Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britský profesor a čínsky kuli

.martin Mojžiš .časopis .téma

Kríza Západu je jeho vnútornou krízou. Jej vážnosť je však mimoriadne zosilnená vonkajšími hrozbami, z ktorých dve najväčšie predstavujú Rusko a Čína. Čo môžeme očakávať od Ruska, to približne vieme. Pri Číne to až také jasné nie je.

Britský profesor a čínsky kuli Vladimíra Pčolová

isteže, aj Rusko je svojím spôsobom nevyspytateľné, ale je to predsa len iná nevyspytateľnosť, než akú predstavuje ríša stredu – táto bezprecedentná zmes komunizmu, kapitalizmu a feudalizmu.

Vždy, keď si prečítam niečo o tom, akú úlohu bude hrať Čína v budúcom usporiadaní sveta, spomeniem si na geniálnu knižku Cyrila Northcote Parkinsona z roku 1957. Knižka sa volá Parkinsonov zákon, podľa krátkeho článku (pôvodne vyšiel v The Economist) o raste počtu úradníkov bez ohľadu na množstvo nimi vykonávanej práce. Tento článok je asi najznámejšou ukážkou Parkinsonovho brilantného anglického humoru a zároveň brilantne presnej analýzy. Číny sa však týka iný článok z tejto knihy. Volá sa Chatrč a packard a hovorí o tom, ako sa čínsky kuli stáva čínskym milionárom (packard je luxusný americký automobil, kuli je čínsky námezdný robotník, väčšinou nosič). Rozdiel v začiatkoch milionárskej kariéry Číňana a Američana je opísaný takto:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite