Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelená a modrá

.róbert Csere .časopis .téma

Pityu bácsi je rodený revolucionár. Pred devätnástimi rokmi som sa o

Pityu bácsi je rodený revolucionár. Pred devätnástimi rokmi som sa o tom mohol presvedčiť na južnom Slovensku. Slobodu! Namiesto neslobody. Zelenú! Namiesto modrej. Červená mohla zostať, ale len v spoločnosti bielej a tej zelenej. Čisto červená v žiadnom prípade.
Pityu bácsi bol odjakživa alergický na tú farbu. Ešte viac ako na tú modrú. Rovnako ako červení na jeho červeno-bielo-zelenú. Vlastne našich komunistov tá trikolóra irituje doteraz. Alebo len tá biela a zelená z nej? Pityu bácsi zas už dávno pred revolúciou nemal príliš v láske trikolóru s modrou namiesto tej zelenej.
Preto počas nejakých významných dní vyvesoval vždy inú vlajku ako všetci ostatní. Vlastne tú svoju vlajku vyvesoval počas úplne iných dní, ako sa vyvesovali bielo-modro-červené spolu s čisto červenými. Sovietov velebiť teda žiadny dôvod nemal, otca mu na východ odvliekli. Ako bielo-modro-červení ďalších jeho blízkych pre zmenu smerom na západ. Červeno-bielo-zelený Štefan mu nikoho nikam neodvliekol. Pityu bácsi chcel trošku inú revolúciu ako my ostatní. Nielen slobodu. Aj zelenú. Slobodu pre seba a zelenú pre svoj národ. Podľa tohto by Svätý Štefan ani dnes nemal byť len gardisticky červeno-biely bez zelenej. Zelená je tráva, futbal to je iba hra. Únia je modrá. Bez červenej a bielej. A Slovensko by malo byť skôr takýmto modrým alebo zostať bielo-modro-červeným? Bielo-modro-červeným sa vlastne na chvíľu stalo aj Rusko. No, začína byť znova iba červené. Ako pomaly aj Slovensko? A Maďarsko zostane červeno-bielo-zeleným? Bude iba červeno-biele? Pityu bácsi, zdá sa, že tá vaša zelená je potrebná. Rovnako ako tá slovenská modrá. Tej červenej je tu už priveľa. Či s bielou, alebo bez. Alebo bruselskú modrú pre všetkých? Nebola by to potom dosť veľká nuda?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite