Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Téma: Volič pomstiteľ

.michal Novota .časopis .téma

Navštívili sme prieskum o voličskom správaní vo Zvolene a našli veľa frustrácie a sklamania. Mstí sa Kotlebov volič spoločnosti?

Téma: Volič pomstiteľ Boris Németh Je dôvod na paniku alebo je to len celkom prirodzeným dôsledkom toho, ako tradičné politické strany ignorujú časť voličstva? Kto je to ten bájny volič Mariána Kotlebu, ktorý ho prekvapivo dostal najprv do kresla tunajšieho župana a neskôr ho vyniesol až za

kotlebov kraj, predtým známy ako partizánsky. Novembrový podvečer. Štamgast bratislavskej kaviarne by krútil nosom. Namiesto cafe latte s pekanovými orieškami tu nalievajú skôr pivo a lacné víno. Nad stolmi v prítmí baru, ktorý zaspal niekde v deväťdesiatych rokoch, sa vznáša cigaretový dym. Aj zloženie návštevníkov je staršie. Hlukový smog zabezpečuje televízor s nejakou telenovelou.

V privátnom salóniku vedľa baru v nemenovanom zvolenskom penzióne sa po sebe skúmavo obzerajú účastníci unikátneho prieskumu. Spolu ich je sedemnásť, polovica mladí ľudia zo Zvolena, Banskej Bystrice a Horehronia. Druhá skôr staršia zo Zvolena. Ženy majú navrch. Prieskum, ktorý skúma občianske postoje a volebné správanie voličov, organizuje Inštitút pre moderné Slovensko s podporu Wilfried Martens Centre for European Studies (technicky ho realizuje spoločnosť, v ktorej je autor článku partnerom). Prieskum prebehol už v Košiciach, Nitre a Bratislave.

Formát prieskumu sociológovia nazývajú fokusová skupina. Školený moderátor preberie s malou skupinou respondentov viacero otázok podľa pripraveného scenára. Pýta sa najmä otázku „prečo.“ Viac ako sociodemografia je tu dôležitá psychografia, teda čo si respondenti myslia, čo cítia, aký majú svetonázor a pohľad na svet. Mňa zaujíma, kto je to ten bájny volič Mariána Kotlebu a jeho kumpánov z ĽSNS, ktorý ho prekvapivo dostal najprv do kresla tunajšieho župana a neskôr ho vyniesol až za brány parlamentu.

„Však dobre viete, ako to je, čo sa tak sprosto pýtate.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite