Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Editorial - Čím žije .týždeň

.štefan Hríb . .časopis .editorial

Mohlo by sa zdať, že týždenník žije tým, čo prináša posledných sedem dní. Nie je to celkom tak. Väčšina našich aktivít a dokonca aj článkov nepatrí prchavému dnešku, ale nespracovanej minulosti a nepopísanej budúcnosti.

Mohlo by sa zdať, že týždenník žije tým, čo prináša posledných sedem dní. Nie je to celkom tak. Väčšina našich aktivít a dokonca aj článkov nepatrí prchavému dnešku, ale nespracovanej minulosti a nepopísanej budúcnosti. 


Najprv niekoľko nových vecí z našej redakcie. V prvom rade – naším novým kolegom sa stal dlhoročný televízny moderátor Braňo Závodský. Jeho Témy dňa v televízii TA 3 vyrušili pokojný svet slovenských televízií, a jeho diskusia s Mikulášom Dzurindom na tému „skupinka“ sa stala jednou z najzaujímavejších konfrontácií novinára a politika od roku 1989. Braňo potom prešiel do STV, kde moderoval nedeľnú diskusiu O päť minút dvanásť. Po zmenách vo vedení STV, a najmä po zmene atmosféry vo verejnoprávnej televízii, sa napokon rozhodol z televíznej žurnalistiky odísť. Sme radi, že práve .týždeň sa stal jeho novým pôsobiskom. V našej redakcii je Braňo Závodský zodpovedný za videosekciu internetovej stránky www.tyzden.com, kde spolu s Annou Kratochvílovou a Jakubom Kratochvílom pripravujú aktuálne videá a správy.

Internetová stránka .týždňa je druhá dôležitá téma zvnútra našej redakcie. Po období, v ktorom bolo internetové vydanie .týždňa len doplnkom papierovej verzie s prakticky totožným obsahom, prechádzame do rozvojovej fázy, na konci ktorej bude mať stránka www.tyzden.com vlastný obsah a redakciu. Nepôjdeme cestou záplavy informácií, budeme sa sústreďovať na kvalitu a originalitu textov, videí a diskusie. Vo videosekcii pripravujeme okrem denných správ a komentárov najmä týždňové rozhovory s vybraným hosťom, duel dvoch názorových oponentov a mesačné diskusie na širšie témy našej histórie, ekonomiky a svetovej politiky. Dohodnuté je aj umiestňovanie záznamov z programu Lampa, ktorý každý týždeň pripravujeme pre televíziu Joj plus. Prvé zmeny na stránke by mali prísť v máji, celý projekt by sme chceli naplno spustiť začiatkom leta.
Tretím dôležitým rozhodnutím .týždňa je projekt November 1989. Toho roku uplynie 20 rokov od pádu komunizmu a začiatku budovania slobodných pomerov. November 1989 považuje .týždeň za najdôležitejšiu udalosť v novodobej histórii Slovenska. Pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zdokumentovať udalosti, ktoré sa v tejto krajine diali od 17. novembra 1989 po prvé slobodné voľby. Od mája budeme každý týždeň na stránke www.tyzden.com uverejňovať nový dokument o priebehu Nežnej revolúcie. Dokumentov bude 24, posledný uverejníme v novembri 2009. Sme veľmi radi, že tím zaujímavých ľudí, s ktorým sme sa dohodli a ktorý bude 24 dokumentov pre nás pripravovať, je zárukou kvality. O jeho zložení budeme hovoriť v niektorom z ďalších vydaní .týždňa, o obsahu jednotlivých dielov vás budeme priebežne informovať. Zatiaľ prezradíme len to, že jednou z kľúčových postáv celého projektu je Fedor Gál, ponovembrový šéf Verejnosti proti násiliu.
Napokon dve aktuality.
V tomto čísle prinášame širší pohľad na osobnosť Milana Rúfusa. Pokúsili sme sa pomenovať jeho poéziu aj ľudské postoje v ťažkých chvíľach Slovenska. Prinášame v tejto kauze aj jedno ospravedlnenie.
V piatok sa vrátil z Izraela a z Gazy náš reportér Andrej Bán. V tomto čísle prinášame jeho exkluzívnu fotoreportáž z miest, na ktoré sa dostalo len zopár európskych novinárov. A už v nasledujúcom čísle pre vás pripravujeme Andrejovu reportáž z Kosova, ktoré práve oslávi prvý rok svojej samostatnej existencie. Andrej Bán je naozaj nomád.
Sme radi, že ekonomickú krízu možno pochopiť aj ako príležitosť začať nové veci. .týždeň ju tak pochopil.



Prispejte k dokumentácii udalostí spred dvadsiatich rokov

Redakcia .týždňa začne od leta tohto roku uverejňovať na svojich stranách a na internete www.tyzden.com archívne dokumenty spred dvadsiatich rokov, z času, keď v Československu padal komunizmus. Prizývame vás, našich čitateľov, na spoluprácu v tejto aktivite. Prosíme vás preto, aby ste nám z vlastných archívov poslali fotografie, videonahrávky a dokumenty z prvých týždňov a mesiacov, ktoré pomôžu vytvoriť mozaiku príbehu Novembra 1989.
Ďakujeme.

Redakcia .týždeň
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite