Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popoluška nie je sivá

.vladimír Potančok .časopis .hudba

Príbeh Macy Gray je ako z klasickej americkej rozprávky. Rodáčka z mesta Canton v štáte Ohio pôvodne nechcela byť speváčkou, pretože sa vraj od puberty hanbila za svoj „škrípajúci“ hlas.

Hoci absolvovala sedem rokov klasického klavíra, na univerzite v Kalifornii študovala niečo celkom iné. A nebyť náhody, že nahrala a naspievala pesničku pre svojho kamaráta, pričom si jej výnimočný hlas, pripomínajúci Billie Holliday a Arethu Franklin v jednom, všimli miestni hudobníci, asi by sa ňou ani nestala. Nasledovalo spievanie po baroch, nahrávanie prvých demoverzií a začiatok speváckej kariéry, komplikovaný okrem iného aj rozvodom a starostlivosťou o tri deti. Nakoniec však v roku 1999 vyšiel u firmy Epic debutový album On How Life Is, na ktorom bol aj cenami ovešaný hit I Try. Od tých čias nahrala Macy tri ďalšie albumy, aj keď jej cestu do hitparád komplikovalo to, že nebola celkom žánrovo zaraditeľná a oscilovala medzi soulom, r´n´b, hip-hopom a popom. Ako naznačoval aj názov jej tretieho albumu, mala problémy byť sama sebou.
Zdá sa však, že nakoniec sa tohto problému zbavila. Návštevníci štvrtkového koncertu v bratislavskej Inchebe sa dočkali suverénnej dámy, ktorá okrem skvelého hlasového fondu ukázala aj zabávačský talent a schopnosť komunikovať s publikom. Kapelu tvorili u nás neznámi štúdioví hráči, ktorí solídnym muzikantským výkonom robili „krovie" nie jednému, ale až trom hlasom, pretože dve sprievodné vokalistky za Macy vôbec nezaostávali. Koncert odštartovala pesnička Ghetto Love z najnovšieho albumu Big z roku 2007, ale okrem noviniek zneli aj osvedčené hity ako Sweet Baby, Sexual Revolution, Do Something či When I See You. Z nového albumu pobavila hiphopovo ladená Treat Me Like Your Money, kde rap will.i.ama z Black Eyed Peas pohotovo zaspieval gitarista. Ešte zaujímavejšie bolo javiskové stvárnenie videoklipu k politicky angažovanej piesni Everybody. Podobne ako v klipe, aj na javisku sa objavil človek, ktorý postupne odhadzoval veľkoplošné papiere s kúskami textu vrátane výzvy v slovenčine: „Kričte!". A diváci naozaj poslušne a nadšene kričali, dupali, mávali rukami a tancovali. Málokto však tušil, že ide v podstate o ponášku na staručké video Boba Dylana z konca 60. rokov k pesničke Subterranean Homesick Blues.
Najväčší potlesk si však Macy vyslúžila za dve piesne – jednak za geniálnu cover-verziu skladby Creep od Radiohead a, samozrejme, za najslávnejší song I Try, ktorý dala ako predĺžený prídavok aj so smutnosmiešnym poučením do života o veciach lásky. Bratislavia ťa má od včera rada, Popoluška!

Macy Gray, Incheba, Bratislava, 27.8.2009
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite