to jeden nepovedal. Veď vravím, že internet je väčší vynález ako rotačka. 
Len tak mimochodom, tú hudbu, áno aj tú spred tridsiatich rokov, už nesťahujeme náhodou za nejaký poplatok? Sťahujeme. A prečo sú vlastne potom tie články zadarmo? Neviem. A dá sa na tom internete takto ľahko prísť aj k nejakému tomu kopjútru-tru-tru? Nedá sa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite