Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trikrát na okraj

.martin Hanus .časopis .téma

Volili na južnom Slovensku „promaďarskú“ Ivetu Radičovú aj Slováci? Uprednostnili dedinskí kádeháci mestskú liberálku pred prezidentom, ktorý tak rád reční aj o kresťanských hodnotách? A ako sa vo voľbách vyrovnala obec Jozefa Ťažiara s aroganciou mocných?

Volili na južnom Slovensku „promaďarskú“ Ivetu Radičovú aj Slováci? Uprednostnili dedinskí kádeháci mestskú liberálku pred prezidentom, ktorý tak rád reční aj o kresťanských hodnotách? A ako sa vo voľbách vyrovnala obec Jozefa Ťažiara s aroganciou mocných?


Maďarská karta vraj najviac mobilizuje Slovákov zo severu. „Kto Maďara nepozná, uverí politikom,“ písal minulý pondelok denník SME a odvolal sa na odborníkov, podľa ktorých politici najlepšie živia predsudky voči Maďarom u tých Slovákov, ktorí živého Maďara ešte nevideli. Lenže pohľad na výsledky 2.kola prezidentských volieb, v ktorých hrala protimaďarská karta prím, ukazuje, že celá vec je zložitejšia. Ivan Gašparovič dostal totiž v tých dedinách a mestečkách južného Slovenska, ktoré zhodou okolností obývajú najmä Slováci, podobné percento hlasov ako v severných „nacionalistických“ regiónoch. Zopár príkladov: v Dulovciach, ktoré ležia v Komárňanskom okrese, volilo Ivana Gašparoviča 77,7 percenta obyvateľov. V druhom kole ho dokonca volilo viac obyvateľov (555) než bola účasť v prvom kole – rétorika proti Maďarom v slovenskej dedine pri Komárne zjavne zabrala.  V tomto okrese sú aj ďalšie dve čisté slovenské dedinky, kde dominoval Ficov a Slotov kandidát. V Šrobárovej (SNS tu naposledy volilo 32 percent!) so ziskom 72 percent, v Mudroňove s vyše 88 percentami hlasov. Nejde len o okres Komárno. V Šuranoch a Palárikove (v okrese Nové Zámky) mal Gašparovič 80, respektíve 73 percent, v Tisovci (okres Rimavská Sobota) so známym evanjelickým gymnáziom za kandidáta nacionalistov hlasovalo 74 percent.
Gašparovič dostal veľa hlasov aj od Slovákov, ktorí žijú spoločne s Maďarmi nielen v jednom kraji, ale aj na jednej ulici. V Hurbanove, kde volí SMK asi 60 percent voličov, získal Gašparovič 25,5 percent. Očividne zaňho hlasovalo okolo 60 percent Slovákov. Podobne aj v iných mestách na juhu Slovenska (Komárno, Lučenec, Štúrovo, Nové Zámky) na základe nášho približného odhadu musela Gašparoviča voliť minimálne polovica Slovákov – zdá sa teda, že o čosi menej než v čisto slovenských obciach na juhu. Reči o slovensko-maďarskej idylke na juhu a nacionalistických vášňach na severe, teda celkom neplatia. Žiaľ. 

.katolíci a Radičová
Má KDH po druhom kole dôvod na spokojnosť? Podpora mestskej liberálky hnutie počas kampane nijako nerozčesla. Hrušovského a spol. znervózňovala najmä kandidatúra Františka Mikloška, ktorý sa prezentoval ako kresťanský kandidát a taktiež ostré hlasy cirkvi proti Radičovej a jej morálnemu relativizmu. V prvom kole volilo Mikloška v niektorých volebných obvodoch (Námestovo, Dolný Kubín) zjavne viac kádehákov než odporúčanú Radičovú. Kandidát KDS navyše v druhom kole odmietol podporiť Radičovú s tým, že obaja tvoria rôzne svety. Preto bolo napínavé sledovať, či napokon Mikloškovi kresťania Radičovú akceptujú. Na základe porovnania hlasov pre Radičovú v prvom a druhom kole sa dá usúdiť, že kandidátka väčšinu vidieckych kádehákov neodstrašila. Na Orave, ale aj v ďalších obvodoch ako Ružomberok, Kežmarok či Bardejov, čo sú silné bašty KDH, odkiaľ čerpal Mikloško najviac hlasov, získala Radičová v dueli s Gašparovičom v druhom kole približne rovnaký počet hlasov, ako bol súčet jej a Mikloškových hlasov v prvom kole. Dá sa preto odhadnúť, že prinajmenšom dve tretiny kádehákov, ktorí prišli v druhom kole voliť, dalo hlas Radičovej. KDH sa teda ubránilo náporu KDS a môže byť spokojné. Aj napriek tomu, že v niektorých dedinách sa voliči celkom  podľa predstáv vedenia hnutia nesprávali. V oravských Chlebniciach, kde v posledných voľbách volilo KDH 61 percent, sa kádeháci v druhom kole zjavne rozdelili na dve polovice, vďaka čomu vyhral Gašparovič v pomere 58 k 42 percentám. Zaujímavý je pohľad aj na hrdú katolícku obec Lendak v okrese Kežmarok, ktorá je známa aj tým, ako vzdorovala komunistom počas kolektivizácie. Vo voľbách 2006 tu dostali SDKÚ a KDH spolu 83 percent hlasov (!) a v prvom kole volilo najviac Lendačanov Mikloška. Radičová tu však napokon s 50,3 percentami vyhrala len o vlások. Celkovo však vidiecki kádeháci, ktorí prišli k urnám, nepodľahli „kresťanskému“ vábeniu zo strany exkomunistického exmečiarovca. Našťastie.   

.ťažiarovci nesklamali 
Keď premiér Fico po prvom kole zaútočil na voliča Jozefa Ťažiara, ktorý protestoval vo vlastnej veci proti vyvlastneniu, a urobil z neho agenta Ivety Radičovej, mnohí dúfali, že sa to proti nemu obráti. Vyľakal sa aj sám Fico, ktorý sa následne bežal Ťažiarovi ospravedlniť. Zlá pachuť však ostala. Aj na kandidátovi Gašparovičovi, ktorý si vedľa Fica robil z Ťažiara žarty a neskôr sa ani neospravedlnil. Už vieme, že voliči na to v deň volieb zabudli. Novinár by však vo svojej naivite predpokladal, že mu to nezabudli aspoň susedia Jozefa Ťažiara v Opatovciach nad Nitrou. V prvom kole tu získal Gašparovič 454 hlasov. Druhé kolo obec naozaj zmobilizovalo. Prišlo o 70 ľudí viac, účasť vzrástla na 60 percent, bola dokonca väčšia než v posledných parlamentných voľbách. Výsledok? Gašparoviča volilo oproti prvému kolu o 111 obyvateľov obce viac, dokopy teda 565 susedov Ťažiara. Za 77,29 percenta hlasov by sa im mal prezident osobne poďakovať. Sú dve možnosti, ako si voľbu Opatovčanov vysvetliť: buď svojho slávneho suseda nemajú z nejakého dôvodu príliš v láske, alebo sú pri voľbách kultúrne vzorce omnoho silnejšie než hoci aj osobný dotyk s aroganciou a paranojou politikov. Zrejme platí druhá možnosť. Žiaľ. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite