Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neexistuje kriminalita etnickej skupiny

.jozef Majchrák .časopis .téma

Rozhovor s antropológom a pedagógom Prešovskej univerzity Alexandrom Mušinkom o kriminalite v rómskych komunitách a jej príčinách.

.existuje niečo také ako rómska kriminalita? 
Existuje kriminalita, ktorá sa vyskytuje v sociálnych skupinách, v ktorých sú výrazne alebo absolútne zastúpení Rómovia. To znamená, že existuje kriminalita, ktorá je typická pre rómske osady, ale neznamená to, že je to kriminalita rómska. Ak by existovala typická rómska kriminalita, museli by sme ju nájsť vo všetkých sociálnych vrstvách rómskej spoločnosti. Tak to však nie je. 
.aj polícia tvrdí, že sú typy trestných činov, ktoré sú pre rómske komunity charakteristické. Úžera, mravnostná kriminalita, drobné krádeže. 
Je to sociálne podmienená kriminalita, ktorá má aj etnický prvok. Je rozdiel byť chudobný Neróm a chudobný Róm. Chudoba sa správa inak, keď je rozptýlená a keď je koncentrovaná. Problém s rómskou chudobou na Slovensku je v tom, že je to jediná chudoba, ktorú si koncentrujeme. Chudobných Nerómov nechávame žiť medzi sebou, zatiaľ čo rómskych chudobných vytláčame do osád. Nasťahujte do jednej bytovky v Bratislave všetkých bratislavských neplatičov a tá bude vyzerať ako Luník IX. Pritom tam nebude ani jeden Róm. 
. vyčleňujeme ich my, alebo sa vyčleňujú sami? 
To je diskusia podobná tej, či bolo skôr vajce, alebo sliepka. Ak máte žiť v prostredí, ktoré sa na vás pozerá ako na „lúzra“, tak budete radšej žiť niekde, kde sa cítite normálne. Kto môže zato, že ste odišli? Vy alebo to prostredie? 
.to prostredie ale často povie, že ak by boli slušní, tak proti nim nič nemáme. 
Ono to povie, ale často iba preto, že sa to chce počuť. Keď prídu slušní Rómovia, tak aj s nimi majú problém. 
.v Jelšave Rómovia žijú rozptýlene. Kriminalita, napríklad krádeže kovov,  je tam však pomerné veľká. Prečo? 
Žiadny sociálny problém nie je čierno-biely a ovplyvňuje ho veľa faktorov. Ja len tvrdím, že ak by existovala rómska kriminalita, tak by sme ju museli nájsť aj medzi Rómami mimo rómskych osád. To znamená vo vyššej a strednej triede. Zoberme si napríklad úžeru. Podľa tejto definície by sa musela vyskytovať napríklad aj u Kláry Orgovánovej, u Cigánskych diablov, a tak ďalej. Ja si myslím, že neexistuje kriminalita etnickej skupiny, ale len sociálnej skupiny. Hoci, samozrejme, že existujú trestné činy, ktoré sa častejšie vyskytujú v osadách. 
.päť rokov ste pracovali v rómskej osade v obci Svinia. Aké ste tam mali skúsenosti s kriminalitou?
Mnohé trestné činy, ktoré vyplávajú na svetlo a figurujú v štatistikách, sú výsledkom riešenia mocenských pomerov. Ide najmä o mravnostné delikty. Veľká časť komunity predčasný sex vnútorne akceptuje, hoci vedia, že vo vonkajšom svete je to trestné. To potom využívajú pri vzájomných konfliktoch. Vyťahujú to na seba.
.čo si myslíte o návrhu Vladimíra Palka vykazovať v štatistikách rómsku kriminalitu?
Je to nezmysel. Na základe čoho budeme určovať, že ide o trestný čin Róma? Čo bude to exaktné kritérium? Mnohí Rómovia sa hlásia k Slovákom alebo k Maďarom. Tie kritéria by museli byť rasové. Potom by sme museli vykazovať aj štatistiky kriminality všetkých etnických skupín. Slovákov, Maďarov... 
.poslanec Palko tvrdí, že je pravdepodobné, že Rómovia páchajú štatisticky viac trestných činov v porovnaní s inými etnikami... 
Je to nešťastné žonglovanie s číslami. Je to viac, keď to budeme porovnávať s celou populáciou, alebo keď porovnáme konkrétne sociálne skupiny? Vyberte porovnateľné sociálne skupiny Rómov a Slovákov, porovnajte ich. Neviem, či tam bude až taký veľký rozdiel. Ani tak to nebude celkom korektné, pretože chudobní Slováci na rozdiel od Rómov nežijú v getách. Treba brať ohľad aj na spoločenskú nebezpečnosť. Spočítajte si všetko, čo pokradli Rómovia a porovnajte to napríklad čo len s jednou kauzou typu nástenkový tender. 
.má to však veľký vplyv na vzájomné spolužitie. Nech má aj kriminalita Rómov sociálne príčiny, ľudia si to vždy budú vyhodnocovať etnicky. 
To samozrejme áno. Ak však začneme v občianskej spoločnosti žonglovať s etnickou kriminalitou, tak sa dostávame na úroveň Hitlera a jeho žonglovania s rasovými zákonmi. 
.prečo to nezverejňovať, ak je to pravda? 
Pretože je to nefér. Ak chceme porovnávať, tak porovnávajme rovnaké sociálne vrstvy slovenskej a rómskej spoločnosti. Porovnajme kriminalitu najnižšej rómskej a slovenskej sociálnej skupiny. Nemyslím, že ten rozdiel bude veľký. Problém je v tom, že tá kriminalita najnižšej slovenskej vrstvy sa štatisticky rozplynie v tej obrovskej strednej a vyššej vrstve. Rómska kriminalita sa nerozplynie, pretože sa nemá čím zriediť. 
.čo však so skutočnosťou, že väčšina ľudí si vždy bude rómsku kriminalitu interpretovať etnicky?
To treba brať ako fakt. Na Slovensku a v Česku to bolo vždy tak, že protirómska rétorika prinášala politické body. Osobne si myslím, že akcie ako pochod Pospolitosti v Šarišských Michaľanoch by mali médiá ignorovať. Maximálne im venovať krátku správičku.
.viaceré dediny na východe Slovenska sa menia. Nerómovia odchádzajú a počet Rómov rastie. Čo to bude znamenať pre vzájomné spolužitie?
To nedokáže nikto presne povedať. Nie je to až taká radikálna zmena a etnické zmeny tu za posledné stáročia prebehli viackrát. Prišli Nemci, silná židovská komunita... Nevidím to tak tragicky. Aj keď dôjde k tomu, že niektoré dediny sa etnicky vyčistia. To je prípad Lomničky. Sú však napríklad obce, kde si Nerómovia a Rómovia, napriek masívnej rómskej prevahe, našli model spolužitia. Napríklad v Jarovniciach. Takisto neverím, že počet Rómov bude rásť tak prudko, ako hovoria niektoré prognózy. Správanie Rómov v princípe kopíruje správanie väčšinovej populácie. Je tam len väčší časový odstup. Platí to aj pre demografiu, čo potvrdzujú  výskumy, ktoré robil Arne Mann. Sú to celospoločenské trendy, ktoré s etnicitou nemajú nič spoločné.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite