Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poď bejbe, dáme drink!

.peter Bálik .časopis .kultúra

Pred 25 rokmi štvorica mladých punkerov zo Slobodnej Európy nahrala album Pakáreň. Novembrový koncert v Bratislave ukázal, že nahrávka funguje aj dnes. Teraz sú na rade Košice.

Poď bejbe, dáme drink! ANDREJ BÁN Slobodná Európa na fotografiách z roku 1990. Ozi, Braňo Alex, Sveťo Korbeľ a Whisky.

slobodná Európa má dva typy setlistu, dlhší alebo kratší, a vyťahuje ich podľa toho, či hrá sama v klube, alebo na festivale s inými kapelami. Na zozname sú jej najväčšie hity. Začiatkom novembra tohto roku však spravila výnimku. V bratislavskom klube MMC odohrala celý debutový album Pakáreň (1991) a podľa svedkov to bol fantastický koncert. Bolo to vôbec prvýkrát v jej histórii. Preplnená sála klubu, kde sa tlačilo okolo 1 300 ľudí, tak prvýkrát po veľmi dlhom čase mohla počuť pesničky z Pakárne, ktoré kapela z rôznych dôvodov naposledy hrala ešte začiatkom deväťdesiatych rokov. „Po koncerte v MMC som odpustil sám sebe. Už sa viem na album pozrieť s odstupom,“ hovorí pre .týždeň spevák Whisky.

Po Bratislave skupina plánuje odohrať Pakáreň ešte 17. decembra v košickom klube Collosseum. Debutový album v histórii Slobodky symbolizuje vek nevinnosti tejto kapely, ktorá hneď po revolúcii využila závan slobody a po niekoľkých koncertoch sa vyšvihla na jednu z najznámejších rockových kapiel v Československu. Z kopca to s nimi začalo ísť až neskôr. Príbeh legendárnej Pakárne, ktorá na jeseň oslávila 25. rokov existencie, rozprávajú zakladajúci členovia, ktorí hrajú v Slobodke dodnes – spevák Whisky a gitarista Sveťo Korbeľ. Dopĺňa ich niekdajší basgitarista Braňo Alex, ktorý pre zdravotné dôvody prestal hrať s kapelou pred niekoľkými rokmi.

Členovia skupiny pred budovou Ministerstva vnútra v Bratislave.Andrej BánČlenovia skupiny pred budovou Ministerstva vnútra v Bratislave.

akordy a paroháče

Whisky: Pesničku Analýza dokázala hovno som vymyslel na vojne v roku 1987 na ošetrovni, kde som ležal s kamarátom Špakom z Kosy z nosa. Na gitare som vedel hrať len cigánske akordy a Špako mi ukázal paroháče, že takto sa hrá punk. V eufórii som hneď ten večer zložil Analýzu.

Sveťo: Po odchode zo Zóny A roku 1987 som hrával s Ex-tipom. Medzitým som sa spoznal s takým chalanom. Volal sa Whisky a písal texty.

Whisky: Sveťo sa spýtal, či by som nenapísal pre Ex-tip nejaké texty. Na druhý deň som mu doniesol text a povedal som, že mám k nemu aj hudbu. Bola to Analýza.

Sveťo: Tak sa mi páčila, že som ho pozval na koncert Ex-tipu, aby si ju s nami zahral. Spieval ju s nami asi na piatich poloilegálnych koncertoch.

„V začiatkoch to bol Braňo Alex, ktorý ťahal kapelu dopredu. Ľudia ho poznali, pre mnohých bol pojem.“

Whisky: Slobodka vznikla krátko pred revolúciou. So Sveťom som sedel v pivárni, kam náhodou v ten deň dorazili Braňo s Ozim. Povedali nám, že práve odišli zo Zóny A. Sveťo im hneď navrhol, aby založili kapelu. Poznali sa, rozumeli si a tak súhlasili. Ešte v ten deň sa vybrali do skúšobne Ex-tipu a zobrali ma so sebou, aby som nesedel len tak sám pri pive. Nemali vtedy žiadne nové pesničky, a tak sme zahrali moju Analýzu.

Braňo: Prečo som odišiel s Ozim zo Zóny? Neviem, ale spomínam si, že sme sa psychicky zrútili. Nezvládli sme tlaky od komunistov. Rozhodli sme sa, že spravíme niečo nové a buď nás definitívne zakážu, alebo sa nám podarí presadiť s nejakou novou kapelou, ktorá nemusela byť výhradne punková. Spomínam si, že sme boli zúfalí, nedalo sa to zniesť. Neboli koncerty, boli sme mladí punkeri a veľmi sme chceli hrať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite