Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Neohrozia demokraciu

.jozef Majchrák .časopis .téma

Rozhovor s Istvánom Kovácsom, riaditeľom mestskej televízie v Ózde a regionálnym spravodajcom viacerých celoštátnych médií.

.vaše mesto bolo ešte donedávna baštou socialistickej strany. Teraz tu v eurovoľbách získala strana Jobbik 33 percent. Čo sa stalo?
Sú dva dôvody. Zlá ekonomická situácia a Rómovia. Po krachu baní a železiarskeho priemyslu sa z mesta veľa ľudí odsťahovalo a do voľných bytov sa nasťahovali rómske rodiny. Vznikli getá. Dve bytovky sme už museli pre ich zdevastovanie zbúrať. Dnes má mesto 34-tisíc obyvateľov, z toho je 16-tisíc Rómov.

.rómovia boli skutočne až takou veľkou témou?
Pozrite sa. Tu naokolo boli lesy. Zmizli, pretože ich Rómovia zničili. V Maďarsku platí zákon, že keď niekto niečo ukradne a škoda je nižšia ako 20-tisíc forintov, tak je to len priestupok. Ak niekto ukradne päťkrát za týždeň 19-tisíc forintov, tak je to päť priestupkov. Presne to Rómovia robia. Viackrát sa stalo, že rómski rodičia zbili učiteľa. V školách musíme mať súkromné bezpečnostné služby. Ľavicová a liberálna politika s tým nič nerobila. Policajti boli bezmocní, lebo keď ostrejšie zakročili, hneď ich obvinili z rasizmu. To ľudí, samozrejme, irituje.

.stalo sa, že boli policajti perzekvovaní, keď zakročili proti Rómom?
Áno. Dvaja policajti napríklad prichytili Róma, ako kradne na poli. Vznikla roztržka. Na druhý deň do mesta prišiel šéf rómskej samosprávy Aladár Horváth a stretol sa so župným veliteľom polície. Ten oboch policajtov suspendoval bez toho, aby si vypočul ich verziu. Ľavicová tlač to obhajovala.

.ako chce rómsku problematiku riešiť Jobbik? Ponúka niečo konkrétne?
Hovorí o silnejších právomociach pre políciu a tvrdších trestoch. Navrhuje tiež obnovenie četníctva, ktoré v Maďarsku fungovalo v medzivojnovom období a malo veľkú autoritu.

.mal Jobbik tu v meste ešte aj nejakú inú agendu ako Rómov?
Hovorili o zabratí podnikov bývalým komunistom, ktorí ich sprivatizovali a často aj vytunelovali. Sami však zbohatli.  

.akou silnou témou je pre Jobbik tu v Ózde Trianon?  
Keď to berieme v zmysle zmeny hraníc, tak to vôbec nie je téma. Občas kritizujú to, že napríklad v Rumunsku prepustili zo štátnej správy veľa ľudí len preto, že sú Maďari, alebo výroky Jána Slotu. Nemajú však nič proti Rumunom ani Slovákom. Ich problémom sú Rómovia.

.bude Jobbik v meste podobne úspešný aj v parlamentných voľbách?
Predpokladám, že áno. Dovtedy asi nevzniknú nové pracovné miesta a nenastane ani veľká zmena v rómskej problematike.

.prečo sa socialisti a FIDESZ rómskej otázke nevenovali?
Rómovia sú tradičnými voličmi socialistov.

.a FIDESZ?
Keď bol vo vláde, tak boli zákony o niečo tvrdšie.

.je to tak, že keby socialisti presadili prísnejšie zákony a posilnili právomoci polície, tak by Jobbik vôbec nemusel vzniknúť?
Je to možné, ale netreba zabudnúť ani na ekonomické problémy, za ktoré sú tiež zodpovední socialisti. Možno by dnes boli radikálnym krídlom FIDESZ-u.

.je Jobbik hrozbou pre demokraciu v Maďarsku?
Nie, maďarská demokracia to zvládne. Ako o hrozbe o nich hovoria tí, čo sú dnes vo vláde.  Myslím, že najmä pre vyhlásenia Jobbiku, že niekto bude musieť za situáciu, v ktorej je dnes Maďarsko, niesť zodpovednosť. Napríklad za obrovské zadlženie.

.vy ste sympatizant FIDESZ-u?
Nie som členom žiadnej strany, ale spolupracoval som s primátorom zo socialistickej strany aj z FIDESZ-u.

.čo ponúka Jobbik viac než FIDESZ?
Rýchlejšie a radikálnejšie riešenia. Mnohí ľudia už nechcú čakať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite