Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Modré texty

.peter Bálik .časopis .kultúra

Hiphopovej skupine Modré hory vyšla knižka textov Dobré slohy. „Je dobré mať deväť rokov našich žvástov pohromade,“ hovorí dvojica raperov Lyrik a Bene.

Modré texty ARTFORUM/MIŠENKA PLANTÁŽNIK Lyrik a Bene konečne zverejnili texty Modrých hôr v knihe Dobré slohy.

svojím trackom hovoria žvásty, prinajlepšom texty. Juraj Kušnierik, keď ešte žil, považoval Beneho za skutočného básnika. On sa tomuto pomenovaniu bránil, že je raper. Teraz sedím s Lyrikom a Benem v bratislavskej kaviarni Gaudí a na začiatok rozhovoru musím vytiahnuť starý spor s Kušnierikom. „Nedávno som robil rozhovor pre web Artfora. Vec sme uzavreli tým, že jediný, s ktorým ma bavilo hádať sa na túto tému, bol Juraj,“ spomína Bene.

slová a beaty

No teraz pred nami na stole leží ich najnovšia kniha Dobré slohy (Artforum, 2016), obsahujúca všetky texty Modrých hôr a iných spoločných projektov, pri ktorých má čitateľ pocit, že ide viac ako len o rapové texty. Modré hory sa od svojho vzniku v roku 2007 výrazne odlišovali od svojich spolupútnikov z hiphopového sveta, rapujúcich o svojich megaegách alebo ezoterických a náboženských nezmysloch z lacných príručiek.

Nech si Bene tvrdí, čo chce, ale jeho a Lyrikove texty obsahujú silnú výpoveď, blízku starým americkým beatnikom, ktorá je výsledkom snahy dvoch raperov, hľadajúcich v tomto šedom a priemernom živote krásu. Preto ich kniha Dobré slohy funguj aj ako poézia. „Sú to stále texty,“ oponuje Bene a dodáva: „Pretože vznikali do beatu. Ak v tom niekto vidí pridanú hodnotu, tak je to super. Keďže sme sa rozhodli vydať knihu textov, tak si asi aj my egocentricky namýšľame, že naše veci môžu fungovať na papieri. Ale furt sú to len texty.“

S nápadom vydať knihu modráckych textov prišiel Bene v lete tohto roka, pretože podľa Lyrika je „knihomoľ“. Je tu aj praktické využitie. Modré hory na bookletoch svojich CD nemajú svoje texty, ktoré fanúšikovia môžu poznať len z nahrávok. Takto si ich budú môcť konečne prečítať a objaviť to, čo im v košatých textoch oboch raperov možno ušlo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite