Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za čo bol .týždeň odsúdený

.štefan Hríb .časopis .editorial

Za takmer dvadsať rokov v médiách som si zvykol už takmer na všetko. Slovné útoky, fyzické napadnutie, súd s Lexom za to, že som ho označil za darebáka. Ale najnovší rozsudok a jeho okolnosti mi aj tak vyrazili dych.

Tento časopis má podľa minulotýždňového verdiktu Krajského súdu Bratislava, proti ktorému už nie je prípustné odvolanie, zaplatiť Štefanovi Minárikovi 600-tisíc korún plus trovy konania plus trovy advokáta. Spolu máme zaplatiť okolo 750-tisíc korún. V čase krízy, keď tlačené médiá krvácajú a šetria, kde sa dá, je to likvidačný rozsudok.
To však ešte nie je na rozsudku to najhoršie.
Rozhodnutie nám doručili poštou, a to bez toho, aby sa s nami vôbec pojednávalo. Nedostali sme predvolanie na odvolací súd, nedostali sme vyrozumenie o jeho konaní. Navyše, na prvostupňovom súde Bratislava II (sudkyňa Štepániková) a ani na odvolacom konaní nebol predvolaný nami navrhovaný kľúčový svedok. Vraj je to všetko v súlade so zákonom, napríklad s novelou zákona, ktorá mala urýchliť odvolacie konania. Urýchlila ho teda až tak, že sme nedostali možnosť zúčastniť sa. Rozhodnutie vyniesol týmto spôsobom senát Krajského súdu Bratislava v zložení Mária Šramková, Jana Cisárová a Zuzana Posluchová.
Ale ani spôsob vynesenia nie je na celom rozsudku to najhoršie. To najhoršie je skryté v dôvodoch, pre ktoré nás takto exemplárne trestajú.
Dôvod prvý – ešte v roku 2004 sme uverejnili krátky text o sudcovi Stiffelovi, ktorý sme ilustrovali fotografiou TA SR, za ktorú sme ako pravidelný odberateľ štátnej agentúry riadne zaplatili. Neskôr sa ukázalo, že TA SR urobila chybu, keď k menu sudcu Stiffela priradila vo svojej ponuke fotografiu sudcu Minárika. Keď sme to zistili, hneď v ďalšom čísle sme sa za chybu, ktorú sme nespôsobili, výrazne ospravedlnili. Napriek tomu máme za to Judr. Minárikovi zaplatiť 300-tisíc korún.
Dôvod druhý – začiatkom roka 2005 sme uverejnili článok, ktorý opisuje trpký životný príbeh pána Emila Šveca. Tento statočný človek bol v 50. rokoch krivo obvinený z vlastizrady a odsúdený na dlhé roky väzenia. Keď ho prepustili, tajne preletel v práškovacom lietadle hranice s Rakúskom, aby emigroval. Lenže krátko potom ho komunistická ŠtB z Rakúska uniesla späť do Československa a pán Švec bol opäť na dlhé roky uväznený. V roku 1969 bol síce na amnestiu prepustený, lenže prokurátor podal sťažnosť a po ďalších zápletkách bol pán Švec znovu uväznený. V roku 1974 sa obrátil na trestný senát, ktorému predsedal sudca Minárik. A tu sme pri našom článku z roku 2005, v ktorom nám povedal: „Celú obhajobu som chcel postaviť na konfrontácii svedkov, ktorí hovorili v môj prospech. Sudca Minárik ma však odrovnal argumentom, že nemá k dispozícii zápisnicu z rehabilitačného konania. Takže namiesto toho, aby prerušil pojednávanie, ponechal v platnosti pôvodný, pätnásťročný rozsudok za špionáž“. Dali sme, samozrejme, slovo aj sudcovi Minárikovi, ktorý na tej istej strane reagoval takto: „Ja som pána Šveca neodsúdil ani som mu neuložil žiaden trest. On sa ocitol vo väzení ešte predtým, ako sme sa tým zaoberali. Jednoducho si podal žiadosť o obnovu konania, ktorú náš senát zamietol“. Na našu pripomienku, že pán Švec ostal vo väzení aj po rozhodnutí senátu, ktorému predsedal, reagoval Minárik slovami: „No, to je možné, keď neboli splnené zákonné dôvody na obnovu konania. To znamená, že sa neobjavili nové skutočnosti, ktoré neboli súdu známe v čase, keď bol odsúdený. Pán Švec chcel pravdepodobne len zopakovať to, čo už raz prešlo súdom“. To je všetko.
Lenže aj za toto musíme podľa našich súdov Minárikovi zaplatiť – ďalších 300-tisíc korún. Bez možnosti brániť sa na odvolacom súde, bez vypočutia pána Šveca, a podľa môjho hlbokého presvedčenia aj bez základného citu pre spravodlivosť.
Čo je to za štát, v ktorom má právo takúto podobu?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite