Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nanomašinky

.peter Szolcsányi .časopis .veda

Predstavte si pevnú reťaz, nákladný výťah, otočný žeriav a rýchle auto. Máte? Fajn, tak teraz ich zmenšite na veľkosť tisíciny hrúbky ľudského vlasu. Že to predsa nejde? Ale jasné, že ide.

Nanomašinky JEROEN VAN KOOTEN/UNIVERSITY OF GRONINGEN/AP/SITA Holandský chemik Bernard L. Fering skonštruoval rotačný motor nanometrových rozmerov, ktorý sa pravidelne otáčal len jedným smerom.

akurát treba postupovať podobne ako traja tohtoroční laureáti Nobelovej ceny za chémiu – Jean-Pierre Sauvage, sir J. Fraser Stoddart a Bernard L. Feringa – ktorí sa o ňu férovo podelili za dizajn a syntézu molekulárnych stroj(ček)ov. Funkčných mašiniek tak malinkých, že sú viditeľné len elektrónovým mikroskopom. Ako ich však dokázali vyrobiť, keď majú rozmery iba niekoľkých nanometrov?

katenány

Jednou z možností by bolo zmenšovať nástroje potrebné na ich výrobu až na mikroskopickú úroveň a následne by sa takýmito miniatúrnymi kliešťami, kladivami a skrutkovačmi konštruovali liliputánske strojčeky. Mnohí sa o tento takzvaný „prístup zhora“ pokúšali už dlho, avšak neboli úspešní. Na rozdiel od francúzskeho chemika Jean-Pierra Sauvagea, ktorý však na to išiel presne z opačného konca – „odspodu“.

Pod lampou
Pozrite si aj toto vydanie relácie .pod lampou venované téme nanostrojčekov s Petrom Szolcsányim.

Zaumienil si, že nanomolekulové štruktúry nebude vyrábať pomocou oveľa väčších nástrojov, ale naopak, bude ich postupne „stavať“ z oveľa menších atómov a molekúl (takzvaný „prístup zdola“). A že ako? Nuž chemickými reakciami. Začiatkom 80. rokov minulého storočia prišiel na to, ako vytvoriť molekulové reťaze pozostávajúce zo vzájomne pospájaných očiek, ktoré spolu držia len vďaka novému typu medzimolekulovej interakcie, dovtedy nepoznanej mechanickej väzbe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite