Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fidelova cesta k moci

.eva Čobejová .časopis .fototéma

Po celý svoj život bol Castro pre mnohých ľavicových romantikov aj na Západe revolučným hrdinom storočia, ktorý potrestal krutého diktátora Batistu a zosmiešnil všemocné Spojené štáty. Odmietali veriť informáciám o útlaku, chudobe či neslobode na Kube.

fidel Castro pochádzal z rodiny, ktorá nebola chudobná. Jeho otec Angel Castro vďaka svojej pracovitosti vybudoval rozľahlú haciendu Las Manacas a stal sa bohatým človekom, pre ktorého pracovali stovky ľudí. Ako ženatému mužovi sa mu zapáčila mladučká slúžka, a tá mu porodila viacero detí, medzi nimi aj Fidela.

Castro chodil do katolíckej školy v Santiagu, kde mal problémy so správaním. V štúdiu pokračoval v jezuitskej škole s prísnou disciplínou, kde – ako otec veril – Fidela kňazi zvládnu lepšie. Známa je historka, ako v novembri 1940 napísal Castro list Franklinovi D. Rooseveltovi, kde mu blahoprial k opätovnému zvoleniu za prezidenta.

V roku 1942 Castro odišiel študovať do Havany, opäť na katolícku strednú školu, kde učili najmä španielski jezuiti. Castro udivoval vynikajúcou pamäťou. V štúdiu pokračoval na Havanskej univerzite, kde sa z neho mal stať právnik, aby raz mohol ochraňovať otcov majetok. Mladí muži však namiesto štúdia radšej vysedávali v kaviarňach, diskutovali o marxizme a o tom, ako zvrhnúť neobľúbeného prezidenta. Castro sa v univerzitnej atmosfére vyžíval, najviac však túžil po tom, aby mohol byť vodcom ostatných. V tomto univerzitnom období sa z Castra stal člen jedného zo študentských gangov, ktoré ovládali starú Havanu a neštítili sa ani vrážd.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite