Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maďari, prepáčte

.štefan Hríb .časopis .editorial

Štát môže byť rozumná vec. Má napríklad silu chrániť svojich občanov pred ohrozením. Lenže to, čo tento štát spáchal v Komárne, nebola naša ochrana, ale zahanbenie.

Okamžite po rozhodnutí slovenskej vlády vyhlásiť maďarského prezidenta za nevítanú osobu som dostal niekoľko správ. Moji známi z Česka a Maďarska sa ma pýtali, či sa Fico definitívne zbláznil.
Neviem, či sa zbláznil. Ale viem, že to, čo predchádzalo celému incidentu a aj to, čo po ňom nasledovalo, je diagnóza.
Poďme po poriadku.
Po prvé – prezident Sólyom svoju návštevu, na ktorú dostal pozvanie, riadne ohlásil. A nikto, ani strašná Slota, nenamietal. Tak aká provokácia?
Po druhé – ako môže vláda, ktorej dominujú komunisti a nacionalisti, hovoriť o nevhodnosti návštevy akéhokoľvek Maďara práve 21. augusta, teda v deň výročia okupácie Československa? Čo ich, Starých Slovákov, do Československa? Ale najmä – Fico, Čaplovič a spol. predsa ako normalizační komunisti s okupáciou súhlasili, čiže aspoň 21. augusta majú byť ticho oni, nie maďarský prezident. Mimochodom, Sólyom sa za účasť maďarských vojsk na akcii Moskvy solidárne ospravedlnil. Kedy sa za prednovembrovú kolaboráciu s Moskvou ospravedlnil Fico a jeho lokaji?
Po tretie – návšteva prezidenta Sólyoma mala vraj predstavovať bezpečnostné riziko. No a? Veď presne na to existuje štát a jeho silové zložky, aby takémuto riziku čelili. Každá návšteva každého prezidenta predstavuje riziko, a preto sú tu ochranky a špeciálne jednotky a tajné služby. Ak Sólyom nemal prísť, pretože predstavoval riziko, potom by na Slovensko nemal chodiť žiadny významnejší politik. Tým „rizikom“ sme vlastne priznali, že tento štát nefunguje, pretože nedokáže čeliť rizikám slobodnej spoločnosti.
Po štvrté – vraj ak už, tak potom mal byť na akciu v Komárne pozvaný nielen maďarský, ale aj slovenský prezident. To hádam nie? Prečo by si mali organizátori akejkoľvek akcie v Komárne kaziť vzduch človekom, ktorý sa stal prezidentom vďaka hnusným útokom na Maďarov? Už si nepamätáme kampaň proti jeho protikandidátke, letáky a heslá typu „Nechceme prezidenta, ktorého nám zvolia Maďari“? Človeka tohto typu majú Maďari z Komárna pozývať k soche svätého Štefana?
Po piate – Fico sa dobrovoľne vzdal svätého Štefana, dokonca ho urobil spoluvinným za krivdy na Slovákoch, a nahradil ho Svätoplukom. V poriadku, aj takto sa dá kriviť história, aj takto sa dá správať k veľkým dejinám Uhorska, teda k vlastným dejinám. Ak je však toto postoj vlády – a on taký je, koaličný Slota dokonca hovoril o Štefanovi ako o šašovi – potom je správne, že organizátori nepozvali k soche svätého Štefana nielen prezidenta, ale ani nikoho z tejto ahistorickej, barbarskej koalície. Iná vec je, že k soche nepozvali celú slovenskú opozíciu. Toto je chyba a veľký problém. A tiež prejav uzavretosti a istej nadradenosti našich Maďarov. Ale to hádam nie je problém prezidenta Sólyoma?
Po šieste – slovenské Ministerstvo zahraničných vecí sa vydaním diplomatickej nóty o Sólyomovi ako nevítanom hosťovi zdiskreditovalo. Takýto akt voči prezidentovi spojeneckej krajiny v EÚ aj NATO je návratom k spôsobom komunistov voči politikom slobodných krajín. Minister Lajčák svojou nótou zničil aj tie zvyšky svojho renomé, ktoré mu ešte po hanebnom vstupe do takejto vlády ostali. Dobré meno z Bosny je preč, ostal už len odér karieristického sluhu.
A napokon po siedme – táto vláda pristupuje k necivilizovaným protimaďarským aktom vždy, keď má problém s korupciou. Aj teraz, po Turskom a popolčeku a lesoch a nástenke prišlo Komárno. Hovoriť o kríze slovensko-maďarských vzťahov je preto scestné. V kríze je Ficova vláda, ktorá nevie vládnuť ani šikovne kradnúť, a chce to zakryť zlými Maďarmi.
To, čo sa stalo v Komárne, je hanba Slovenska. Aby som sa jej zbavil, nenapadá mi nič iné, než toto: Pán prezident Sólyom, prepáčte.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite